İstanbul’un tek kadın başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, her şeyden önce bir kadın ve doktor. “Avcılar’a kadın eli değdiği belli olacak”, “Kadın özgür ve eşitse, çalışır” diyen Başkan Dr. Handan Toprak Avcılarda yaşayan birçok kadının takdirini kazandı.
Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren vatandaşlar, şunları söyledi: “Başkanımızın hem kadın hem de doktor olması biz Avcılar halkı için çok büyük bir şans. Başkanımızdan çok memnunuz diyen kadınlar ‘Kadın, kadının halinden anlar’. Başımız sıkıştığında derdimizi anlatacağımız bir başkanımız var. Kendilerine ve ekibine çok teşekkür ediyoruz.



“VATANDAŞIMIZIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK BİZİM GÖREVİMİZDİR”
Çocuk dostu, genç dostu, kadın dostu, yaşlı ve engelli dostu olmak sosyal belediyeciliğimizin temel kuralıdır diyen Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak; “Kentler canlı organizmalara benzer. Bir canlının gelişmişliği beyninin gelişmişliğiyle ölçülür. Bir kentin gelişmişliği de kültür ve sanattır. Bir kent de ne kadar gelişmiş derseniz, kadın ne kadar özgürse ve erkekle ne kadar eşitse o kent o kadar gelişmiş bir kenttir. Kadınlar özgür olmak ve ekonomik hayata katılmak istiyor. Kadın eşit ve özgür olmak istiyor. Bu yüzden sosyal belediyecilik bizim için çok önemli ve bütün çalışmalarımızı bu yönde sürdürerek halkımızın yanında olacağımızı söylüyoruz. Vatandaşımızın zor gününde olmak, ihtiyaçlarını karşılamak bizim görevimizdir” diye konuştu.

KADIN VE AİLE HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
Mayıs 2014’de Kadın ve Aile Müdürlüğünü kuran Türkiye’de ilk ilçe Avcılar oldu. Avcılar Belediyesi kadınların cinsiyet eşitliği temellerinde sosyal hayata katılmaları ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına yönelik projeler geliştirerek, kadını mevcut edilgen durumdan etken pozisyona geçmesi için çalışmalarını yürütmektedir.

KADIN SIĞINMA EVİ VE KADIN VE AİLE DANIŞMA MERKEZİ
“ Kadın Sığınma Evi”

Avcılar Belediyesi tarafından yapımı devam eden Kadın Konuk Evi’nde şiddete maruz kalmış kadınların korunup destek alabilecekleri bir merkez oluşturuluyor. Avcılar Belediyesi tarafından Kadın Konuk Evi’ne Mart 2015 Meclis kararı ile ‘kızlarımız ve anneler ölmesin’ diye, kadına şiddetin, kadın cinayetlerinin bir daha yaşanmaması için Özgecan Aslan adı verildi.

“Kadın ve Aile Danışma Merkezi”
Kadınların hukuki, psikolojik, sosyal ve ekonomik konularda bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesi, her mahallede Kadın ve Aile Danışma Merkezleri kurulması için çalışmalar devam etmektedir.



EVLİLİK OKULU
Avcılar Belediyesi evlilik kararı almış çiftleri evlilik hayatına hazırlamak ve aile oluşumuna profesyonel destek sağlamak amacıyla “Evlilik Okulu” projesi başlattı. Bu kurslarda; ‘Evlilik Okulu’ projesi kapsamında evlilik öncesi süreçte, çiftlerin birbirlerini iyi tanımaları, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmelerine yönelik, evlilik, iletişim ve yaşam becerileri, aile hukuku, sağlıklı gibi temel konuların yanı sıra etkili iletişim kurma yolları ve olası sorunlarla nasıl baş edebilecekleri konularında uzman psikologlar tarafından eğitim veriliyor.



HAMİLELİK OKULU
'Hamilelik Okulu' ile anneliğe ilk adımı atmış olan anne adalarına hamilelik süreçlerine ve doğum sonrası dönemlerine profesyonel destek sağlanıyor.
Avcılar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü tarafından açılan 'Hamilelik Okulu'nda anne adayları hamilelik öncesi, hamilelik dönemi ve sonrası dönemde yapılması gerekenler ile dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında uzmanlar tarafından bilgilendiriliyorlar. Anne adayları eğitim programı ile gebelik dönemini daha doğru ve bilinçli bir şekilde geçirme şansı elde ederken, ücretsiz organize edilen “Hamilelik Okulu” ile merak ettikleri konuları uzmanlara danışarak kaygılarından da kurtuluyor.



ANNE-BABA OKULU
Ailelerin sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak, bireyleri huzurlu bir aile yaşamının temel şartları konusunda bilinçlendirmek, aile kurumunun güçlenmesi ve mutlu ailelerin sağlıklı nesiller yetiştirmesine katkıda bulunmak amacıyla Avcılar Belediyesi bünyesinde “Anne-Baba Okulu” projesi gerçekleştirildi. Proje kapsamında, veliler davranışlarının çocuklarla etkileri, çocuklara kural koyma çocuklara verilecek cinsiyet eşitliği eğitimi, çocuklarda yemek yeme problemleri, onların TV ve teknolojiyle ilişkilerinin düzenlenmesi ve erken yaşta görülen davranış sorunları konularında eğitim ve danışmanlık hizmeti aldılar.



BİNBİR ÇİÇEK KADIN KOROSU
Avcılar Belediyesi Konservatuarı’nın projesi olan ve 10 mahalleden 100’er kadın olmak üzere toplam 1000 kadından oluşan “Binbir Çiçek Kadın Korosu” kadınları toplumdaki edilgen pozisyonundan kurtarmakla kalmamış, kendi sesini, kendi sözünü söylesin diye, sahneye taşımıştır. “Binbir Çiçek Kadın Korosu” verdiği iki dev konserle Türk ve dünya basınında geniş yer buldu.



KADIN EL EMEĞİ PAZARI
Kadınların evlerinde beceri, birikim ve göz nuru ile ürettikleri ürünleri satışa sunmaları, bu sayede aile bütçesine katkı sağlamaları amacıyla, kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımı ile özgürleşmesini sağlamaya yönelik projelerden biri olan “Kadın El Emeği Pazarı”nı Ambarlı Mahallesi Ihlamur Yolu Mevkii’nde hizmete sunuldu. Kış Mevsiminde“Kadın El Emeği Pazarı” Ambarlı Mahallesi Kapalı Semt Pazarı içerisinde devam etmektedir.



AVCILAR’DAN ÇANAKKALE’YE ÖZGÜRLÜK YOLU
Avcılar Belediyesi tarafından“Avcılar’dan Çanakkale’ye Özgürlük Yolu” sloganı ile Çanakkale’nin kurtuluşunun 100. Yılında, binlerce kadın Çanakkale’ye götürüldü. Şubat ayında başlayan ve Mayıs ayında sona eren geziye katıltan kadınlar 100’üncü Kurtuluş yıldönümünde şehitliği ziyaret edip, Çanakkale’yi gezme olanağı bulurken, şehrin kültürel ve tarihi atmosferini soluyarak, günlük yaşantılarından bir süreliğine uzaklaşma, moral ve motivasyon kazanmaları hedeflendi.



KÜLTÜR – SANAT KURSLARI
Kadınlara yönelik ücretsiz olarak açılan kültür ve sanat kursları kapsamında, kurdele, rölyef, resim, tiyatro, halk oyunları, fotoğraf, bağlama, modern dans, oryantal, şan, aşçılık, sanat tarihi, heykel, gitar, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, felsefe ve teknik resim olmak yıl 10 Bin’den fazla kadın kültür ve sanat kurslarında eğitim almaktadırlar.

-SENAY BADUR- KENT YAŞAM GAZETESİ

 

Editör: Haber Merkezi