İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, FOX TV'de yayınlanan Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı. İstanbul trafiğini rahatlatacak önemli bir projenin de müjdesini veren İmamoğlu, 5 milyar dolarlık Hızray projesine 2021 yılının 6. ayında başlayacaklarını duyurdu.

"5 MİLYAR DOLARLIK BİR PROJE, YAPIMI 4 YIL SÜRER"

Ulaşım konusundaki yeni planlarını açıklayan İmamoğlu,  İstanbulluları bir uçtan bir uca hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak yeni projesini şöyle anlattı:

‘’Bu projeyi 2021'in ilk 6 ayında Meclis'in ve yetkili bir kısım kurumların izinlerini alacak hazır hale getireceğiz. Yaklaşık 5 milyar dolarlık bir proje, 4 yıl yapım süresi var ama projenin maliyetini de yap-işlet-devret modelinin en ahlaklı biçimiyle yapabileceğimiz kapasitesi var. Görüşmelerimiz de var. İzinlerini aldığımız takdirde çok iyi bir kredi kabiliyetiyle yapabileceğimiz kapasitemiz de var. Bunun altyapısını görüşmüş durumdayız. Hedefimiz 2021'in 6. ayında biz bu projeyi başlar hale getirmek istiyoruz.’’

‘’HALKALI- SABİHA GÖKÇEN ARASI 55 DK OLACAK’’

İstanbul’daki tüm ulaşım araçlarının belli bir kilometresinin olduğunu belirten İmamoğlu, ‘’Mesela, lastik tekerlekli araçlarda bu saatte 20 kilometreye kadar düşüyor. Örneğin, Marmaray 38 kilometre. Bunu çözmemiz gerekiyordu. Bu sebeple “Hızray” ile Halkalı’dan Sabiha Gökçen’e, 11 istasyonu olan bir proje yapıyoruz. Durak sayısının az olması, hızı arttırıyor. Bu sayede Sabiha Gökçen’den Halkalı’ya 55 dakikada gidebileceğiz.  Ayrıca birçok dikey metro hattını içine alan bir istasyon düzeni var. Bu proje, İstanbul’un boydan boya çok hızlı erişimine olanak sağlayacak bir proje’’ dedi.

‘’YENİ HATLAR YAKINDA AÇILIYOR’’

Göreve geldiğinden beri metrolarda yapımı tamamlanmayıp, çalışmaların durduğu hatlarda yeniden hayata geçirdiklerini anlatan İmamoğlu, ‘’29 Ekim’de umarım Mahmutbey – Mecidiyeköy Hattı’nı hizmete açıyoruz. O hatta, günde 400 bin yolcu bekliyoruz. Metrobüsün de yükünü hafifletecek. Eminönü – Alibeyköy hattını yıl sonunda hizmete açacağız. Aşiyan – Rumelihisarı Füniküler Hattı durmuştu; orayı hareket geçirdik. Önümüzdeki sene Eylül – Ekim ayına yetiştirmek istiyoruz’’ diye konuştu.

Kent Yaşam Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi