Esenyurt, İstanbul'da uzun yıllardır suç ve asayiş sorunlarıyla anılan bir ilçe olarak bilinse de, yeni belediye başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer ile birlikte bu imajı tamamen değiştirmeye kararlı. İlçenin kültür ve sanatla özdeşleşmesi için kapsamlı projeler hayata geçiriliyor. Hedef, Esenyurt'u tıpkı Kadıköy ve Şişli gibi İstanbul'un önemli kültür sanat merkezlerinden biri haline getirmek.

FIRAT, ESENYURT’UN KONUĞU OLDU

Esenyurt Belediyesi, Gençler İçin Adil Gelecek Proje Ortağı İnogar yöneticileri, BM İyi Niyet Elçisi Aktivist-Oyuncu Mert Fırat, Mehmet Sarıca ve Şeyhmus Yılmaz Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’i makamında ziyaret etti.

Esenyurt Belediyesi ile 3 yıldır yürütülen iş birliğiyle ilgili görüşmelerin yapıldığı ziyarette, Başkan Özer, Oyuncu Mert Fırat’tan Esenyurt’taki kültür sanat faaliyetlerine destek vermesin ve tiyatrolarını burada oynamalarını istedi.

Özer, Mert Fırat ve beraberindekilere kitaplarından hediye etti. Fırat, sürdürülebilir kalkınma alanındaki gönüllü çalışmaları ile de biliniyor ve 2017 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nın Türkiye'deki ilk iyi niyet elçisi oldu. Fırat ayrıca ‘sosyal belediyecilik’ alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yakın çalışma arkadaşı.

ÖZER’DEN SANATA BÜYÜK DESTEK

Göreve geldiği günden bu yana Esenyurt'un kültürel ve sanatsal dönüşümü için çalışan Prof. Dr. Ahmet Özer, ilçede büyük değişimlerin kapısını araladı. Esenyurt Belediyesi'nin öncülüğünde başlatılan projeler, ilçenin her köşesine sanatı taşımayı amaçlıyor. Belediyenin düzenlediği kültür sanat etkinlikleri, sergiler, tiyatro gösterimleri ve konserler, Esenyurt halkını sanatla buluşturuyor.

ESENYURT’UN GELECEĞİ PARLAK

Yıldırım, 51 yıllık esnafı onurlandırdı Yıldırım, 51 yıllık esnafı onurlandırdı

Esenyurt, Prof. Dr. Ahmet Özer'in liderliğinde yürütülen bu çalışmalarla suç ve asayiş sorunlarıyla değil, kültür ve sanatın merkezi olarak anılmak için emin adımlarla ilerliyor. Bu dönüşüm, ilçenin çehresini değiştirirken, Esenyurtlulara da sanatı hayatlarının bir parçası haline getirme fırsatı sunuyor. Medya, Esenyurt'u artık kültür ve sanat kenti olarak anacak; bu yeni imaj, ilçenin parlayan yüzü olacak.

ÖZER: ESENYURT’TA KENTLEŞME VE KENTLİLEŞME SORUNU VAR

İlçedeki sorunlara değinen ve Esenyurt’ta sadece kentleşme değil ‘kentlileşme’ sorunu da olduğunu söyleyen Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, “Küçük yerlerden buraya iş, aş için göç edenler umduklarını bulamadıklarında köylü özelliklerini kaybediyorlar ve kentli de olamadıkları için arada kalıyorlar.

Öte yandan asayiş konusunda nüfusa oranladığınızda aslında İstanbul’daki ortalamaya göre suç işleme oranları düşük Esenyurt’ta. Medyanın bu konuda rolü büyük. Maalesef medya bu rolü iyi şekilde kullanmıyor.” dedi.

“KULAKLARI TIKAYIP VİLLALARDA OTURAMAZSINIZ”

Varlıklı insanlara, kanaat önderlerine, kamu görevlilerine ve sivil toplum kuruluşlarına çok büyük işler düştüğünü söyleyen Özer, “Açlık sınırında olan insanlarımız var. Gecekondu da var, gökdelenlerde lüks içinde yaşayanlar da var. Emeklilerimiz kötü durumda, gençlerimiz kahve köşelerinde ve uyuşturucunun bağrında heba oluyor. Bunlar toplumsal hastalıktır. Bizim buna müdahil olmamız lazım. Burada acilen insani olarak açlık sınırı altında olan insanlara el uzatmamız lazım. Sizler, bizler, belediye, güçlü insanlara iş düşüyor. Ben onlara söylüyorum zaten her şeye kulak tıkayıp villalarınızda yaşayamazsınız diye. İnsanları biraz motive ederseniz yardım etmeye hazır olduklarını görüyorsunuz. Önümüzdeki dönemde bir toplantı yapacağız, Ekrem başkanımız da katılacak. Bu fikirlerimizi sizlerle paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.

FIRAT: ESENYURT DA KADIKÖY VE ŞİŞLİ GİBİ ANILMALI

İstanbul ve Türkiye genelinde konfederasyon seviyesinde sanata ve sanatçıya yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını söyleyen başarılı oyuncu Mert Fırat, “Ben kent konseyi içindeyim. İstanbul Planlama Ajansı’nda çalışıyorum. Dört beş başlık içinde çok aktif çalıştık. Yaptığımız çalışma kapsamında düşüncemiz kültür sanat aktivitelerini Esenyurt’a taşımak. Kadıköy, Şişli gibi yerlere zaten ulaşım kolay. Ama buradaki insanlarımız için buralarda da kültür sanatın zenginleşmesi, burada düzenli bir programın olması gerekiyor. Tiyatro, dans, opera, halk oyunları gibi birçok projeyi hayata geçirmeliyiz. Bizim kültür sanat merkezimiz var. 6 tane var. 3’ü Bursa’da, 3’ü İstanbul’da. Yaklaşık yarım milyon ziyaretçimiz var. Kooperatifimiz var ve 80 tiyatromuz var sadece İstanbul’da. Türkiye genelinde 140 tiyatromuz var. Bir sanat konfederasyonu kurmak istiyoruz. Bakanlık ve belediye nezdinde çalışmalarımız destekleniyor ve sanatçılarla sanatı korumak amacıyla önemli çağrılarda bulunduk. “ dedi.

ESENYURT İÇİN SÖZLEŞTİLER

Mert Fırat’ın ekibiyle belediye ekiplerinin görüşmesi için sözler verildi. Özer, “Bizim kültür müdürlüğümüzle sizin arkadaşlar bir araya gelsinler ve bu yıl için bir program oluştursunlar. Başka sanatçılar da var. Kadir İnanır gelmek istiyordu rahatsızlandı. Eski kültür bakanımız Ercan bey gelmek istiyor. Başka sanatçılar da gelmek istiyor. İstiyoruz ki dikkatleri buraya çekelim.” diye konuştu. Sümeyra Duğan

Editör: Editör Yazar