Hacı Osman Metro İstasyonu’nda kurulan AK Parti seçim standında oturup, standın önünden gelip geçen vatandaşlarla sohbet eden Markar Esayan, partisinin seçim beyannamesinde yer alan taahhütleri anlattı. Bu arada bazı vatandaşlar AK Parti seçim standına gelip Esayan’la anı fotoğrafı çektirirken, bazıları da kişisel görüşlerini ifade edip, sorular yöneltti.


AK Parti’nin gazeteci Milletvekili Markar Esayan 7 Haziran’da seçilerek TBMM’ye girdi. Ermeni kökenli Esayan İstanbul’un Kağıthane ilçesinde basınla tanıştığı 29 Nisan 2015’teki kahvaltıda yaptığı konuşmada sözde Ermeni soykırımı ile ilgili kişisel görüşlerini belirtirken,  “Hiç kimse soykırım suçunu Türk milletine, Türkiye halkına giydiremez” diyerek şunları söylemişti:


“Osmanlı-Rus Savaşı’ndan sonraki süreçte binlerce Müslüman ile gayrimüslim hayatını kaybetti. Biz hiç bir ayrım yapmadan, Balkanlar’daki, Kafkaslar’daki katliamdan kaçan Osmanlı halkının acılarına karşı duyarlıyız, Emeniler de bunlardan bir tanesi. Gayrimüslim diye onları bir kenara koyamayız. Onlar da büyük Osmanlı ailesinin bir parçası olarak bir bedel ödediler. Buna dönük vicdani ve ahlaki duruş bize yakışan bir duruştur. Ama Türkiye’yi asla soykırımcı olarak ilan edemezler. Soykırım suçunu Türk milletine giydiremezler, Türkiye halkına giydiremezler. Bu başka bir şeydir. Bizim kendi tarihimize sahip çıkmamız gerekir. Biz sorunu burada, kendi yurdunda çözersek, olayın başka parlamentolarda melzeme olmasının önüne geçmiş oluruz.”



(Tuncay DAĞLI-Sarıyer Kent)


Editör: Haber Merkezi