Remzi Tanış’ın hazırladığı “Mardin’in 100’ü” kitabı, şehrin hafızasında iz bırakan 100 değerli ismin biyografisini bir araya getiriyor. Kitap, Mardin’in sadece taşlarına değil, insanına, kültürüne ve emeğine ışık tutuyor. Tanış, kitabın tanıtımı sırasında şu sözlerle duygularını paylaştı:
“Mardin’in kültürel zenginliğini, insan hikâyelerini ve asırlık değerlerini bir araya getiren bu anlamlı eserde yer almak benim için tarifsiz bir gurur… ‘Mardin’in 100’ü’, sadece bir kitap değil; bir şehrin ruhunu, emeğini ve hafızasını yaşatan bir bellek.
Mardin’i anlatmak, aslında insanın kendini, köklerini ve geçmişini anlatmasıdır. Bu şehir, her taşında bir dua, her sesinde bir hikâye, her yüzünde bir umut taşır.”

MARDİN FİLM FESTİVALİ’NDE UNUTULMAZ ANLAR
3. Mardin Film Festivali, 18-21 Ekim tarihleri arasında Artuklu Üniversitesi SKS Kampüsü’nde gerçekleşti. Festivalin ilk günü, Demet Şener ve Zeki Sincar’ın sinema, sanat ve yaşam üzerine yaptığı keyifli söyleşiyle başladı. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği söyleşinin ardından Remzi Tanış, “Mardin’in Yüzü” adlı kitabını Mardin’in önemli isimlerinden Orhan Miroğlu ve Zeki Sincar’a takdim etti.
Bu anlamlı an, salonda duygusal dakikalar yaşanmasına neden oldu. Günün sonunda söz alan Orhan Miroğlu ise Filistin meselesine dair yaptığı derin ve etkileyici konuşmasıyla büyük beğeni topladı. Festivalin ilk günü, Mardin’in kültür, sanat ve fikir dünyasına güçlü bir iz bıraktı.
MARDİN’İN HAFIZASINA DEĞERLİ BİR KATKI
Türkiye Basın Platformu Başkanı Gazeteci-Yazar Mehmet Remzi Tanış ile Mardin Dernekleri Federasyonu Kurucu Genel Başkanı İbrahim Biter, yakın zamanda Yönetim Kurulu Başkanı Hatip Çelik’i ziyaret etti.
Ziyarette, Tanış’ın özenle hazırladığı ve şehrin tarihine yön veren isimlerin biyografilerini içeren “Mardin’in 100’ü” kitabı, Başkan Hatip Çelik’e takdim edildi. Hatip Çelik, bu anlamlı armağan için teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı:
“Mardin’in geçmişini bugüne taşıyan bir kültür köprüsü niteliğindeki bu eser, şehrin hafızasını güçlendiriyor ve geleceğe daha sağlam adımlarla ilerlememizi sağlıyor.”

TELKÂRİ ÖDÜLLERİ’NDEN ANLAMLI PLAKET
Festival kapsamında gerçekleştirilen Telkâri Ödülleri Töreninde, Remzi Tanış’a Mardin kültürüne ve sanatına yaptığı katkılardan dolayı plaket takdim edildi. Tanış, aldığı bu anlamlı ödülle ilgili olarak, “Mardin’in kadim taşlarına, sokaklarına ve insanına duyduğum vefanın en güzel karşılığı bu oldu” dedi.
“Mardin’in 100’ü” kitabı ve 3. Mardin Film Festivali, hem Mardin’in kültürel belleğine yeni bir sayfa ekledi hem de sanatın birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Mardin’in tarihine, kültürüne ve insanına değer katan bu çalışmalar, kentin hafızasını güçlendirerek geleceğe ışık tutuyor.





