Tele1’de Betül Begümhan Aydoğan ile gün ortası programına konuk olan Gazeteci Ruşen Takva, Türkiye'ye devam eden Afgan göçüne ait görüntüleri ve İçişleri Bakan yardımcısı İsmail Çataklı'nın " O görüntüler Türkiye’ye ait değildir" söylemine cevap verdi. Takva, " Türkiye-İran sınırında bulunan Van’ın Özalp içine bağlı sınır köylerinden biridir. 12 Temmuz gecesi yayınladığımız görüntüler çekmeden önce de her gün Van'a 700 - 800 mülteci geliyordu farklı ülkelerden fakat Biden - Erdoğan anlaşmasının ardından bu sayı iki katına çıktı. Nitekim biz 2 gece orada nöbet tuttuk; sadece bizim bulunduğumuz köyde akşam 8'de başlayan mülteci girişi sabah 6'ya kadar devam etti ve biz tam 900 mülteci saydık. Bütün görüntüler Türkiye topraklarından çekildi sadece bir görüntü Türkiye topraklarına bir buçuk kilometre kalan bir sınırdan alındı. Onu alıp çarpıtmaya başladılar. Gerçekten ciddiyetsiz bir tutum bu" diyerek İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına isyan etti.

“5 MİLYON MÜLTECİ GELEBİLİR”

Takva, 2001 yılında 8 milyon Afgan mültecinin Pakistan ve İran'a kaçtığını hatırlatırken kaçan 8 milyon mülteciden yalnızca 5 milyonun ülkesine döndüğünü belirtirken "Bu şu demek: Türkiye'nin kapısına 5 milyon mülteci gelebilir"dedi.

“SINIRI GEÇEBİLECEK ONLARCA KÖY VAR”

Sınırı geçebilecek onlarca köy olduğunu vurgulayan Takva, "Bu sadece bir köydü, şimdi Hakkari, Ağrı ve Van'da 590 kilometrelik İran sınır hattı var. Bizim takip ettiğimiz köy gibi sınırı geçilebilecek onlarca köy var." dedi. Takva, mültecilerin Avrupa Birliği üyesi ülkelere gitmek istediklerini belirtirken, "Konuştuğum mülteciler mümkünse Amerika ya da Kanada'ya yerleşmek istiyorlar olmazsa Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye gitmek istiyorlar. Bu ülkelere yasal yollarla mülteci olarak gitmek için istedikleri için Türkiye'de beklediklerini söylüyorlar." Şeklinde konuştu.KENTYAŞAM

Editör: Haber Merkezi