İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sokak köpekleri anketi; Mobil uygulamayla katılın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sokak köpekleri anketi; Mobil uygulamayla katılın

Kızıl cinler, fırtına bulutlarının içinde oluşan elektrik boşalmaları sonucunda oluşuyor. Bu boşalmalar, bulutların içindeki pozitif ve negatif yüklü parçacıkların bir araya gelmesiyle gerçekleşiyor. Oluşan bu boşalma, nötr azot moleküllerinden geçen elektrik akımı sonucunda kızıl cinleri oluşturuyor.

Kızıl cinlerin oluşumunu etkileyen faktörler arasında, fırtına bulutlarının büyüklüğü, bulutların içindeki elektriksel yük miktarı ve atmosferin sıcaklığı bulunuyor.

KIZIL CİN NEDİR?

Kızıl Cin atmosferde gözlemlenen elektrostatik deşarj olaylarından biridir. Bu, genellikle büyük yıldırım fırtınalarının bir parçası olarak ortaya çıkar. Red Sprite'lar, genellikle yıldırımın çok yüksek atmosfer katmanlarında, yani troposferin üst kısımlarında, yaklaşık 50 ila 90 kilometre yükseklikte meydana gelen kırmızımsı renkteki ani optik yıldırımlardır.

Normal bir yıldırım, bulutların alt bölgelerinde oluşurken, Red Sprite'lar, genellikle fırtına bulutlarının tepesinde veya üst atmosfer tabakalarında görülür. Bu olaylar, genellikle kısa ömürlüdür ve saniyeler içinde ortaya çıkarlar. Red Sprite'ların görsel bir izlenimi oldukça nadirdir ve genellikle yüksek çözünürlüklü kameralar veya uzun pozlama fotoğrafçılığı kullanılarak yakalanabilir.

Bu atmosferik fenomen, yıldırım ve diğer elektriksel olaylarla ilgili araştırmalara olan ilgiyi artırmıştır, ancak hala tam olarak anlaşılamayan birçok yönü bulunmaktadır.

Editör: Editör Yazar