Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'nde, 28. Dönem 4. Yasama Yılı başlıyor. Açılış CHP'nin protestosuna sahne olacak.

CHP partili belediye başkanlarının tutuklanması gerekçesiyle yeni yasama yılı açılışına katılmayacak.

Yılın Düğünü: Efe ve Ayşenur’un Nikâhında Siyaset ve Dostluk Buluştu
Yılın Düğünü: Efe ve Ayşenur’un Nikâhında Siyaset ve Dostluk Buluştu
İçeriği Görüntüle

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise iktidarın Anayasa'ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayarak "anayasal düzeni fiili olarak kaldırdığı" gerekçesiyle açılış oturumunda yer almayacak.

Erdoğan’ın "Terörsüz Türkiye" konusunda gelinen nokta ve sürecin bundan sonraki ilerleyişine ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.

GÜNDEM NE?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, TBMM Genel Kurulu'nun 2 Ekim Perşembe günkü birleşiminde "Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) 2024 Yıllık Raporu" ve "2023 Yılı Kamu Denetçiliği Kurumu Raporu Hakkında Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon Raporu"nun görüşüleceğini, 7 Ekim'de ise trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlayacaklarını bildirdi.

Güler, bu ay itibarıyla süreleri bitecek Cumhurbaşkanlığı tezkereleri olduğunu vurgulayarak, Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Birleşmiş Milletlerin (BM) Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettiği harekat ve misyonlara katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşmelerini ekim ayı içinde yapacaklarını söyledi.

Hakimler ve Savcılar Kuruluna (HSK) seçilecek bir üyelik için TBMM Başkanlığına başvuru sürecinin başladığını dile getiren Güler, Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyonun seçimlerini tamamlayarak, bir üyelik için üç üyeyi belirleyeceğini, daha sonra ise Genel Kurul'da kasım ayının ilk haftasında seçimi tamamlamayı planladıklarını belirtti.