RESMİ DEĞİL KEYFİ UYGULAMA

Küçükçekmece Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde yaşanan uygulama, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İstanbul genelinde milli eğitim tarafından whatsapp yoluyla gönderilen bildiride, Türk bayrağı ve Atatürk posteriyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın posterinin de asılması istenmişti. Ancak bu talimatın resmi bir genelgeye dayanmadığı, Türk Bayrağı Kanunu ve Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği’nde Cumhurbaşkanı dahil herhangi bir kişinin posteri için düzenleme bulunmadığı öne sürüldü. Resmiyeti olmamasına rağmen İstanbul’da okulların önemli bir çoğunluğu talimatı uygulamaya koydu.

Talimat kamuoyuna yansıyınca eleştiriler oldu. Eleştiriler, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ile denk tutmak isteniyor” düşüncesi etrafında yoğunlaştı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanmış resmi bir genelge olmaması, talimatın hukuki geçerliliği tartışmasına yol açtı.

ALTI ÖĞRENCİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

29 Ekim günü, Küçükçekmece Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi yönetimi, bildiride belirtilen şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterini bayrağın soluna astı. Bu uygulamaya tepki gösteren bir grup öğrenci, posterin indirilmesi yönünde girişimde bulundu.

Okul idaresi, öğrencilerin bu girişimi üzerine altı öğrenciye uzaklaştırma cezası verdi ve olayı adli makamlara bildirdi. Yaşananlar ve verilen disiplin cezaları kamuoyunda yeni tepkilere yol açtı. Gelen tepkiler üzerine öğrencilerin disiplin cezaları iptal edildi.

ÖĞRETMENLERDEN ÖĞRENCİLERE DESTEK EYLEMİ

Olayın ardından Eğitim-İş ve Eğitim- Sen sendikaları, öğrencilerle birlikte okul önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Çocuklarımızı siyasetinize alet etmeyin. Okulda siyasete hayır” ve “Öğrenciyi değil, hukuksuz emri sorgula. Öğrencime dokunma” yazılı pankartlar açıldı. Eylem sırasında ayrıca “İhbarcı müdür istemiyoruz” ve “AKP'nin karanlığına teslim olmayacağız” yazılı dövizler taşındı; katılımcılar “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Eğitim haktır, öğrencime dokunma” sloganları attı.

AKKAŞ : OKUL MÜDÜRÜ ÇOCUKLARI POLİSE ŞİKAYET ETTİ

Eğitim-İş 3 No’lu Şube Başkanı Oğuz Akkaş, açıklamada şunları söyledi: “Çocuklarımıza sahip çıkmak için buradayız. Bu ülkenin geleceğine sahip çıkmak için buradayız. Çünkü Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk derdi ki, ‘Eğitimde feda edilebilecek tek bir fert dahi yoktur.’ Biz bu anlayışla, o Başöğretmenin yolundan giden Cumhuriyet öğretmenleri olarak bu evlatlara sahip çıkmak için buradayız.

Uzun süredir AK Parti iktidarının okullarda kendi siyasetini eğitime yansıtmak amacıyla atadığı ve görevlendirdiği okul idareleri, çocuklar ve öğretmenler üzerinde birçok okulda baskı kuruyor. Bu okulda da gördüğümüz bu.

Buraya gelmeden önce okul müdürü arkadaşla görüştük. Ona yaptığının bir okul idarecisine yakışmadığını söyledik. Okuldaki hiçbir olayı polise, savcılığa bildirmeyen okul idaresi, siyasi içerikli bir posteri indirdi diye çocukları polise şikâyet ediyor. Siyaseti okullara sokan onlar olmuştur.

Bu çocuklar Cumhuriyet’in çocukları olacak; aydın fikirli, fikri hür, vicdanı hür çocuklar olacak. Çocukların üzerinden ellerinizi çekin! Siyasetinizi okullarda değil, dışarıda yapın.”

GÜL: OKUL MÜDÜRÜ KRİZ YÖNETMEKTE SINIFTA KALMIŞTIR

Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Sinan Gül ise Erdoğan posteri uygulamasına karşı uyarılara değinerek şunları kaydetti:

“Hacı Bektaş Veli Anadolu Lisesi idaresi, uyarılara kulağını tıkamış, 29 Ekim günü bir gerilime sebep olmuş ve sorunu çözmek yerine emniyete bildirerek gerilimin büyümesine yol açmıştır. Okullar eğitim kurumlarıdır, öğrencilerimiz akademik eğitimlerinin yanı sıra bize emanet edilmiş çocuklardır. Zihinsel, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini gözetmek biz eğitimcilere düşmektedir.

Sınav dönemi öğrencilerin mağduriyetini artırmıştır. Okul müdürü baştaki yanlışını daha büyük bir yanlışla sürdürmüş, krizi yönetmekte sınıfta kalmıştır.” NİLGÜN COŞKUN- KENT YAŞAM

Küçükçekmece Eğitim Akademisi Kurs Kayıtları Başladı
Küçükçekmece Eğitim Akademisi Kurs Kayıtları Başladı
İçeriği Görüntüle