16 milyon nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık nüfusuna ev sahipliği yapmakta olan İstanbul’da Esenyurt başta olmak üzere nüfusu fazla olan ilçeler mevcut.  Özellikle son dönemlerde Esenyurt başta olmak üzere yabancı göçmen nüfusunda artış yaşanıyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden daha önceden yapılan açıklamada İstanbul’da Esenyurt ve Fatih ilçelerinde yabancıların "ikamet izin başvuruları" sınırlandırılmış 15 Ocak'tan itibaren yapılan ilk başvuruların kabul edilmeyeceği öğrencilerin ise bu sınıflandırmadan muaf olacağı açıklanmıştı. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Fatih ve Esenyurt ilçelerinde yabancılar tarafından ikamet izni amacıyla yapılacak başvurulara "sınırlama" getirildiği belirtilmişti. Konuyla ilgili olarak Habertürk TV yayınına katılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, kararın son derece yararlı olduğunu ifade etti.

                                        

“Bizim İçin Son Derece Faydalı”

Habertürk TV ekranlarında Ceren Bektaş Atuk’un moderatörlüğünü yaptığı Haftalık programının canlı yayınına konuk olan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Esenyurt ve Fatih ilçeleri için getirdiği istisnalar dışında yabancı ikameti yasağını değerlendirirken kendisine yöneltilen soruları da yanıtladı. Bozkurt, gelen göçmen sayısının ötesinde göçmenlerin ihtiyaçlarının karşılanmasının veya o kentle yaşadıkları sorunları yönetmenin başlı başına bir sorun olduğunu ifade ederken bunun paralelinde zaman zaman suç unsurları oluştuğunu belirtti. Vatandaşların rahatsız olduğunu, parkları yeterince kullanamadıkları ve okul alanlarının zaten yetersiz olduğunu belirten Bozkurt, konuyla ilgili bir toplantı yapıldığını ifade ederek, “Herkesin önerisi ile oldu. Alınan karar şu: Öğrenciler ile orada konutu olan yabancılar hariç, yeni bir yabancı uyruklunun o bölgede ikamet etmesine, gelmesine müsaade edilmeyecek. Karar bu. Çok hayırlı bir karar bence, doğru bir şey yapıldı. Altyapısı doğru hazırlanmış bir kentte yaşama imkanı varken, altyapısının bozulduğu bir kente insanları getirmek çok doğru bir şey değil. Esenyurt açısından düşündüğümüzde bizim için son derece faydalı, doğru bir karar.” dedi.

1 Milyon Vatandaş İçin kaynak Alırken 1 Milyon 400 Bin İnsana Hizmet Veriyoruz

Bozkurt, doğru planlanılması ve iyi yönetilmesi durumunda bu sorunun çözülebileceğinin belirtirken görev alanlarının arasında olmayan önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizdi. Meslek edindirme kursları açarak vatandaşın işe yerleştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirten Bozkurt, 2020 yılında 11 bin kişiyi işe yerleştirildiğini bu yıl ise 32 ayrı branşta meslek edindirme kursu açtıklarını ifade etti. Bozkurt, bunun bir planlama olduğunu ifade ederken işi doğru planlanması, iyi yönetilmesu durumunda bu sorunu çözebileceklerini aktardı. Bozkurt, “Biz 1 milyon vatandaş için kaynak alırken, 1 milyon 400 bin insana hizmet veriyoruz. Devletin bu konuda bize kaynak aktarması lazım. Bu kaynaklar aktarıldığında, yerel yönetimlerin bu sorunu daha doğru çözeceklerine, daha doğru yerlere kaynakları aktararak çözeceklerine inanıyorum. Umarım önümüzdeki günlerde bu tür çalışmalar olur.” dedi. KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi