20 gençlik örgütünün yaklaşık 40 temsilcisi, Ağdam bölgesindeki Panahali Han'ın binasını, İmarat Stadyumu'nu, Ağdam Cuma ve Giyaslı camilerini ve Ağdam Devlet Dram Tiyatrosu'nu ziyaret ederek Ağdam şehrinin tarihi ve kültürel anıtlarını yakından tanıdı.

Ziyarete katılanlar, Devlet Başkanı İlham Aliyev liderliğindeki 44 günlük Vatan Savaşı'ndaki tarihi zaferin kahramanlarını saygıyla anarak, her Azerbaycan gençliğinin kurtarılmış toprakları canlandırmak için seferber edileceğini vurguladılar.

Ziyarete katılan Hacıbey Haydarlı, Ağdam şehrinin Ermeniler tarafından yok edildiğini şu ifadelerle anlattı:

"Ermeniler "Bir şehir nasıl yıkılır?" sorusuna en iyi cevapı Ağdam'da vermişler. Ağdam'ı görmediyseniz, öyle bir şehir düşünün ki:

- Her yer harabe, o harabelere, çalılara basmak imkansız. Çünkü her adım sonuncu olabilir, şehrin her yerinde mayınlar var. Ermenistan tarafı hala o mayınların haritasını vermiyor ve verdiklerinin sadece yüzde 25'i doğru çıkıyor.

- Bir şehir hayal edin, mezarlıklar yıkıldı, camilerde domuzlar tutuldu, köylerinin yalnız isimleri kaldı. Şehrin Cuma camisinde Ermenilerin 27 yıl domuz ve sığır besledi. Camiiler o kadar kirlendi ki, hala kokuyor. Bu aynı zamanda Ağdam'ı yerle bir eden Ermenilerin gerçek yüzünü de tüm dünyaya gösteriyor.

Azerbaycan, Ağdam'ın kurtarılmasının ardından bu camiyi temizledi, yerine halı serdi ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Mekke'den getirilen Kur'an-ı Kerim'i camiye hediye etti. İşte farkımız bu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanının Ağdam şehrinin özel temsilcisi Emin Hüseynov Ağdam'da birçok çalışmanın yürütüldüğünü kaydetti:

 “Bölge mayın ve mühimmattan temizleniyor. Aynı zamanda ekonomik, çevresel ve kültürel mirasımıza verilen zararın değerlendirilmesi süreci de devam etmektedir. Restorasyon çalışmaları ile bağlantılı olarak bazı imar ve planlama çalışmaları yürütülmektedir. Tarım, arazi ıslahı ve ekoloji alanında belirli planlama ve hazırlıklar yapılmaktadır. Bütün bu çalışmalar Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın emriyle kurulan Koordinasyon Merkezi tarafından koordine edilmektedir. Temel projelerinde çalışmalara başlandı, tüm çalışmalar planlı, aşamalı olarak yürütülecek. Bu çalışmalar sadece Ağdam şehrinin değil, genel olarak Ağdam bölgesinin genel planı esas alınarak düzenlenecektir. Elbette bu süreçte uluslararası deneyimden yararlanılıyor."

-Bir Ağdam, Karabağ, Azerbaycanlı olarak hep bu günlerin, bu anların hayalini kurduğunu belirterek, “Çok şükür bugün böyle güzel bir anı yaşadığımız için çok mutluyum. Bugünü gördük, bu benim rüyam ve inşaAllah Ağdam'ın cennete dönüşmesini de göreceğiz."

İşte o anlamlı ziyaretten görüntüler:

Editör: Haber Merkezi