Moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Gazeteci-Yazar Yasemin Arpa’nın yaptığı panele Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Radikal gazetesi Yazarı Altan Öymen, Cumhuriyet gazetesi Yazarı Aydın Engin, Evrensel gazetesi Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Posta gazetesi Yazarı Nedim Şener, Basın Enstitüsü Derneği Başkanı Kadri Gürsel, Agos gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan, Apoyevmatini gazetesi Sahibi Mihail Vasiliyadis, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Gazeteci Yazar Hıfzı Topuz, Metin Uca ve Yurt gazetesi Ekonomi Editörü olan ve geçtiğimiz yıl öldürülen gazeteci Nuh Köklü’nün eşi Sibel Köklü de katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, cuma günü Diyarbakır'da olduklarını belirterek, Türkiye'de gazeteci olmanın zor olduğunu ancak Kürt kentlerinde gazetecilik yapmanın çok daha zor olduğunu söyledi. Kürt kentlerinde gazetecilerin yiğitçe mesleklerini icra ettiğini belirten Olcayto, Türkiye'de gazetecilerin çalışma koşulları noktasında utanç içinde olunduğunu kaydetti.

“Gazeteci olmak zor; ama muhalif gazeteci olmak çok daha zor”
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, “Türkiye’de gazeteci olmak zor ama muhalif gazeteci olmak çok daha zor. Gazetecileri, grup grup sınıflandırıyorum. Bir grup gazeteci etliye sütlüye dokunmayan; bir diğer grup vicdanını ve kalemini hükümetlere kiralayan, bir grup gazeteci, düşüncelerini ve yaşamını sadece halkına adayan, gericiliğe, ırkçılığa ve bölücülüğe karşı hayatını ortaya koyanlardır. Bu ülkenin aydınlık yüzü olan gazetecileri bir kez daha saygıyla selamlıyorum. Türkiye’de insanlar ne yazık ki öldükten sonra anılıyor. Gazetecileri, aydınları yaşarken de anmalıyız” dedi.
ÇGD Başkanı Ahmet Abakay "Tahir Elçi tutuklu olsaydı hayatta kalacaktı, Can Dündar’ın oğlu ‘babam hapiste ama can güvenliği var’ diyerek durumun ne kadar vahim olduğunu bize bu sözlerle aktardı. Şimdi de gazeteci, yazarlardan sonra akademisyenlere gelindi. Diktatörlerin hiçbiri yataklarında normal bir şekilde yaşamını kaybetmedi. Diktatörlerin sonu böyle oluyor. Şu an da medya devletleşti” dedi.
Program piyanist Şevki Karayel’in gösterisiyle son buldu.



Selvi SARITAÇ/Sibel Gülersöyler-Kent Yaşam


 

Editör: Haber Merkezi