NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, doğal ve yapay eşikler ile erişilebilirlik kriterleri çerçevesinde Bakırköy Ataköy bölgesinde yaptığı incelemede “Mesleki ve Teknik Öğretim Tesis Alanı” ihtiyacı olduğunu tespit ederek, bu ihtiyaç doğrultusunda Ataköy 5. Kısımda bulanan 12 bin 633 metrekarelik spor tesisi olarak belirlenmiş parselinin imar durumunu değiştirmek için teklif hazırlamıştı.

Askı sürecindeki plana, mülkiyet sahibi olan Ziraat Bankası, Bakırköy Belediyesi, CHP'li İBB Meclis Üyeleri, STK’lar ve vatandaşlar da itiraz etmiş, söz konusu plan değişikliği İBB Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilmişti.  Yapılan plan değişikliği ile 12 bin 633 metrekarelik spor alanı, imam hatip yapılmak üzere “mesleki ve teknik öğretim tesisi alanı” ilan edilmişti.

MEVCUT DURUMU

2001 yılından beri mülkiyeti Ziraat Bankası’nda olan ve imarı değiştirilmesi teklif edilen parselde bulunan Emlak Bankası Spor Kulübü bünyesinde de toplam 1880 metrekare 3 adet açık tenis kortu, 1800 metrekare açık futbol sahası, 1 adet yarı açık olimpik yüzme havuzu, 925 metrekare kapalı basketbol salonu bulunuyor.

ZİRAAT BANKASI A.Ş. “İHTİYAÇ YOK”

Arazinin mülkiyet sahibi olan Ziraat Bankası A. Ş. arsanın 3 bin metrelik çapı içinde 92 adet eğitim amaçlı tesis, 17 spor kültürel ve sosyal amaçlı tesisin olduğunu belirtmiş, imar planında arsanın “mesleki ve teknik eğitimi alanı” olarak düzenlemesine ihtiyaç bulunmadığı değerlendirmesi yapmıştı. İtiraz dilekçesinde “Bankamız, gayrimenkulünün yapılaşma fonksiyonunu değiştirmesi, taşınmazımız ile ilgili mülkiyetimizi kısıtlayıcı unsurların doğması ve plan değişikliği ile getirilmek istenen yapılaşma fonksiyonuna çevrede ihtiyaç olmadığı hususları değerlendirilerek ilan edilen imar planı değişikliğinin iptal edilmesini talep ediyoruz” denildi.

BAKIRKÖY BELEDİYESİ “YÖNETMELİKLERE AYKIRI”

Bakırköy Belediyesi de “spor tesisi alanı” yerine eşdeğer başka bir alan ayrılmaması ve Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün herhangi bir talebi yokken yapılan plan değişikliğine ilişkin ilgili kurumdan görüş alınmamasının yönetmeliklere aykırı olduğunu belirtmiş, yapılacak projede ilçe belediyesinin devre dışı bırakıldığını vurgulamıştı.

CHP’LİLER VE STK’LAR DA İTİRAZ ETMİŞTİ

Dönemin İBB CHP Gurup Sözcüsü Tonguç Çoban mevcut imam hatiplerin doluluk oranlarına bakarak, Bakırköy’ün böyle bir ihtiyacı olmadığını dile getirmiş, İBB ve Bakırköy Belediye Meclis Üyesi Ali Rıza Akyüz’de, Ataköy’ün plan bütünlüğünün bozulduğunu ifade ederek, önce sahillerin sonra da yeşil alanlarının tek tek gittiğini ifade ederek, planların geri çekilmesini istemişti.

Bakırköy Kent Savunması bileşenlerinden olan Ataköy Doğa ve Yaşam Derneği de planların geri çekilmesi için hem ilçe de hem de İBB önünde basın açıklaması yaparak konuyu gündemde tutmuştu.

Yapılan tüm itirazları yeniden değerlendiren İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Eğitim Komisyonu eski planlara geri dönülmesine karar verdi.

Selvi Sarıtaç /KENT YAŞAM  

Editör: Haber Merkezi