Ağrı'da bir araya gelen KJA aktivistleri, Ağrı Valisi Musa Işın'ın yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Ağrı Valisi Musa Işın, geçen günlerde Ağrı'da basın mensupları ile bir araya gelerek 'bir ilimizde 40’a yakın kız, dağa kaçırılıp, iğfal edildi' iddiasında bulunmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Vali'nin bu açıklamalarına tepki veren kadınlar Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ağrı il binasında basınla bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu.

Aralarında KJA üyeleri, Ağrı Belediyesi DBP kadın belediye meclis üyeleri, Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay ve HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir'in de bulunduğu kadınlar valinin açıklamaları talihsiz bir açıklama olduğunu söyledi. Kadınlar adına açıklama yapan DBP Ağrı Belediyesi Encümeni Yeliz Karaaslan, her savaşın haklı-haksız ayrımı olmaksızın insanlık ve diğer tüm varlıklar için büyük bir kıyıma sebep olduğunu belirtti. Karaaslan, şunları kaydetti: “Sevinerek söylüyoruz ki Vali bey suçüstü yakalandınız.

Son 30 yıldır yapıldığı gibi halka yalan söylemekte sakınca görmeyen ne de olsa 'terör ve bayrak' kelimelerinin bu ülkede her türlü pisliği örtmeye yetmesi sizi alışkanlıklarınızdan pardon yalanlarınızdan bir şey kaybettirmedi. Vali belli ki şaibe yaratacak sözleri seviyor bir ilimiz diyor ama ilin ismini vermiyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki böyle bir olay yaşanmış olsa, devlet ve havuz medya bunu bağıra bağıra tüm dünyaya her ayrıntısıyla ilan etme zevkinden mahrum bırakmazdı herhâlde. DAİŞ çetelerinin ganimet olarak esir aldığı kadınlarla ilgili tek bir açıklama yapmaktan kaçınan devlet ve onun temsilcileri DAİŞ’e sonsuz desteklerini sunarak ne kadar bu suça ortak olmuşlarsa YPJ de kadınların bu onurlu mücadelesinde bütün dünyanın hayranlığını kazanmıştır. Ve son 2 yılda içerisinde 10 binin üzerinde katılım olduğu söylenen PKK neden 40 genç kadını dağda tutar.

Peki Vali bey PKK iğfal eden bir yapılanma ise nasıl oluyor da binlerce genç kadın hala bu örgüte katılıyor. Vali bey kaçırılan ve iğfal edildiğini söylenen kadınların hangi il olduğunu tüm delilleriyle sunmalıdır. Yoksa yalancılığının üstüne iftiracı bir devlet memuru olarak hafızalarımızda yer edecektir." Daha sonra konuşan HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Teşdemir, Ağrı Valisi'nin son günlerde basınla sık sık bir araya gelerek basını kontrol altına almaya çalıştığını ve seçim sürecinden belli basını çağırarak yalan haberler yapmaya çalıştığını savundu. Taşdemir, çatışmaların yeniden şiddetlendiği bu süreçte devletin 90’lı yıllardaki aklının tekrar hatırlandığını ve kadınların demokrasi ve özgürlük onur mücadelesini verdiğini söyledi.

Taşdemir, “Onurdan konuşacak onlar değil. Öncelikle taciz ve tecavüzde dosyaları olan Türkiyeli ve muhalif kadınların hesabını sorsunlar. Bütün bunlar ortadayken kalkıp sanki Ağrı halkını koruyormuş gibi onurdan kimse bize bahsetmesin. Bu kimsenin haddine değil hele hele valinin hiç haddine değil. Kürt kadınları, devrimci kadınlar bugün YPJ şahsında dünyada bir örnektir. Ve dünya bundan hayranlıkla bahsediyor. Dolayısıyla artık Kürt kadınların namusu kisvisesi altında kimsenin bize bir şey söyleme hakkı yoktur. Biz Ağrılı kadınlar bu zihniyet değişene kadar mücadele edeceğiz.” dedi. Ağrı da basına da çok açık bir şekilde basına müdahale olduğunu belirten Taşdemir, “Özelikle burada Ağrı basınına sesleniyorum. Valinin bu dayattığı 90’lı yılların dilinden vazgeçsinler. Demokrasiden, barıştan ve halkların ortak yaşamından yana dil kullansınlar.” diye konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi