Her ay düzenli olarak yerel basın toplantıları gerçekleştiren Cumhuriyet Halk Partisi, Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, bir yenisini daha gerçekleştirdi. Üsküdar’daki kentsel dönüşüm kapsamında yaşanan gayrimenkul sorunları, toplantıda konuşuldu. Üsküdar İlçe başkanlığında düzenlenen toplantıda Meclis üyesi Ayça Betül Kını Mete, Üsküdar Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında belediyenin taşınmazların belediyeye gelir getirmesi maksadı ile satış hususun da belediye encümeni düzenlemek üzere, beş tane gayrimenkulün satışı yaptığını belirtti. Bu konudaki hukuksuzluğu dile getiren Mete, Üsküdar Belediyesi’nin müteahhitlik yaptığını söyledi.  

Cumhuriyet Halk Partisi, Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya  Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş, İstanbul CHP Milletvekili profesör doktor İsmail Kabaoğlu ve CHP Genel Merkez Parti Meclis Üyesi Umut Akdoğanenel, ilçe başkan yardımcısı, yerel basın temsilcileri ve meclis üyeleri katılım sağladı.

Toplantıda sırasıyla konuşma yapanlar şu şekilde;

Meclis üyesi Ayça Betül KINI METE; bizim denetim raporları uzundur, raporları yazılı olarak sizlerle paylaştım, lütfen inceleyiniz denetim raporları okundu, her ay rutin olarak komisyonu denetliyoruz Ak Parti kendi kendilerine yapığı rapor her şey çok güzel dört dörtlük mükemmel bir şekilde yapılmış bir rapordu biz epey bir uğraştık ama yanlışlıklar çok var Üsküdar belediyesin de sürekli gayrimenkul satımı ve takaslar yapmak var, bakanlar ve il müdürlüklerinin de işlerini yaparak oradan aldıkları arazileri tekrar geri vermek para yada ihtiyaçları olmadıkları için sürekli gayrimenkulleri elden çıkarmak gibi bir tasarrufları oluşuyor. 2014 yılından bu tarafa güzel bir çalışma yaptık bu gündem maddesinde de beş tane gayrimenkulün daha  satışı önümüze geldi. Bunun her hangi bir gerekçesi yok aslında meclis kararının satışın gerekçisini ve raiş bedelini yazması lazım sadece ihtiyaç var diyerek satış olarak geldi.

Meclis üyesi Muharrem ARSLAN ; biz meclis gurubu olarak bir çalışma yaptık HilmiTürkmen olduktan sonra toplam 220 bin metre kare Üsküdar belediyesinin arsa üzerinden çeşitli işlemler yaptı. Bunun 130 bin metre karesi borç karşılığı vermek SGK, valilik veya ihale yolu ile satış gerçekleştirdi, nasıl şirin gıda olayın da akis gıda arasında ilişkiyi ortaya koyduysa bugün yaptığımız çalışmaların bitiminde sattığı arsalarla ilgili kendisine harika bir sürprizimiz var dedi.

“ÜSKÜDAR BELEDİYESİ EMLAKÇILIK MI YAPIYOR”         

Meclis üyesi Ayça Betül Kını Mete,  belediyenin taşınmazların belediyeye gelir getirmesi maksadı ile satış hususun da belediye encümeni düzenlemek üzere, beş tane gayrimenkulün satışı olduğunu belirtirken, “Üsküdar belediyesi kendi asli işlerini yapmayı bırakıp artık müteahhitlik yapıyor. Milli emlakın burada inşaatı yapma işine girişmiş 2021 senesinde 59 milyon lira ihale etmiş, bir firmaya milli emlak genel müdürlüğünün hizmet işini yapıyor Üsküdar belediyesi, 59 milyon ihale karşılık olarak da mecliste bir karar aldılar 15 adet gayrimenkul alındı. 15 gayrimenkulün 10 tanesini sattılar. o kadar çok arsa alıp satıyorlar ki, rant yapıyorlar ki bunlara artık bizim dur dememiz gerekli ve ayrı bir çalışma yapılması lazım. 59 milyon ihale ettiler içerideki kasanın içerisine 59 milyon lira çıkacak, karşılığında 15 tane daire alındı, peki bu on beş daire ne kadar yapması lazım 38 milyon 967 bin lira dolayısı ile 59 milyona inşaat yapacak 38 milyon 967 bin karşılığında rant arsa aldı 29 milyon burada belediyenin zararı var, Üsküdar’ın yolunu yapmak çöpünü toplamaktan, tamamen müteahhitlik işine girmiş bakanlık ve il müdürlükleri ile çok yakın ilişki içerisinde İstanbul Büyükşehiri kaybedince Üsküdar belediyesini bu şeklide kullanıyorlar bir gelir kaynağı olarak kullanıyor ve bakanlıkların ve il müdürlüklerin satışı yasaktır. yapamadığı şeyleri belediyenin satış yetkisini kullanarak rant adı altın da elden çıkarmaya çalışıyor. Bizim tespitlerimiz bu şekilde ifadesini kullandı.

Üsküdar belediyesi vakıflar genel müdürlüğüne ait taşınmazları ( yol park vs. ) ecri misil bedeli oluşmuş, bu ecri misilleri davalı yada davasızlar üç milyon civarın da ayırmışlar komisyon bedelini iki milyon civarında davasız bir milyon civarın da davalı geçmişte borçları oluşmuş vakıflar genel müdürlüğünün oralarını işgal etmiş, ihtiyacı yoksa neden satıyor ecri misil borcuna karşılıkta Çengelköy’e denize karşı iki tane arsayı elden çıkarmaya çalışıyorlar borcu yok ya. Cumhuriyet halk partisi olarak itiraz etsek de mecliste çoğunluk olmadığımız için bu şekilde geçiyor. yasal mı evet doğrumu hayır bu siyasi bir güç dedi.

Meclis üyesi Aziz Yağmur, 2021 yıl mali ve kesim hesabı ile ilgili nisan ayın da belediye başkanı ve Ercüment üyelerine sunuyor, encümenden sonra mayıs ayı toplantısına liste karara bağlanıyor 2021 yılı bütçe kesilen hesapları ile bulduğumuz bulgular 2021 yılı faaliyet bütçesini %23 oranın da 200 milyon  lira kamu zararı oluşturacak şekilde gayrimenkul satışı teklif ediyor. Kasamızda 257 milyon lira paramız olmasına rağmen vergi ve SGK borçlarını ödemiyor, takas yolu ile gayrimenkulsatışları yapılıyorlar. Taşıt kiralaması için ödenen paralar 44 milyon liradefalarca  önerge verdim fakat bilgi alamadım. Çokbüyük bir rakam bunlar dışardan daha maliyetli daha ekonomik araç alınabilir 2021 yılın da vakıflara yani onların yurtlarına ödenen paralar karşılıksız ödemeler bunlar dernek ve birliklere yapılan ödemeler üç milyon lira temsil ve tanıtma giderleri on bir milyon belediye bütçesi milli eğitim bakanlığına, diyanet işleri bakanlığına ek bütçesi gibi tespitlerimiz bunlar söylemlerin de bulundu.

Meclis üyesi Muharrem Arslan; aş evi ve yardımlaşma tabii biz buna karşı değiliz insanların bu sıkıntılı dönemde yemek ihtiyaçlarını karşılamak bir sıkıntımız yok yapabilirler burada ki sıkıntı şu bu Kısıklı da ki yer bilgi evi geçen temmuz dan bu yana burada devlet aş.ile yemek dağıtımı yapıyor meclise getirmeden bizim karşı olduğumuz nokta bu yani işi yapıyorlar daha sonra meclise bilgi veriyorlar.

İstanbul CHP milletvekili profesör doktor İsmail Kabaoğlu, Üsküdar yönetimi adı altın da paylaşmayı sağlamanız ve bunun düzenli olarak yapıyor olmanız takdire şayan değer. İstanbul adına sürekli ve düzenli olmasını temenni ederim böyle bir toplantıyı Üsküdar İstanbul İstanbul Türkiye’dir, olumlu uygulamalar her zaman besin kaynağı olabilir. Buradaki ve Ankara’daki konular aynı olduğu için onun üzerinden kısaca birkaç husus olarak bahsedelim. Bu muhalefet kavramını değiştirsek mi diye söylüyorum çünkü Türkçe tam karşılamadığı için o pozisyonu yapmıyor, karşıt değil biz öneriyoruz ön alıyoruz size engelliyorsunuz diyorum.  dolayısı ile biz muhalefetiz siz iktidarsınız demiyorum çünkü her seferin de örneğin güvenlik soruşturmasından son oyladığımız seçim kanuna kadar hep biz öne çıkıyoruz doğrusu budur diyoruz somut çözüm yolu budur diyoruz ama siz bunu engelliyorsunuz bu nedenle iktidar muhalefet dengesini de alt üst ettiniz tabi ki hak veriyorlar AK parti MHP koalisyonu  meclise vurulmuş ters kelepçe olarak nitelendiriyorum. Anayasayı dayatarak onlar 2014 de değiştirdiler bunların değiştirdiği anayasanın bekçiliğini de biz yapmak zorunda kalıyoruz. Değiştirdiğiniz anayasa bu maddelere cumhurbaşkanlığına yetki verdiniz 17 fıkrasın da kararname tekisi ona saygı duyun siz yaptınız bunu biz karşı çıktık şimdi siz nasıl saygı sağlamamınız gerektiği konusun da biz çaba gösteriyoruz. sayınErdoğan’ın burada oturuyor olması sizin açınızdan da zor tarafı bu şekilde bir tür yerel yönetimin arkasındaki devlet gücünün birlikte olması, her olmayacak şeylerin hemen olması bu açıdan bu toplantıların değeri daha çok artıyor. Atatürk havalimanı olayı aslın da çok küçük bir şey değil oradaki kültürel varlık değil tarihsel bellek değil sadece yeşillik değil bir tür milli servet keşke olanağımız olsa da Üsküdar İstanbul’un kalbi bu açıdan da anayasanın sahiplenebilmesivalide bağ örneğindeki gibi bir çok alan da bu yapıldı burada da gazetecilerimize önemli bir görev düşüyor. halkın haberdar edilmesi, ve doğru bilginin verilmesi sayın Erdoğan  eski bir tarih te ne istediler de vermedik dedi, soruyorum hepinize insanlar çocuğuna bile istediğini verir mi böyle bir şey olabilir mi her istediğini vermek ne demek bir başbakanın her istediğini vermesi yasa dışı ortamında devleti soydum demektir ama on yıl sonra olması 2023 /1 kala gezinin bitmesine tanık olduk  bunlar sonuç olarak şunu paylaşmak istiyorum doğru bilgiden şaşmayalım bilgi kirliliğini aşmak için bu dönemde çok çaba göstermemiz gerekiyor. Bu ülke varsa anayasa vardır sonra biz varsak anayasa vardır bizim haklarımız devlet ise Üsküdar belediyesi ise Ankara’daki meclis ya da hükümet ülkeye hizmet ve insanlara hizmet için vardır, ama burada denge kurmak tersine dönmüş bulunuyor yerine çıkara dönüşüyor bana hizmet için varsınız toplum bu ülkenin değerleri maalesef ki kültürel ve doğa mirası da benim geleceğim içinde kullanılması böylece alt üst olmuş bulunur. Anayasa bilimi tamamen alt üst edilmiş durum da dedi.

Genel merkez parti meclis üyesi Umut Akdoğanenel; Birbirimize saygı gösterilmesi kuralların ihlal edildiğini gösteriyor. Hem hukukçu hem bir siyasetçi olarak Üsküdar’ı kazanmamızı gerekli olduğunun aklımızın bir köşesindeydi. Üsküdar’ı kazanmamız bir gerekliliğinden öte zorunluluğa dönüşmüş durum da ben sizler aracılığı ile Sayın Hilmi Türkmen’e yirmi iki buçuk ay sonra başlayacak yeni yaşantısında ailesi ile birlikte sağlıklı huzurlu bir ömür diliyorum.

KENT YAŞAM GAZETESİ SIDIKA BAYLAN

Editör: Haber Merkezi