31 Mart’ta yapılacak Mahalli İdareler seçimlerinde Türkiye, yeni yerel yöneticilerini belirleyecek. Özellikle 2019’da elde ettiği yerel seçim başarısını devam ettirip ettiremeyeceği konusunda yakından takip edilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’nin adayları da saha çalışmalarını yürütüyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi için hayati önem taşıyan ilçelerin başında gelen Küçükçekmece’de CHP’den belediye başkan aday adayı olan iş insanı Oruç Oymak, seçim çalışmaları kapsamında gazetemize konuk oldu. Yaşam Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Karaali’ye bir söyleşi veren Oruç Oymak, Küçükçekmece’yi tekrar ve daha üstün bir başarıyla kazanmanın formülü olarak kendi etrafında toplanan farklı görüşteki seçmen olarak açıkladı. Oymak, “2019’daki başarıyı İBB’nin de Meclis çoğunluğunu da kazanarak perçinlemeliyiz. Böyle bir zafere giden yol da CHP’ye daha önce ayak basmamış insanların ilk defa CHP’ye oy verecek olmalarıdır.” dedi.

ORUÇ OYMAK KİMDİR?

C.K: Oruç Oymak kimdir? diyerek başlayalım.

Kısaca kendinden bahseden CHP Küçükçekmece Belediye Başkan aday adayı Oruç Oymak, “Oruç Oymak yerel basın dostudur. Siyaset akademisi bitirdiğim için bilimsel anlamda da siyasete katkı sunmak adına sahadayım. Partime 30 yıldır hizmet ediyorum. Birçok kademesinde görevler üstlendim, meclis üyeliği ve  il başkan yardımcılığı yaptım. Bu dönem üçüncü aday adaylığım. Bu kez de adaylaşmazsam herhalde artık en azından yerel için siyasi serüvenimiz sonlanacak. Ancak bu dönem daha donanımlı, daha iyi bir ekiple geliyorum. Ben bu birikim ile aday adaylığını parti görev ve sorumluluğu olarak görüyorum ve ayrıca kendimi iyi bir partili olarak tanımlıyorum.” dedi.

Seçimi kaybeden Maçoğlu çok başka bir iş yapmaya başladı Seçimi kaybeden Maçoğlu çok başka bir iş yapmaya başladı

“2019 SEÇİMİNİN ERTESİ GÜNÜ YENİ SEÇİM ÇALIŞMASINA BAŞLADIK”

C.K: Neden aday adayısınız?

31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerin hemen ertesi günü saha çalışmalarına başladıklarını söyleyen Oruç Oymak, “Şu anda mevcut başkanımız başarısız diyemem. En azından AKP’lilerden daha iyi yönetti diyebiliriz. Ama İBB için İmamoğlu’na daha fazla oy taşımamız gerekiyor. İBB’de meclis çoğunluğunu CHP adına kazanmak amacıyla aday adayıyım. 2019 seçiminin hemen ardından biz seçim çalışmasına başladık. Küçükçekmece’de bir Anadolu gerçeği var. Halkla bağ kurarak tüm sorunları tespit etmiş durumdayız ve bu sorunların tespitindeki başarımızdan dolayı kendi adaylığımın partim adına daha hayırlı olacağı kanaatindeyim. Bu işi ehline vermeleri yönünde çağrı yapıyorum ancak bizim yerimize başkası aday olursa da ona yaptığımız çalışmaları cömert bir şekilde sunacağız ve kazanması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

DSC_0005

“OY REKORU İDDİASIYLA GELDİM”

C.K: Küçükçekmece’yi tekrar kazanacak mısınız?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin demokratik kimliği gereği ön seçime vurgu yapan Oymak, “Gerçek bir halk ittifakı kurduk. Hiçbir siyasi partiyle siyasi bir pazarlık içinde olmadan organik bir bağ kurduk ve bunun Küçükçekmece’de oy rekoru kıracağını düşünüyoruz. Küçükçekmece’deki sosyal ve iş dünyasındaki yaşantım bunun bir örneğidir. Bizim iddiamız Küçükçekmece’de oy rekoru kırmaktır. Özellikle İBB’ye merkezi yönetimin engel olması çok büyük bir sorun yarattı. Sadece politik bakıldı olaylara biz bu anlayışı nasıl kırabiliriz? Tabi ki meclis çoğunluğunu elde ederek. Bizim de iddiamız bu. Ön seçimle ilgili, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kültürünü, terbiyesini almış bir isimim. Ön seçim olmazsa olmazımızdır. Bunun da adaletli bir şekilde yapılması yönünde çağrımız oldu. Bu anket de olur, ön seçim de olur demokrasinin birçok yolu var.” dedi.

“ADAYLAR OY KATKISI SUNMALI”

Adayların oy getirme özelliklerine dikkat çeken Oymak, “Partilerin blok oyları vardır, adaylar da bunlara şahsiyetleriyle oy katarlar ve seçimi öyle kazanırlar veya oy kazandıramazlar ve kaybederler. Biz İstanbul’u 25 sene sonra Sayın Ekrem İmamoğlu’nun şahsi sempatisiyle böyle kazandık. Sadece CHP’nin oylarıyla olmadı tabi ki bileşenlerimizin oylarıyla da kazandık. Şimdi bunu Küçükçekmece’de Oruç Oymak’la yapma şansımızın olduğunu düşünüyorum. Biz sadece seçimi değil, gönülleri de kazanacağız. Yereldeki adayın iddiası farklılık gösterebilir. Benim iddiam dediğim gibi oy rekoru kırarak kazanmaktır. Küçükçekmece’ye yakışan budur.” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİL AMACIMIZ; İNSANIMIZI YAŞATMAK”

C.K: İlk işiniz ne olacak?

‘Oruç Oymak’ın Küçükçekmece’de yapacağı ilk icraatı ne olacak?’ sorusunu yanıtlayan Oymak, “İlk icraat olarak tabi ki birinci önceliğimiz Küçükçekmece’nin depreme dirençli bir kent olması. Ben yerel yönetim üzerine ihtisas yaptığım için kamu hukukunu ve devletin devamlılığı konusunda da bilgime güveniyorum. Mevcut projeler devam edecek, İBB ile eşgüdümlü çalışıp insanı yaşatmaya yönelik bir politika geliştireceğiz. İmar müdürlüğünü çok güçlü ve etkin bir rolle sahaya süreceğiz. İlçemizin bazı semt ve mahalleleri var ki, şehirleşme adına çok geri kalmış. Bunun sorumlusu da ilçeyi ve ili 25 yıl yöneten AKP zihniyetidir. Bizim dönemimizin de bunda payı yok demiyorum ama 25 yıl göz yumulan çarpık yapılaşmadan sonra ortaya yaşanılabilir bir kent çıkarmak için doğal olarak kamulaştırma yapmak zorundasın” dedi.

“TÜRKİYE’DE BİR İLK: YAPAY ZEKA MÜDÜRLÜĞÜ”

İlk defa bir belediye bünyesinde yapay zeka müdürlüğüne kendilerinin imza atacağını söyleyen Oymak, “Türkiye’de bir ilk olarak yapay zeka müdürlüğünü kuracağız. Toplumlar artık teknolojiyle iç içe ve uzaktan yönetim modelleriyle yönetiliyor. İnsanların reaksiyonlarını anlık olarak kaydedip sorunlara çözüm bulacağız.” ifadelerine yer verdi.

“İTTİFAK YOKSA ADAYIN ÖZELLİĞİ DAHA ÖNEMLİ OLUYOR”

C.K: 2019’daki gibi bir ittifak şu an için görünmüyor, bu durum sizi endişelendiriyor mu?

İttfak ve işbirliği konusunda da konuşan Oymak, “Endişelendirmiyor dersek yalan olur. Önceki dönemde bileşenlerimizle kazandığımız bir seçim var. Benim tek başıma gidip bir ittifak çalışması yapacak pozisyonum yok. Partinin üst yönetimi bu ittifaklarla ilgili çalışmalarını yapmalı. Onlar anlaştıktan sonra biz de birlikte hareket etmek durumundayız. Eğer CHP sadece kendi logosuyla seçime girecekse burada gösterilecek aday kilit rol oynuyor. Özellikle yerel siyasette tüm partilerin birbiriyle barışık olması ve karşılıklı saygı duyması gerekiyor. Seçimin kendine has bazı kırıcılığı ve tırmandırmaları elbette vardır, ama bizler yerel siyasettekiler olarak öyle bir seçim kampanyası yürütmeliyiz ki, Küçükçekmece’de yarın sokağa çıktığımızda halkın ve birbirimizin yüzüne bakabilmeliyiz.” dedi.

Son olarak Küçükçekmece Gölü’ne ilişkin şikayetleri olduğunu belirten Oymak, “İstanbul’un en kaliteli doğal güzelliklerden olan Küçükçekmece Gölü siyasete kurban gitmiş durumda. İki yer var denizin gölle buluştuğu biri Büyükçekmece diğeri de Küçükçekmece. Belediyelerin devre dışı bırakıldığı bu iki gölümüze de maalesef hakettiği yatırım yapılmamış, kimsenin orayla ilgili bir derdi olmamış. Burası bizim önemli bir değerimizdir. Ve burayı bir cazibe merkezi yapmak zorundayız.” diye konuştu. Fazıl Anıl Kılıçlı-Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı