İstanbul'da lüks sitelerin aidat ücretleri artık neredeyse bir asgari ücret ve başka bir yerde bulunan mütevazi evlerin kirasının tamamına kadar vardı. 3 Bakanlık harekete geçerek fahiş aidat fiyatlarının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yeni yasal düzenleme ile aidat rakamlarında 'tavan fiyat' uygulamasına gidilecek.

KİRACILAR İLE EV SAHİPLERİ YİNE KARŞI KARŞIYA

Lüks villaların bulunduğu butik sitelerde aidatlar 20-36 bin lira arasında değişirken, bu rakam lüks rezidanslarda ise 10-15 bin lira arasında değişiyor.  Aidatların artması ile binalardaki kiracılar, mülk sahipleri ve yöneticiler arasında gerilim de tırmanırken, yaşanan soruna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı el attı. 

YASAL DÜZENLEME GELDİ

Yeni düzenlemenin hayata geçmesinin ardından aidat bedelleri için tavan fiyat belirlenecek, site yönetimleri bakanlıklar tarafından denetlenecek ve yönetim profesyonellere devredilecek. 

Çiftçiye destek kredisinde de faiz artışı oldu Çiftçiye destek kredisinde de faiz artışı oldu

Sertifika almış tesis yönetim şirketleri de bundan böyle site yönetimlerine talip olabilecek, söz konusu şirketlerin denetimini ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçilerle birlikte yapacak. Uygulama kapsamında ayrıca sitelerin bütçeleri, nereye harcama yapıldığı, ne kadar aidat toplandığı her yıl denetlenecek. Defterleri incelenecek.

Editör: Anıl Kılıçlı