Kentsel dönüşüm nedeniyle evleri yıkılan ve birçok nedenden dolayı yeni evlerine kavuşamayan vatandaşlar ise yüksek enflasyon ortamında kirada kalmaya terk edilerek kendilerini ekonomik dar boğazın içinde buldular. Bunlar yetmezmiş gibi mağdur vatandaş hak arama mücadelesinde zaman zaman kolluk kuvvetlerinin müdahalelerine maruz kalıyor.

Tuzla TOKİ Mağdurları olarak bilinen topluluk, Maltepe’de yapmak istedikleri bir eylem sırasında polis müdahalesiyle karşılaştı.

KOLLUK KUVVETLERİ ENGELLEDİ

Tuzla TOKİ mağdurlarının seslerini duyurabilmek adına Maltepe'de gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşe izin verilmedi. Yürüyüş yapmak isteyen Tuzla TOKİ mağdurlarına polis ekipleri müdahalede bulundu. Mağdurların yürüyüş yapmaları engellendi.

5 YIL GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 100 bin konut vaadi ile düşük gelirli vatandaşların ev almak için girdiği TOKİ sisteminde aradan 5 yıl geçmesine rağmen halen binlerce aileye evleri teslim edilmemiş, üstüne taksit sayıları azaltılmış ve vatandaşlar mağdur olmuştu.

VATANDAŞTAN MURAT KURUM’A TEPKİ

TOKİ mağduru, emekli ve engelli olduğunu belirten yaşlı bir vatandaş AK Parti İBB Adayı Murat Kurum’a tepki göstererek, “Utanmadan bir kısmını teslim ettik diyorlar. Kime teslim ettiniz? Nerede? Murat Kurum sen önce bu işi bir temizle ondan sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ol, ama olamazsın, olamazsın!” ifadelerini kullandı.

“Sayın Cumhurbaşkanım, TOKİ Tuzla 5 bin 750 Konut Maltepe projesi fiyatları çok pahalı. Söz verilen hakları iade edin. Ödemeler 240 aydan 180 aya indirildi. Yüzde 1 KDV yüzde 10 oldu. 0,49 faiz kaldırıldı. Söz verdiniz” yazılı pankart açıldı.

Mağdurlar dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan, bugün de AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı olarak açıklanan Murat Kurum’a da “Mağdurlar burada, Murat Kurum nerede” sloganıyla tepki gösterdi.

"DEVLET SÖZÜNÜ TUTMALI"

Açıklamada "Sizler dar gelirli vatandaşa TOKİ’yi yaparken, bizlere bu daireleri uygun bir şekilde vereceğinin sözünü verirken neden bunu dar gelirli vatandaşa yaptınız? Benim 4 yaşında bir tane kızım var. Daha doğmamıştı, bu proje başlamıştı. 4 yaşındaki kızımın cümlesi şudur. ‘Baba benim dairem nerede? Biz dairemize ne zaman geçeceğiz.’ Şu anda bakıyorsunuz, ülkede ekonomik şartlar aldı başını gitti. Bu bizi ilgilendirmez. Devlet, vermiş olduğu sözü bir an önce tutmalı. Burada bir engelli kardeşimiz var. Biz engelli kardeşimizin yanındayız. Biz gazi, şehitler, yetim, dul biz bunların yanındayız her zaman ve bunların her zaman sözcüsü olacağımıza burada namus ve şeref sözü veriyoruz. Bu davadan da hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğiz. Kendi evlerinde, kendi çocuklarının bakımıyla, durumuyla alakalı ivedi bir şekilde her zaman onlarla beraber olan kurumlar şu anda burada yok. Biz kurumun önündeyiz ama Murat Bey nerede? Son sözümüz budur. Lütfen bu yanlıştan bir an önce dönülmesidir.” denildi.

Şok görüntüler; Liseli genç okulun içinde öğretmenini bıçakladı Şok görüntüler; Liseli genç okulun içinde öğretmenini bıçakladı

“BAŞTAKİ ŞARTLAR DEĞİŞTİ”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 12 Aralık 2019’da duyurulan konut projesinin yurttaş için çileye dönüştüğünü ele almıştı. Buna göre; Erdoğan’ın aylık 894 lira taksitle satın alınacak ve 1-1.5 yıl içinde tamamlanarak sahiplerine teslim edileceğini açıkladığı projede aylık taksitler 18 bin liraya çıkarken, aradan geçen 4 yılın ardından konut yapımına yeni başlandı.

Planlanan ödeme koşulları ve dairelerin ücretleri hak sahiplerinin tepkisini çekmişti.

2+1 daireler için 894 TL’den başlayan taksitlerle, 3+1 daireler için de 1022 TL’den başlayan taksitlerle 240 ay ödeme imkanı ve yüzde 10 peşinat alınacağına ilişkin söz verilmiş, bu doğrultuda broşürler yayımlanmıştı. Ancak gelinen noktada ödenecek meblağ söz verilenin çok üzerinde oldu. En düşük peşinat bedeli 275 bin lira olan TOKİ konutlarının vadesi 240 aydan 180 aya düşürüldü. Aynı zamanda 300 bin TL gibi sözü verilen konutlar şu an 3 milyon TL’den fazla fiyatlara satılacak. Bu doğrultuda hak sahiplerinin her ay ödeyeceği taksit ise 13 bin ile 18 bin lira arasında olacak. Bu tutar, her sene memur maaşına gelecek zam oranında artacak.

"CUMHURBAŞKANI İLE BAKAN KURUM SÖZÜYDÜ"

Hak sahibi, Gazetemize Eski Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatmış, “Murat Kurum, vatandaşlarla yaptığı konuşmalarda yer tahsisinden dolayı gecikme olduğunu ancak bu gecikmelerden dolayı yaşanacak maliyet artışlarının vatandaşlara yansıtılmayacağını söylemişti. Cumhurbaşkanı ise azami 1 buçuk senede teslim edileceğini söylemişti. Üzerinden 4 sene geçti yapımı bile yeni yeni başlıyor” demişti. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı