AVM’lere 5 kilometre mesafe şartı

Bakanlık tarafından hazırlanan taslağa göre, can ve mal güvenliği riski oluşturmamak, çevreye, altyapıya ve trafiğe aşırı yük getirmemek koşulu göz önünde bulundurularak, nüfusu 300 binden fazla olan illerin 100 binden fazla nüfusa sahip ilçelerine ve her 100 kişi başına en fazla 20 metrekare brüt kiralanabilir alan düşecek şekilde alışveriş merkezi açılabileceği kaydedildi. Ayrıca AVM’ler arasındaki mesafenin de belirtildiği taslakta AVM'lerin başka bir AVM ile arasında kapıdan kapıya en az 5 bin metre mesafe olması istenecek.

5 bin kişiye bir zincir market

AVM’lerin yanı sıra zincir marketlerle ilgili düzenlemenin de getirildiği taslakta, zincir marketlerin yalnızca nüfusu 2 binden fazla olan belediye sınırları içinde açılabileceği füfusu 2 ila 5 bin arasında olan belediye sınırları içinde, farklı kişi veya şirketlere ait olmak kaydıyla en fazla iki zincir market olabileceği ifade edildi. 5 bin kişiden sonraki her 5 bin kişi başına, en fazla bir zincir market açılışına izin verilecek.  Nüfusla ilgili kriterlerde, Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) açıklanan en son nüfus verileri ile AVM'ler için il ve ilçe, zincir marketler için ise il ve belediye nüfuslarına göre yapılan hesaplamalar esas alınacak

Bir sokakta aynı marka ikinci şubeyi açamayacak

Bakkal, büfe ve market gibi işletmelerle arasında kapıdan kapıya en az 200 metre mesafe bulunacağı belirtilen taslakta, sokaklarda açılacak zincir marketlerin toplam brüt işyeri alanı 200 metrekareyi geçemeyeceği ve aynı sokakta aynı kişi veya şirkete ait birden fazla zincir market açılamayacağı ifade edildi.  Aynı bulvar ya da caddede ise aynı kişi veya şirket adına zincir market açılmasında ise en az 2 kilometre mesafe şartı aranacak.

Köylerde zincir market açılmayacak

Taslakta bir diğer dikkat çeken nokta isi Valilikçe belirlenen turizm alanlarının dışında, köy statüsündeyken mahalle olarak ilçe belediyesine katılan yerleşim yerlerinde zincir market açılamayacak olması oldu.

Geçmişe yönelik olmayacak

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan zincir marketler ile yapı ruhsatı bulunan AVM'ler hakkında, yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip, daha sonra gereken kriterleri karşılamadığı tespit edilen zincir marketlerin ruhsatları, bakanlığın talebi üzerine iptal edilecek, işyerleri kapatılacak. Zincir marketin devri veya başka bir adrese nakli durumunda, sayılan kriterlerin karşılanması istenecek.

Türkiye’de 462 AVM var

 Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği verilerine göre Türkiye genelinde 426 AVM bulunuyor. 147 AVM ile en çok AVM'si olan il İstanbul. İstanbul'u 48 AVM ile Ankara, 20 AVM ile İzmir takip ediyor. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi