Sarıyer'deki bir villada işkence iddialarıyla ilgili önemli gelişmeler meydana geldi. Suç örgütü lideri Risto Mijanovic'in işkenceyle öldürülüp gömüldüğü iddiası, korkunç işkence görüntüleri tekrar incelenerek villayla ilgili şüphelerin giderilmesine yol açtı. İki yıl önce kaçırılan ve Sarıyer'deki bu villada öldürüldüğü ileri sürülen Mijanovic'e yapılan işkenceye dair önemli tespitler, villada yapılan keşif sonucunda ortaya çıktı. Olayın detayları, devam eden mahkeme sürecinde daha da netlik kazanmaya başlıyor.

İŞKENCE FOTOĞRAFLARI TÜRK POLİSİNE GÖNDERİLMİŞTİ

Sırp yetkililer, ‘Skaljeri’ örgütü üst düzey yöneticisi Risto Mijanoviç'in Türkiye'de kaçırıldığını, işkence gördükten sonra öldürüldüğünü ve cesedinin Zeljko Bojaniç'e ait ormana da villalarının yakınında gömüldüğünü iddia ettiler. Bu bilgileri desteklemek amacıyla, Türk polisine Mijanoviç'in işkence gördüğüne dair fotoğraflar da gönderildi. Fotoğraflar, Skaljeri suç örgütü liderlerinden Jovan Vukotiç'in öldürülmesi olayında tutuklanan Radoje Zivkovic'in flaş belleğinde bulunmuştu.

CESET ORTADA YOK!

Risto Mijanoviç'in işkence yapıldıktan sonra gömüldüğü iddia edilen Zeljko Bojanic'e ait Sarıyer'deki villada yapılan kazıda ceset bulunamamıştı. Bojanic'in villanın bodrum ve bahçe katında cinayeti gizlemek amacıyla kapsamlı tadilat yaptığı ve cesedin başka bir yere taşındığı iddia edilmişti. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, Radoje Zivkovic ile villa sahibi Zeljko Bojanic'in de aralarında bulunduğu dört sanık hakkında dava açılmıştı.

"RAPORU KABUL ETMİYORUZ"

6 Kasım 2023'te yapılan villadaki keşif sonrasında hazırlanan bilirkişi raporu, mahkemeye sunuldu. Rapora göre, Radoje Zivkovic'in flaş belleğindeki işkence fotoğrafı ile keşif gününde çekilen fotoğraflar, yapılan morfolojik inceleme sonucunda aynı bölge olduğu kanaatine varıldı. Bu rapor, Zekeriyaköy'deki villada çekilen fotoğraflarla flaş bellekteki fotoğraf arasındaki benzerlik üzerinde durdu.

"SUÇSUZUM, BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"

Sanık Zeljko Bojanic ve avukatları, mahkemeye sunulan bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ifade etti. Bojanic, raporda yer alan fotoğrafların farklı olduğunu ve fayansların benzemediğini savundu. Avukatları ise raporun özensiz olduğunu, bilirkişilerin yetkinliğinden şüphe ettiklerini ve raporun tarafsızlıktan ve bilimsellikten uzak olduğunu iddia ettiler. Yeni bir rapor hazırlanmasını talep ettiler.

Sanık Bojanic, duruşma sırasında polislerin kendisine haklarını hatırlatmadığını, arkadan kelepçelenerek uzun süre avukat çağrılmadan bekletildiğini, Türkçe konuşması için ısrar edildiğini ve Türkçe evrakları imzalamak zorunda bırakıldığını ifade etti. Polislerin "avukatını çağıracağız" demesi üzerine telefonunun şifresini verdiğini belirtti. Duruşma savcısı ise Radoje Zivkovic'in sanık olduğu cinayet davasıyla bu davanın birleştirilmesini talep etti.

Sandalye sayısı artıyor; İki milletvekili CHP'ye geçiyor Sandalye sayısı artıyor; İki milletvekili CHP'ye geçiyor

DOSYALAR BİRLEŞTİRİLECEK

Mahkeme heyeti, sanık Zeljko Bojanic'in tutukluluk halini devam ettirme kararı aldı ve yeni bir bilirkişi raporu hazırlanması talebini reddetti. Ayrıca, dosyanın Jovan Vukotiç'in Şişli'de öldürülmesiyle ilgili dava dosyasıyla birleştirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İddianamede, Skaljeri örgütü üyesi Risto Mıjanovıc'in kaçırıldıktan sonra işkence edilerek öldürüldüğü, ardından cesedin Zeljko Bojanıc'e ait villaya götürülüp eziyet gördüğü belirtiliyor. Sanıklar, Mıjanovıc'in ölümüyle bir ilgilerinin olmadığını iddia ediyorlar. Ancak iddianame, Radoje Zivkovic ve Milan Vujotic'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ederken, diğer sanıkların farklı suçlardan cezalandırılmasını istiyor.

Editör: Rukiye Bakır