Deprem sunumunu “Afet Riskli Alanlar ve Kentsel Dönüşüm”, “Afet Koordinasyon Merkezi” ve “Afetlere Hazırlık Faaliyetleri” başlıkları altında gerçekleştiren Yılmaz, bilimsel verilerle elde edilen sonuçların afetle mücadelede yol haritasını oluşturduğunu vurguladı. 

Silivri’nin geçmişte birçok kez afete maruz kalmasına rağmen geçmiş dönemlerde hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Başkan Yılmaz, özellikle Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin 1 yıl içerisinde hazırlandığını söyleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığında onay aşamasında olduğunu kaydetti. Diğer yandan, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki çalışmaları paylaşan Yılmaz, vatandaş müracaatları ile 242 riskli yapının yıkıldığını söyledi. Yılmaz, konuşmasında SİYTAŞ ile Silivri Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezinin amaç ve hedeflerini de aktararak, kararlı bir mücadele sürdürdüklerinin altını çizdi.  

“YERLEŞİLEBİLİRLİK ANALİZİ OLUŞTURDUK”

Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlık sürecinde Silivri’de bulunan 69.185 adet yapının yerinde incelendiğini söyleyen Başkan Yılmaz, bu yapılardan 1.273’ünün 1980 yılı öncesinde inşa edildiğini, 26.214 adedinin 1980-2000 yılları arasında yapıldığını, 41.698’inin ise 2000 yılı sonrasında inşa edildiğini açıkladı. Bu sonuçlarla birlikte ilçenin zemin etütlerinin de çıkarıldığını dile getiren Yılmaz, afet risklerinin değerlendirilerek “Yerleşilebilirlik Analizi” oluşturulduğunu söyledi. Alüvyonlu araziler ve heyelan sahalarında yapılan tespitler sonucunda 9.455 yapının bu zeminler üzerine kurulu olmasının riskine dikkat çeken Yılmaz, taşkın alanlar üzerine inşa edildiği için büyük risk taşıdığını anlattı. Yüzde vererek sözlerini sürdüren Yılmaz, “Yapılan risk değerlendirmesi sonucunda, ilçe genelindeki yapıların %36’sının olası afet riski taşıdığı tespit edilmiştir” diye konuştu.

“5.650 HEKTAR ALAN JEOLOJİK ETÜTLERİ YAPILMADAN İMARA AÇILMIŞ”

Silivri’de zemin etütleri yapılmadan imara açılan alan sayısını da kamuoyuna duyuran Başkan Yılmaz, “Burası çok önemli.” dediği konuşmasında, “Silivri’de 14.000 hektar alanımız var. Yani yapı yapılabilir alanımız demek. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum ama 5.650 hektarlık alanda hiçbir zemin etüdü yapılmadan imar izinleri verilmiş. Değirmenköy İsmetpaşa ve Fevzipaşa ile Gümüşyaka mahallelerimizde 3.100 hektar, Ortaköy ve Selimpaşa mahallelerimizde ise 2.550 hektar. Bu alanlar hiçbir jeolojik etüt yapılmadan imara açılmış demektir” ifadelerini kullandı. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında yapılanları ifade eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızın müracaatları ile belediyemize gelerek işlemleri yapılan 242 riskli yapının yıkımı gerçekleştirildi. Riskli yapı onayı yapılan ancak işlem süreçleri devam eden yapı sayısı ise 51 adettir. Diğer yandan 26 Eylül 2019 Silivri depreminden sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından ilçemizde 60 binanın ön hasar tespiti yapılmıştır. Bu binalarla ilgili belediyemizce tebligatlandırma, bilgilendirme ve karot alma çalışmalarımız sürmektedir. Bina sahiplerince riskli yapı dosyası hazırlatılan yapı 20’dir. Belediyemizce hazırlanan 12, ikinci etap işlemleri devam eden 23 yapı bulunmaktadır. Aynı şekilde Nisan 2019 tarihinden itibaren İmar Kanunu 39. Maddesine istinaden tespiti yapılan 97 adet yapıdan, 26’sı tescilli olduğu için yıkılamamıştır. 16 binada güvenlik tedbirleri alınırken, 47 binanın yıkımı belediyemizce gerçekleştirilmiştir. 8 yapının ise işlemleri devam etmektedir.”

“SİYTAŞ KENSTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNCÜSÜ OLACAK”

Silivri Belediyesi bünyesinde kurulan Silivri İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SİYTAŞ) ile ilgili bilgi veren Başkan Yılmaz, “Silivri’deki kentsel dönüşüm ve binaların yenilenmesi noktasında öncü ve örnek olması amacı ile SİYTAŞ’ı kurduk. Kentsel dönüşümü ilk başlattığımız 7 bloktan oluşan Varnalı Konutlarının yıkımını SİYTAŞ marifeti ile gerçekleştirdik. Sözleşme görüşmelerimiz devam etmektedir. SİYTAŞ, Silivri’de kentsel dönüşümün öncüsü olacak.” dedi.

Senay GÜNCAVAR-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi