İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2021 Yılı Denetim Komisyonu Raporu’nu okuyan AK Partili Muhammet Kaynar, belediyenin toplam borcunda 2020 yılına göre 2021'de yüzde 40,6 artış meydana geldiğini belirtirken, CHP İBB ve Beykoz Meclis Üyesi İBB Denetim Komisyonu Üyesi Cemal Sataloğlu ise borçlarda artış olmasının nedeninin ekonomik kriz ile birlikte ortaya çıkan faiş zamlar ve dövizin yükselmesi olduğunu dile getirdi. 

İştiraklerin denetimin dışında olması yasa ile belirlendi

İBB Meclisi mayıs ayı ilk toplantısı Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleştirildi.Meclis toplantısında 2021 Yılı Denetim Komisyonu Raporu ve muhalefet şerhi ele alındı.Denetim Komisyonu Raporu’nu AK Partili Muhammet Kaynar okudu. Denetim Komisyonu’na muhalefet şerhi’nin neden konulduğunu ise CHP’li Cemal Sataloğlu okudu. Kaynar, raporun belediyeye ait şirketlerin denetimini kapsamadığını, belediye yönetimi tarafından verilen cevaplar ve sunulan belgeler kapsamında hazırlandığını söylerken, Sataloğlu ise şirketlerin denetim kapsamının dışında olmasının yasa ile belirlendiğini dile getirdi.

‘Merkezi idarenin aktardığı gelir halkın ödediği vergilerdir’

İBB'nin mali durumunu aktaran Kaynar, İSKİ, İETT ve bağlı şirketler hariç 2021 yılında 19 milyar 768 milyon TL gelir elde edildiğini, buna karşın 21 milyar 620 milyon TL gider olduğunu ifade etti.Merkezi idare kurumlarından gelen paylar toplamının bütçede 15 milyar 710 milyon TL olarak tahmin edilmesine rağmen 17 milyar 952 milyon TL olarak gerçekleştiğini bildiren Kaynar, İBB'nin 2021 yılı bütçe gelirinin yüzde 90'ının merkezi idareden geldiğini belirtirken, Sataloğlu ise merkezi idareden bütçeye aktarılan gelirin halkın İBB’ye ödediği vergiler oranında olduğunu bu paranın halkın paraları olduğunu hiç kimsenin cebinden çıkmadığını söyledi.

‘Araç fiyatlarına gelen artışlar maliyetlere yansıdı’

"İBB'nin 2021 Yılı Gider Bütçesinde; Taşıt kiralama gideri 222 milyon 480 bin TL. 2020 yılında aynı gider kaleminin 152 milyon 44 bin TL olduğu dikkate alındığında yüzde 46,32 artış yaşandığını belirtirken Sataloğlu ise, ‘Araç Kiralama Hizmet Alımı İşi, ülke genelinde yaşanan pandemiden dolayı araç üretiminde yaşanan aksaklık ve döviz kurunda yaşanan değişimler sebebiyle fiyatlarda fahiş artışlar olmuştur. Bu sebeple araç fiyatlarına gelen artışlar kiralama ücretlerine de yansımıştır. Bu merkezi hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar neticesinde ortaya çıkan bir durumdur’ diye konuştu.

‘HalkSüt halkın ihtiyacını karşılayan bir hizmettir’

İstanbul Halk Süt Projesi kapsamında süt alım işinin Sayıştay raporuna karşın ihalesiz yapılmaya devam ettiğini bildiren Kaynar, kiralık araçlarla birlikte 1 litre sütün İBB'ye maliyetinin 6,89 TL olduğunu belirtti. Kaynar, "Süt fakir vatandaşlarımızın kartlarına yüklenseydi 2 katı süt dağıtılırdı. Aynı zamanda sosyal yardımın ruhuna aykırı şekilde vatandaşlarımız da rencide edilmeyecekti. Giydirilmiş araçlar bu vatandaşların kapısının önüne gittiğinde komşuları ve çevredekiler tarafından yardım aldığı ortaya çıkmış oluyor." diye konuşurken, Sataloğlu, çocuklarına süt alamayan insanlarımıza yapılan yardımları eleştireceğine halkımız neden bu duruma düştü diye biraz düşünmenizi öneriyoruz.  Giydirilmiş araçlar, sadece süt dağıtım işinde değil İBB’ninbir çok sosyal yardım işleriyle ilgili de hizmetler veriyor ve bu hizmetler verilirken kimse rencide edilmiyor’ diye konuştu.

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı da söz alarak rapora yönelik eleştirilerde bulundu.Balyalı, denetim raporunu, bir usulsüzlük ortaya çıkarmaktan çok siyasi düşüncelerin ortaya konduğu bir çalışma olarak niteledi. FİDAN UĞUR-KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi