CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında hitap etti. Gezi tutuklularının haksız yere hapiste tutulduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Adaletin çürüdüğünü, parlamentonun bu çürümeye katkı verdiğini, yürütmenin ana aktör olduğunu artık biliyoruz” dedi.

İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin Gazze’de insanların çok zor koşullarda yaşadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, dünyanın büyük kesimlerinin bu sorunlara ilgisiz kaldığını söyledi. Filistin halkının haklı davasını savunmak her demokratik ülkenin hakkı olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Hiçbir haklı dava sivillerin öldürmesine haklılık kazandırmaz” değerlendirmesinde bulundu.

“GAZİ MUSTAFA KEMALİN KURDUĞU BİR PARTİNİN MİLLİYETÇİLİĞİNİ KİMSE SORGULAYAMAZ”

“Helikopterimiz düşürülür, gemimiz basılır, yabancılardan duyarız. SİHA düşürülür onu da yabancılardan duyarız” sözleriyle sitem eden Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir zaman böyle bir durumla karşı karşıya kalmadığını anlattı. Kılıçdaroğlu, “Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu bir partinin milliyetçiliğini kimse sorgulayamaz” dedi.

Partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, özetle şu ifadeleri kullandı;

– Gezi tutukluları haksız yere hapiste tutuluyorlar. Adaletin çürüdüğünü, parlamentonun bu çürümeye katkı verdiğini, yürütmenin ana aktör olduğunu artık biliyoruz.

– Ekonomi artık dikiş düşmüyor. Faizleri artırdılar. 200 lira ile ancak 20 tane simit alabiliyorsunuz. Borç para buldu diye sevinen bir ülke haline geldi Türkiye. Dünyada gıda fiyatları düştü, Türkiye’de artış var. Hayat pahalılığı öğrencilere de yansıyor, bir yıldır barınma sorununu çözemediler. Ama yapmıyorlar, öğrencilerin başka yerlere mahkum olmasını istiyorlar.

– Emekliler bayramlarda birer maaş ikramiye alsınlar diye verdiğim mücadele bir noktaya geldi. Kamuoyunun da diğer kesimlerin de desteği oldu, “5 bin lira vereceğiz” dediler. Ama çalışan emeklilere vermiyorlar. “Emekli niye çalışıyor?” diye sormuyorlar. Çalışanı cezalandıran bir modeli inşa ettiler şimdi. Bu adam perişan vaziyette. Emekli ne demek, onu bilmeniz lazım. 2023’te aya gideceğiz diyorlardı, markete bile gidemiyoruz.

Üç çocuğunun ikisinin kendi kuzeninden olduğunu öğrendi Üç çocuğunun ikisinin kendi kuzeninden olduğunu öğrendi

Türkiye Cumhuriyeti hiçbir zaman böyle bir durumla karşı karşıya kalmamıştır. Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu bir partinin milliyetçiliğini kimse sorgulayamaz.

– (“Bu Meclis Gazi Meclis değil” sözleri) Gazi, vatanı için mücadele ederken yaralanan kişi demektir. Hak, hukuk ve adalet için mücadele ederken yaralanan kişidir. Milli Kurtuluş Savaşında Mustafa Kemal’e başkomutanlık yetkisi belli bir süre ile verilmiştir. Yabancı askerler gelsin terörle mücadele etsin diyen Meclise ne diyeceksiniz? “Teröre destek veriyorsunuz” diyorlar, akıl tutulması.

– Erdoğan ve Bahçeli’ye üç soru soracağım. TMSF yöneticileri yolsuzluk yaptığında soruşturma açılmayacak kanun teklifi gelirken buna evet dediniz mi? Dünyanın hangi parlamentosunda yolsuzluklar hakkında araştırma ve kovuşturma yapılamaz diye bir kanun çıkmıştır? Aklınız erer mi ermez mi bilmiyorum, ilkokula giden bir çocuğa sorun, milletvekilleri bir kamu kurumunda yolsuzluk yapanlar hakkında soruşturma yapılamaz diye kanun çıkarsa evet mi hayır mı dersiniz diye, eminim hayır diyeceklerdir. Siz hangi gerekçeyle TMSF’deki yolsuzlukların üstünü örtmek için kanun çıkardınız. Böyle bir meclise “Gazi Meclis” denmez. O meclis hiçbir yolsuzluk konusunda suskun kalmamıştır. Kendi bakanlarını da Yüce Divana göndermiştir. AYM Başkanına mektup yazdım, “Bu kanunu iptal edin aksi halde parlamento ağır bir töhmet altında kalır” dedim. Kul hakkı yemem diyorlar ya yemediğiniz haram kalamadı. Parlamentoyu bile kendi haramınıza, yolsuzluklarınıza ortak ettiniz.

Editör: Anıl Kılıçlı