Silivri Belediyesi 2020 yılı Aralık ayı meclis toplantısının 1. birleşiminin 1. oturumu belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Maxicells İlaç Sanayi A.Ş.’ye tahsis edilen Kavaklı Mahallesi 2375, 3310 ve 3022 parsellerdeki hazineye ait araziler gündeme geldi.

Alelacele karar alınmıştır

CHP Silivri Grup Başkanı Süheyl Kırkıcı, Murat Sancak'ın sahibi olduğu şirkete verilen arazide, yağlı güreşlerinin yapıldığını, üniversite alanı olarak planlara işlendiğini hatırlatarak, "Şehirler planlama ile gelişir. İlgili kurumlar bu planlamaya katılır, planlama yapılır. Bu plana riayet edilir. Biz Silivri Belediyesi olarak plana uyulmasını bekleriz. Haliyle yeriyle ilgili sıkıntı vardır. Mahalle halkı üniversite beklerken başka bir şeyle karşılaşıyor. İstihdam yaratacaksa, artı değer yaratacaksa karşısında yer almadık. Alelacele karar alınmıştır. Bu hatadan en kısa sürede dönülebilir. Sayın Cumhurbaşkanımıza sağlıklı bilgi iletildiğinde bu karardan döneceğine inanıyorum. Bu olay Silivri halkına da zamanında iletilebilirdi. Ne yazık ki olay bittikten sonra bilgi sahibi olunabiliyor. Ne kadar çok şeyi paylaşırsak o kadar kentimize sahip çıkarız" eleştirisinde bulundu.

Başka bir alan yok mu?

CHP İBB Meclis Üyesi Bora Balcıoğlu da yaptığı konuşmada, tesisi yapacak kurum konusunda bazı bilgiler paylaştı ve Kavaklı’daki yerin böyle bir tesis için uygun olmadığını savundu. Balcıoğlu, "Bahse konu arazi önceki dönem belediye başkanlarının meclisin kararlarıyla bir kısmı üniversite, park alanı, spor alanı olarak planlara dönüştürülmüştür. Geldiğimiz noktada, Ankara’dan alınan kararla 15-20 yıllık bir mücadeleyle alınan kararlarla üzerine çizgi çekilmiştir. İlçemizde böyle bir tesis için başka alan yok mu? Şirketin internet sitesinde yer alan bilgiye göre tesis Silivri’de 150 dönüm arazi inşa edilmektedir. Bahse konu şirket 600 milyonluk bir yatırım yapıyormuş. Böyle bir yatırım yapacak şirketin ofisi sıradan bir ofis. Ulaşılmıyor. Fabrika falan yok. Anladığım kısa zamanda inceleyeceğim kadar şirket peşin aldığı ilaçları SSK'ya satıyor.

O bölge insanların yaşam alanı. İstihdam, katma değer önemli. Böyle bir tesisin Silivri’de yapılacağı başka alanlar mevcut. Siyasi değil vicdanen hareket etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Biz yatırıma bakarız

Ak Parti Grup Sözcüsü Filiz Baş Güler ise yaptığı konuşmada, ilgili tesisin Kavaklı’da yapılmasının ülke için de Silivri için de büyük faydaları olduğunu belirti. "Bu tesisin ne amaçla yapıldığı, insanlığa ne kattığı konusunda bilgi vermek istiyorum" diyen Güler, "Plazma üretecek bir tesis yapılacak. 264 kişiye istihdam sağlayacak, sonraki aşamalarda istihdam artacak. Ülkemizde ilk olarak Silivri’ye kurulacak tesisten dünya da 13 tane var. Plazmalar ülkemizde ilk defa üretilecek.

Bu tesis Silivri’yi dünyaya açacak ve adından çok söz ettirecek. Böyle bir tesisin Silivri’de yapılmasından gurur duyuyorum. İhracatı artıracak. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Buradan üretilen plazmalarla insanların tedavi olduğunu görünce bu tartışmalardan pişmanlık duyacaksınız.

Biz yatırımın içeriğine bakarız siyasi görüşüne değil" açıklamasını yaptı.

Yerini doğru bulmadık

Yapılan değerlendirmelerin ardından Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da konu hakkında açıklamada bulundu. Bu konuda kendilerine eylül ayı içinde Sanayi Bakanlığı’ndan yazı geldiğini açıklayan Başkan Yılmaz, yazıda "ilgili yerin Murat Sancak’a ait firmaya plazma üretilecek tesis kurmak amacıyla tahsisi için çalışma başlatıldığı, bu konuda kurum görüşünün bildirilmesinin" istendiğini belirtti. Bunun üzerine belediye olarak bu yazıya 15 gün içinde yanıt verdiklerini dile getiren Yılmaz, "İlgili alanın meskun mahal içinde bulunduğunu, arazinin; kısmen eğitim, kısmen spor, kısmen park, kısmen idari bina alanı olarak ayrıldığını, kurulması planlanan tesisin kimyevi nitelik taşıyan bir tesis olduğunu ve çevresel etkilerinin net olarak ortaya konmadığını, bu açıdan halk sağlığı açısından olumsuz etkiler ortaya çıkabileceğini öne sürerek, ilgili firmaya biri Alipaşa’da ikisi de Büyükçavuşlu’da iki ayrı yer önerdik" dedi. Yılmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye Kızılay Derneği ile yapılan resmi yazışmaları meclise sundu.

'Satıldı' demek vicdansızlık

Muhalefet tarafından kamuoyunda bilgi kirliliği oluşturulduğunu belirten Yılmaz, "Tahsis konusu üzerinden yapılan basın açıklamaları ile kamuoyu yanlış yönlendiriliyor. Silivri Belediyesi bu süreç içerisinde gerekeni yaptı. Muhalefetin söylemleri gerçeği yansıtmıyor. Tahsis edilen bir yerin, değeri 100 milyon TL olan bir yerin değerinin 400-500 milyon TL olduğunu söyleyerek tahsisteki binde bir tutarındaki harcın devlete yatırılacağı parayla bu yerin satıldığını iddia etmek çok büyük vicdansızlıktır. 350 milyon TL’lik yeri 5 milyon TL’ye satıyor diyorlar. Arkadaşlar kimsenin kimseye bir yer sattığı yok. Tahsis bu. Devletin, Milli Emlak’ın, Maliye Hazinesi’nin sanayi arazileri içerisinde 150 dönüm arazisi var mı? Yok. Bir devlet yatırımı yapılacakken, devlete ait olan yere mi yaparsınız yoksa yer satın alıp bu maliyetin üstüne maliyet mi eklersiniz? Tabi ki eldeki Maliye Hazinesi alanlarından biri değerlendirilecek. Ama bir kere şunu bırakalım, peşkeş diyerek ‘350 milyonluk yer 5 milyona satılıyor’ demek ucuz siyaset aracıdır. İşin özünden kopup, işi siyaset mecrasına çekersek, iletişim kanallarını tıkayıp bu yatırımın daha doğru bir yere kaydırılma şansının önüne de set çekersiniz" açıklamasını yaptı.

Keşke arayıp sorsaydınız

Muhalefet partisi temsilcilerinin konu gündeme gelince hiçbir şekilde iletişime geçmediğinden yakınan Başkan Yılmaz, "Gönül isterdi ki CHP İlçe Başkanı, Grup Başkanvekili telefon açsalardı ve sorsalardı konu nedir diye. Biz de bilgi verseydik. Tabi ki muhalefetini yapsınlar ama bir iletişim kurmadan Silivri Belediye Başkanını, Cumhur İttifakını, bu işin içine katarak ve kamuoyunda küçük düşürmeye çalışmak sizin başaramayacağınız beyhude bir çabadır. ‘Peşkeş çekildi, satıldı’ gibi çirkin söylemlerle vatandaşlarımızın aklını bulandırmayın, bulanık suda balık avlamaya kalkmayın" diye konuştu. Yılmaz, yatırım kararına ilişkin destek mesajı vererek, "Üstüne basa basa söylüyorum Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı bu hamlesinin sonuna kadar arkasındayım. Ama geç kalınmış ve 3 yıldır inşaatına başlanmamış. Plazmadan İlaç Üretim Tesisinin sonuna kadar arkasındayız. 5 katrilyon TL teknolojik yatırımdan bahsediyoruz. Yeriyle ilgili de görüşlerimizi arz etmişiz ve gerekli değerlendirmeler yapılmış" ifadelerini kullandı.

Bu yatırımı destekliyoruz

"Ülkemiz için önemli olan bu yatırımı destekliyoruz" diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Yılmaz, yapılması planlanan Plazma Fabrikası, Kan Torbası Fabrikası ve Soğuk Depo Binasının öneminden bahsetti. Başkan Yılmaz, "Sağlık alanında yerli ve milli bir yatırım. Bu zamana kadar yapılmaması kabahat olan bir tesis. Plazmanın ne olduğuyla ilgili bir araştırma yaptığımda, kan verdiğimizde bu kanın yüzde 20 gibi bir kısmı hastalar için kullanılıyor. Hastalıkların tedavisinde ise plazmaların önemi çok büyük. Peki, bu plazmalar nerelerde işleniyor? Dünyada 8 tane plan plazma fabrikalarında. Kızılay kan topluyor, kanın en değerli olan plazmasını çöpe atıyoruz. Neden? Tesisimiz yok diye. Peki ne yapıyoruz? Her yıl 350 milyon dolar ile 500 milyon dolar arası plazma ithal ediyoruz. İşte bu ithalatın önüne geçecek bir yatırım" diye konuştu.


Boncuk gibi diziliyorsunuz!

Muhalefetin, "Tarım ve eğitim arazileri peşkeş çekiliyor" şeklindeki söylemleriyle ilgili de cevap veren Başkan Yılmaz, önceden üniversite alanı olan ve İBB tarafından yeni dönemde Kiptaş 4 Konutları yapılan araziyi örnek gösterdi. "AK Parti ne yaparsa karşı çıkalım, ama aynı icraatı CHP yaparsa alkış tutalım doğru mu?" diyerek sözlerine devam eden Yılmaz, geçmiş dönemde 2017 yılında Kiptaş 3 Konutları, 2018 yılında ise Seymen Katı Atık Tesisi ilave yatırımlarına CHP’lilerin karşı çıktığını görsellerle hatırlattı. "Şimdi ise açılışlarla temel atmalarda fotoğraflara girmek için boncuk gibi diziliyorsunuz" diyen Başkan Yılmaz, tutarsız bir siyaset yapıldığını belirtti.

CHP, ARAZİLERİ  PARSEL PARSEL SATTI

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın ise arazi tahsis ile ilgili olarak CHP'nin yanlış algı peşinde olduğunu savundu. "Üniversite kararını ağzından düşürmeyen, spor tesisini ağzından düşürmeyen CHP’ye soralım. Siz on yıl ne yaptınız? Hangi üniversiteyi getirdiniz, hangi spor tesisini ne yaptınız?" diye soran Aşkın, "Selimpaşa da Ortaköy’de arazileri parsel parsel sattınız. Bu satışlar iptal edildi. Bu konudaki yargı kararlarını hiçe saydınız. Parsel parsel satmaya devam ettiniz.

Dünyaya kan plazması üretecek, ülkemizi bağımlılıktan kurtaracak bir tesisi verilen yeri peşkeş olarak nitelediniz. Siz bırakın böyle bir tesisi yapmayı, parsel parsel satardınız. Cumhurbaşkanımız ülkemizi de Silivri’mizi de CHP’den çok fazla düşünür. Tesisin ülkemiz ve Silivri’miz için şimdiden hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandınız.

Editör: Haber Merkezi