İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Nisan ayı birinci oturumunda tartışmaya açılan denetim raporu ile ilgili AK Partili Denetim Komisyonu Başkanı Muammer Kaynar, İBB’nin giderlerinin gelirlerinden fazla olduğunu ve İmamoğlu’nun İBB’yi borç yükü altına soktuğunu öne sürdü. Bu iddialara şerh koyan Denetim Komisyonu Üyesi, CHP İBB ve Beykoz Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu ise, İBB iştiraklerinin geçmiş yönetim dönemiyle kıyaslandığında gelirlerini artırıcı hizmetler ürettiğini ve İmamoğlu başkanlığındaki İBB’nin kaynaklarını etkin kullandığını savundu. 

Taklacı AK Partili Meclis üyesi hakkında disiplin soruşturması Taklacı AK Partili Meclis üyesi hakkında disiplin soruşturması

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde tartışmaya açılan 2022 yılı denetim raporu ile ilgili AK Parti İBB’nin borç yükünün arttığını öne sürerken CHP ise kaynakların etkin ve verimli kullanıldığını savundu. 

İBB Meclisi nisan ayı toplantısının birinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı. Meclis'te, 2022 Yılı Denetim Raporunu meclise sunmak için söz alan Denetim Komisyonu Başkanı Muhammet Kaynar, İBB'nin, 2022 yılında 58 milyar 941 milyon lira gelir elde ettiğini, 64 milyar 314 milyon lira gider yapığını söyledi. İETT'nin 2022 yılında 6 milyar 710 milyon lira gelir elde ettiğini, 8 milyar 930 milyon lira gider yaptığını ifade eden Kaynar, İSKİ'nin 2022 yılında 12 milyar 809 milyon lira gelir elde ettiğini, 17 milyar 446 milyon lira gider yaptığını belirtti. İSKİ ve İETT de dahil edildiğinde İBB'nin 2022 yılında toplam harcamasının 91 milyar lira olduğunu anlatan Kaynar, 2022 yılı bütçesinde merkezi idareden İBB'ye 50 milyar 750 milyon lira geldiğini ifade etti.

"İBB İŞTİRAKLERİ BAŞARILI PERFORMANSLA KENTİ KALKINDIRIYOR"

Denetim Raporu'na muhalefet şerhi düşen CHP'li Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, "İBB'nin sahip olduğu şirketler başarılı bir performans çiziyor. Geçmiş dönemlerde iştirakler, vergi, sigorta borcu olması nedeniyle veya mali yapısının ters oranlar çıkması nedeniyle ihalelere giremiyorlardı. Yeni dönemde ihalelere giriyorlar. Şirketler yeni yönetim modeliyle başarı listelerine giriyor ve her yıl bu başarı artıyor. İstihdam olanaklı ile sosyal ve ekonomik anlamda da kentin kalkınmasına önemli katkılar sunmaya devam ediyorlar " diye konuştu.

Döviz kurunun nereden nereye geldiğinin belli olduğunu ama nerelere gideceğinin belirsizliğini koruduğunu anlatan Sataloğlu, şunları kaydetti: Buna bağlı olarak fiyatların nereden, nerelere geldiği ortada. Hangi idare bu artıştan hiç etkilenmiyor. Bu fiyat artışlarının ona bir maliyeti yokmuş gibi bir algı oluşturularak yorumlar yapılıyor. Yaklaşık maliyet kavramı üzerinden alımı yapılan ihale konuları eleştiri konusu yapılıyor. Fiyatları tutamayan sizsiniz. Enflasyonu tutamayan sizsiniz. Bunu eleştiri konusu yapan da sizsiniz.  FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM
 

Editör: Anıl Kılıçlı