CHP’li Milletvekilleri Thodex isimli kripto para borsasının erişime kapatılarak kurucusu Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolar ile yurt dışına kaçtığı iddiasını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Meclis Başkanlığına sunulan önergede Thodex skandalının cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık vakası olduğu vurgusu yapılırken, “Thodex’teki skandal göstere göstere geldi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir paranın buharlaştığı hesap ediliyor.” denildi.

 GEREKEN YASAL DÜZENLEMELER VAKİT KAYBEDİLMEDEN HAYATA GEÇİRİLMELİ

Kripto para konusunda Türkiye'nin bir milyonu aşan yatırımcı sayısı ile Avrupa'da birinci, dünyada dördüncü sıraya çıkmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmaması ve yasalarla korunmamasına dikkat çekilirken “Yurttaşların can güvenliğini korumanın yanında, mal güvenliğini de korumak devletin en önemli asli görevleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde yaşanan ve ortaya çıkan son dolandırıcılık vakası, sorunun ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığının da göstergesidir. Gereken yasal düzenlemelerin vakit kaybedilmeden belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, devletin güvenilirliği açısından zorunluluk haline gelmiştir.” ifadelerine yer verildi.

BITCOİN DOLANDIRICILIK İÇİN ELVERİŞLİ BİR ZEMİN OLUŞTURUYOR

Yasal düzenleme yapılmadığı takdirde mağduriyetlere her geçen gün bir yenisinin daha ekleneceği belirtilirken sanal para birimleri için günümüzdeki en büyük engellerden birinin sağlıklı bir hukuki zeminin bulunmaması olduğu ifade edildi. CHP’li Milletvekilleri açıklamalarının devamında “Hukuksal bir zemini olmayan, spekülasyonlara duyarlılığı çok yüksek olan Bitcoin sistemi, her geçen gün kara para aklama, dolandırıcılık ve diğer suçlar için elverişli bir zemin oluşturduğu görülmektedir. Yatırımcılara kısa vadede yüksek kazançlar elde etme imkânı sağlasa bile uzun dönemde tüm ülkeyi bir kriz hikâyesine dönüşme riskini her zaman taşıdığını düşünüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“ÇİFTLİK BANK’TAN DERS ÇIKARILMAMIŞ”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

 "Son örnekten de anlaşılıyor ki, Çiftlik Bank vurgunundan da bir ders çıkarılmamış. İşte bu nedenlerle, Türkiye’de "kripto", "dijital" veya "sanal" para dolandırıcılığın boyutlarının ve türlerinin araştırılması, kamu kurum ve kuruluşlarının dolandırıcılıkla mücadeleye yönelik kurmuş olduğu mekanizmalarının ve yasal mevzuatın incelenerek gerekli ek önlemlerin ivedilikle alınması, mağdurların zararının karşılanmasına yönelik hangi adımların atılabileceğinin araştırılması ve bundan sonra yaşanabilecek dolandırıcılıkların önüne geçilmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonunun kurulması gerekmektedir. Bu konuda da iktidar gerekli araştırmayı yapmaz ve önlem almaz ise bu işin suçun ortağı olmuş olacaktır. Suç ortağı olmak istemiyorsanız gelin araştıralım, eğer araştırmazsanız bu suça ortak olmuş olacaksınız."

Önergede, devlet ve yurttaşlar açısından maddi ve manevi açıdan ciddi mağduriyetlerin yaşamasına yol açan bu durumun ortadan kaldırılması için Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğü ‘nün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi