(Bu yazı hayal ürünüdür gerçekle ilgisi yoktur!)

TBMM Başkanı yani Ülkenin ikinci adamı (Eski Başbakan hatta son Başbakan, Eski AKP Genel Başkanı, Eski Bakan, Eski İzmir Belediye Başkan adayı ama kazanamayan ) Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı AKP’den.

Anayasa’ya göre, ‘’ Meclis Başkanı seçim zamanı hiçbir siyaseti faaliyette bulunamaz hatta parti toplantılarına bile katılamaz’’ derken, Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmedi.

Neden etmedi? Çünkü seçim siyasi faaliyet değilmiş!

Doğrudur, kendi açısından hani; ‘’ Bin Ali, in Ali ’’ olunca, ( kendi inisiyatifi olmayınca) siyasi olmamaktadır. Bu seçimler daha çok sportif amaçlı hatta kültürel amaçlı hatta ve hatta sosyal amaçlı bir olaydır siyasetle bir ilgisi yoktur.

Bunu bir kenara yazdık yani bu teori cepte.

Şimdi diğer olasılıklara bakalım.

Neden istifa etmedi?

  1. Eski bir ustasından gördüğü gibi: ‘’Anayasa’yı bir kere delmekle hatta birkaç kere hatta ve hatta sürekli delmekle bir şey olmaz’’ demektedir. Karşılığında da ‘’Kimse bana -bize dokunamaz yemişim Anayasa’yı ‘’ diyerek, yiğitliğini gösterip ‘’Helal sana’’ dedirtmektir…
  2. Son ana kadar, Şubat ayında adaylıklar kesinleşinceye kadar bekleyip o zaman Meclis Başkanlığı’ndan istifa ederek ”Aha da istifa ediyorum, kazanacağım garanti olduğunu anketler söyledi” diyerek algı yaratmak istemektedir. Manipülasyon yaratarak rakibe oy verecek seçmeni bezdirip oy vermeye gitmemesini sağlamak istemektedir.
  3. Kazanamayacağını anladığı için “Daha önce Başbakanlık koltuğu altımdan kaydı gitti, bari bunu kaybetmeyelim” düşüncesidir.
  4. Seçimi kazanırsa YSK bunu onaylar (Mecbur onaylar sıkıysa…) kazanamazsa, YSK ” Bir aday, aday olduğu halde Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmediği için seçim yenilenecektir” kararı alır ve bir şans daha doğar, sonraki seçimde ne yapar yapar seçimi alırız, diye düşünmüş olabilir. Malum 7 Haziran deneyimi!
  5. Seçimi kazanırsa ya YSK, Başkanlığı’nı kabul etmez mazbata vermez ve İBŞBB Meclis içinden yeni bir başkan seçilir (AKP çoğunluğu sağlamış durumda olacağından) veya kendisi bizzat Belediye Başkanlığı’ndan istifa eder, yerine AKP Grubu’ndan biri seçilir buda elbette en uygunu seçilmiş olan, Bilal’i Hazretleri olur…

Aklıma gelen ve gerçekle hiçbir ilgisi olmayan bu teorileri, Lütfen ciddiye almayın!