Sarıyer Kaymakamlığı tarafından başlatılan “8 Köye 8 Osmanlı Çeşmesi” projesi, hem çeşmelerin mimarisi hem de tamamlanmaması nedeniyle beklenen sonucu vermeyerek hayal kırıklığı yarattı.

Sarıyer’den Kocaeli’nin Darıca ilçesine tayini çıkan önceki Kaymakam Ömer Karaman tarafından hayata geçirilmek istenilen “8 Köye 8 Osmanlı Çeşmesi” projesi için Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden kalan paralar kullanıldı.



Proje için yapılan ihaleyi kazanan firma tarafından şuana kadar mahalle statüsüne geçen 4 köye çeşme yapıldı. Ancak mimarisi, Osmanlı Çeşmesi olarak bilinen tarihi çeşmelere pek benzemeyen çeşmelerin, kullanışlı olmadığı gibi bazılarından su bile akmıyor. Çeşmelerden memnun kalmayan vatandaşlar, “Bunların Osmanlı çeşmeleriyle bir alakası yok. İstanbul’un her yanı Osmanlı çeşmeleriyle dolu. Şekil olarak onların bir benzerini yapsalardı daha güzel olurdu. Harcanan paraya değmemiş” dediler.

ESKİ SARIYER KAYMAKAMI KARAMAN: BEN AYRILINCA PROJE YARIM KALDI






Osmanlı Çeşmeleri projesini başlattıktan sonra Sarıyer’den ayrılan Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, kendisiyle telefonda görüşen gazeteci Tuncay Dağlı’ya, “Projemiz güzel bir projeydi. Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin parasıyla yaptırıp, her köye bir hatıra bırakmak istemiştik. Mal Müdürlüğü tarafından takip edilen çalışma ile 4 köydeki çeşme yapıldı, parasını da ödedik. Ancak benim tayinim çıkınca yarım kaldı. Çeşmelerin suyunu Sarıyer Belediyesi bağlatacaktı. Eksik kalanların da tamamlanması gerekirdi. Bunun takibini yapacak olan da o köylerin muhtarlarıdır. Proje şuan ne durumda bilmiyorum” dedi.

SARIYER KAYMAKAMI BİLGİN: 4 ÇEŞME İÇİN 54 BİN 550 TL HARCANDI




30 Mart 2014’teki yerel seçimden sonra mahalle statüsü kazanıp, Sarıyer Belediyesi’ne bağlanan Rumelifeneri, Zekeriyaköy, Gümüşdere ve Demirciköy’e yaptırılan çeşmelerle ilgili Kent Yaşam Gazetesi Haber Müdürü Tuncay Dağlı’ya açıklamada bulunan Sarıyer Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ise, proje için 54 bin 550 TL harcandığını söyledi. Osmanlı Çeşmesi yapımı için yalnızca 4 köyden talep geldiğini, Uskumruköy’deki çeşmenin de tadilatının yapıldığını söyleyen Kaymakam Bilgin, “Çeşmelerin vatandaşlar tarafından kullanılması için eksikleri varsa tamamlatıp, faal hale gelmesi için gereken takibini yapacağım” dedi.

SARIYER’DEKİ OSMANLI ÇEŞMELERİNİN KİTABI BASILMIŞTI




Öte yandan Sarıyer’de bulunan çok sayıda tarihi çeşmenin restorasyonu ve tanıtımı için Araştırmacı-Yazar İbrahim Balcı rehberliğinde Vehbi Koç Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bir çalışma gerçekleştirilmişti. Bu çalışma kapsamında tüm çeşmelerin görüntüleri çekilip, fotoğraf sergisi açılırken, Sarıyer Kaymakamlığı da bunu “Sarıyer’in Tarihi Çeşmeleri” adı altında kitaplaştırmış, ilçeye gelen yerli ve yabancı konuklara tanıtılmıştı.

(Tuncay DAĞLI-Kent yaşam)


Editör: Haber Merkezi