Kaymakam Bedirhanoğlu, göreve başladıktan sonra her iki müdürlüğünde yenilenmeye ihtiyaç olduğunu gördükten sonra gerekli raporlamalar ve girişimleri gerçekleştirdi. Bu girişimler sonrası İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ‘Konsept Nüfus Müdürlüğü’ uygulamasıyla daha konforlu bir hizmet alanı yarattı.Her iki müdürlükte gerçekleştirilen değişimler hakkında Küçükçekmece Kaymakamı Turan Bedirhanoğlu, Tapu Müdürü Hüseyin Gürocak ve Nüfus Müdürü Pembe Poyraz'ın görüşlerini aldık.

KAYMAKAM BEDİRHANOĞLU: KÜÇÜKÇEKMECE’MİZE YAKIŞIR BİR ORTAM

Türkiye’de örnek gösterilecek bir ortama kavuşturulan Nüfus ve Tapu Müdürlüklerindeki değişikliği değerlendiren Kaymakam Bedirhanoğlu şunları dile getirdi:

“Küçükçekmece ilçemiz İstanbul’un en büyük ikinci ilçesi. Kayıtlı 805 bin ve her gün artan bir nüfus yoğunluğu var. Bizler göreve geldiğimizde şunu gördük; hükümet konağımızın fiziki koşullarının İyileştirilmesi gerekiyordu. Bu anlamda nüfus müdürlüğümüz günlük ortalamabin 500 ile 2 bin insanın girip çıkmakta, işlem yaptırmaktaydı. Dolayısıyla bu kadar yoğunluğun olduğu bir müdürlükte birde fiziki koşullar yetersiz ise ne memur sağlıklı hizmet verebilir ne de vatandaş sağlıklı bir hizmet alabilir. Bu gerçeği raporlayarak talebimizi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu beyefendiye ilettik. Hemen talimat verdiler vehızlı bir şekilde nüfus müdürlüğümüzün Küçükçekmece’mize yakışır bir ortama kavuşturulması sağlandı. Hizmet almaya gelen vatandaşlarımız konforlu alanda bekleyip hizmetini alırken, hizmet veren kamu görevlilerimizde huzurla gelip vatandaşlarımıza hizmet edip evlerine dönüyorlar”

“TAPUDA YAPILAN İŞLEMİ ÜÇLE ÇARPMAK GEREKİYOR”

Tapu Müdürlüğü’nün de Nüfus Müdürlüğü’nden farklı olmadığının altını çizen Bedirhanoğlu, “Orada da günlük işlem sayısı İstanbul ve Türkiye’deki işlem sayısından fazladır. Oraya da el atarak hızlı bir şekilde talebimizi ilgili mercilere ilettik ve gereken düzenleme hızla gerçekleşti. Tapu işlemi en az 2 - 3 kişi ile gerçekleşen bir işlem olduğu için yapılan işlem sayısını üçle çarpmak gerekiyor. Tapu Müdürlüğü’müzde de bekleme salonu ve işlem odaları sayesinde daha hızlı ve sağlıklı bir hizmet sunulmaktadır.” dedi

TAPU MÜDÜRÜ GÜROCAK: İMZA ODALARI MAHREM YERLERDİR

Küçükçekmece Tapu Müdürü Hüseyin Gürocak açıklamasında müdürlükteki imza odalarına dikkat çeken Gürocak, “Geldiğimiz an itibariyle müdürlüğümüz hizmet alanlarının yetersizliği konusunda hemfikir olmuştuk. Çünkü tapu alım satımı özel bir işlemdir. Bunun için öncelikle dairemize gelen vatandaşın daha huzurlu hizmet alması için ortam yaratılması gerekiyordu. Müdürlüğümüzün genelinde fiziki yenileme olduğu gibi, işlemin son aşaması olan imza aşamasını daha mahrem bir ortama aldık. Yani alıcıyla satıcının arasındaki ticaretin imza altına alınması herkesin içinde değil de imza odasında sadece ilgililerin huzurunda gerçekleşiyor.” dedi.

İŞLEMLERİN ÇOĞU İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Gürocak, açıklamasına şöyle devam etti: “Küçükçekmece Tapu Müdürlüğü olarak oldukça yoğun bir daireyiz. Tapu işlemleri şimdi web tapu sistemi üzerinden de yapılmaktadır. Vatandaş, 24 saat içerisinde E-Devlet şifresini girmek suretiyle ‘web tapu’ işlemlerine başvuru yapabiliyor. Satış ipotek intikal benzeri bütün işlemler web tapu üzerinden yapabiliyorlar.Vatandaşın yaptığı işlemler sistem üzerinden bizlere düşmekte ve bizim arkadaşlarımızda gerekli çalışmayı yaptıktan sonra vatandaşa SMS yoluyla bilgilendirme yapmakta. Vatandaş da SMS deki bilgilere göre hareket edip randevu saati geldiğinde dairede hazır bulunuyor ve işlemlerini tamamlamış tapusunu veya diğer işlemini aynı gün içerisinde kendisine teslim etmiş oluyoruz”

NÜFUS MÜDÜRÜ POYRAZ: YENİ KONSEPTİMİZ İLÇEMİZE YAKIŞIR OLDU

Küçükçekmece Nüfus Müdürü Pembe Poyraz ise yaptığı açıklamada yeni konseptin Küçükçekmece’ye yakışır bir hale geldiğini söyledi. Poyraz açıklamasına şöyle devam etti:

“2021’in şubat ayında yeni konsepte geçtik. Daha önce müdürlüğümüz çok basık ve dar alandaydı. Yani, gerçekten hizmet vermekte çok zorlandığımız bir alandı. İlçeye ve dolayısıyla kurumumuza yakışmayan bir ortamda hizmet vermeye çalışıyorduk.”

PERSONEL DE VATANDAŞ DA KENDİNİ ÖZEL HİSSDİYOR

Poyraz, 2021’in Şubat ayından sonrasında yeni konseptin hem vatandaşlar için hem de çalışanlar için çok önemli olduğunun altını çizdi. Poyraz,“Yeni dönemde vatandaşlar da personelde ortam itibariyle kendini çok özel hissetmeye başladı. Hizmet sayısı adına performansımız bayağı yükseldi. Günlükortalama bin 200kişiye hizmet veriyoruz. Bu sayıya şehit yakını,  gazi, 65 yaş üstü ve engelli vatandaşlarımız dahil değil.” dedi

“HATTA ÖLÜM SONRASINA DA HİZMET VERİYORUZ”

Nüfus Müdürlüğü çatısı altında doğumdan ölüme kadar sürecin devam ettiğini aktaran Poyraz “Doğumdan ölüme ve ölümden sonra da devam eden bir süreç var. Doğum, ölüm, boşanma, evlenme bunun yanında ehliyet, pasaport, kimlik kısacası her türlü işlemler yapılıyor.

MAHKEMEYE GİTMEDEN İSİM SOY İSİM DEĞİŞİKLİĞİ İMKANI

İsim soyisim değişiklikleri yapıyoruz. Çoğu vatandaşımız isim soy isim değişikliğini hala mahkemelerde sanıyor ama bakanlığımız belirli şartları taşıyan durumlarda isim ve soy isim değişikliğini de bize verdiler. Rencide edici ad- soyad değişimi- düzeltmesi için sadece kişinin başvurusu ve dilekçesi yeterlidir. Öte yandan tüm bu işlemler için vatandaşın bizzat müdürlüğümüze gelmesi deşart değil.  E-Devlet’ten kişiler 15 yaş altı yeni doğum dahilçocukların kimlikleri için başvuru yapabilirler. Başvurular sisteme düşüyor ve Ankara’da genel müdürlüğümüzde hazırlanan kimlikler müdürlüğümüze geliyor buradan da imza karşılığında vatandaşa teslim ediyoruz.

ALO 199’dan RANDEVU ALMADAN GELMESİNLER

Vatandaşlardan ricam Alo 199’dan randevu almadan müdürlüğümüze gelmesinler. Çünkü personelimiz randevulu vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Aksi halde kendileri de yoruluyor, personelide boş yere yormuş oluyorlar. Bu temelde bu konseptin hazırlanmasında emek ve katkıları olan başta Sayın Kaymakamımız olmak üzere, Genel Müdürüme ve İçişleri Bakanıma çok teşekkür etmek istiyorum.”dedi. CELAL KARAALİ / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi