Beklenen büyük İstanbul depremi için riskli bölgelerden biri olan Büyükçekmece’de kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Büyükçekmece Belediyesi Fatih Mahallesi’nde riskli olduğu tespit edilen 4 blok, 42 bağımsız bölüm için yıkım işlemlerini başlattı. Kentsel dönüşüm kapsamında belediye ekiplerinin gözetimi altında yapılar yıkıldı.

Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, yıkım işlemlerini yerinden inceledi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akgün, hükümete çağrıda bulundu. Akgün, “Mevzuatta yeni ilaveler istiyoruz. Önümüzü kapatan, depremde yıkılacak binaların bir an önce yıkılmasını engelleyen veya uzatan maddelerin değiştirilmesini ki bunları bakanlık çok iyi biliyor. Yazdık, devamlı bildirdik. Vatandaşımızın burnunun kanmaması için hızlı yıkım, hızlı inşaat için Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı’mızdan Mehmet Özhaseki’den ve diğer bu işle ilgili yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.

AKGÜN: DÖNÜŞÜMDE KOŞAR ADIM GİTMELİYİZ

Yıkım işlemleri sırasında konuşan Akgün, Bu hafta içerisinde 13 blok yaklaşık 100 daireyi yıkacaklarını belirtirken, “Arkamızda olduğu gibi. Dışarıdan bakarsanız çok yeni, harika binalar, daireler ama içerisi betonunu, demirini incelediğiniz zaman depremde ayakta kalması mümkün değil. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak 2002 yılından bu yana 1999 depreminden sonra kentsel dönüşüm olgusunu içine sindirmiş, kentsel dönüşüm ne olduğunu çok iyi kavrayan ilçe belediyesiyiz ve Türkiye’de örnek olarak da bu inadımızı ısrarla devam ettiriyoruz. Davamız Büyükçekmece ilçesinde vuku bulacak bir depremde hiç kimsenin burnu kanamadan bu depremi sıyrıklarla atlatmak. Ben yılların belediyecisiyim. Depremin 2030’lu yılların başında geleceğini bilim insanları söylüyor. Dolayısıyla koşar adım gitmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“3 YILDA DÖNÜŞÜMÜN YÜZDE 95’İ BİTECEK”

3 yıllık süre içerisinde dönüşümün yüzde 95’ini bitireceklerinin altını çizen Akgün, “Bundan sonraki 5 yıllık süre içerisinde Büyükçekmece’de deprem vuku bulduğu zaman Büyükçekmece’de yıkılacak binaların tamamını yıkıp, yenileriz ve vatandaşımızın can ve mal güvenliğini tam olarak sağlarız diye planladık. Sonuç olarak herkes, her belediye başkanı, büyükşehir, bakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediye başkanları, ilçe belediyeleri bu deprem gerçeğini görerek herkes şehrini depreme hazırlamak durumunda.” diye söyledi.  

“DEVLETTEN DAHA ÇOK DESTEK BEKLİYORUZ”

Devletten daha çok destek beklediklerini belirten Akgün sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevzuatta yeni ilaveler istiyoruz. Önümüzü kapatan, depremde yıkılacak binaların bir an önce yıkılmasını engelleyen veya uzatan maddelerin değiştirilmesini ki bunları bakanlık çok iyi biliyor. Yazdık, devamlı bildirdik. Vatandaşımızın burnunun kanmaması için hızlı yıkım, hızlı inşaat için Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı’mızdan Mehmet Özhaseki’den ve diğer bu işle ilgili yetkililerden destek bekliyoruz.

Kavga ettiği arkadaşının kuzenini kalbinden bıçakladı Kavga ettiği arkadaşının kuzenini kalbinden bıçakladı

“BÜYÜKÇEKMECE’Yİ DEPREME HAZIR EDEMEDİĞİM MÜDDETÇE UYUYAMAM”

Yeni düzenlemeler beklediklerini söyleyen Akgün, depremin yarın olması durumunda İstanbul’da korkunç olaylarla karşı karşıya kalacağını vurguladı. Akgün, “Allah korusun İstanbul Hatay’a, Doğu’ya, Güney Doğu’daki depreme benzemez. İstanbul başka bir şey. Yangınlarla çok büyük zayiat vereceğiz mesela. Bu nedenle İstanbul depreme hazır hale getirilmediği müddetçe bizim, yetkililerin uyumaması lazım. Ben Büyükçekmece’de ekibimle beraber uyuyamıyorum. Çünkü deprem bölgesine gittiğimiz zaman kimyam bozuluyor. Depremin büyüklüğünü biliyoruz 7.5 civarında olacak. Türkiye’yi, İstanbul’u, Marmara ve çevresini mahveder bu deprem. Biz Büyükçekmece Belediyesi olarak 2002 yılından bu yana durmadan, usanmadan, gece, gündüz çalışıyoruz. Vatandaşımızla, müteahhidimizle, belediyemizle bu üçgende iyi işler yaptık.” SERKAN HORUZ KENT YAŞAM HABER MERKEZİ