PROTESTO VE KUTLAMA SERBEST

Pandemi nedeniyle tam kapanmanın olduğu günler içerisinde daha önce devlet erkanı tarafından hiçe sayılan tedbir kurallarını bu kez de İstanbullular yok saydı. İsrail’in Ramazan ayı içerisindeki Filistinli Müslümanların namaz kıldığı esnada saldırı düzenleyip Mescid-i Aksa’yı işgal etmişti. Olayların günlerce sürmesi şehit ve yaralıların olması nedeniyle İstanbul’da hemen hemen her düşünceden insan protesto eylemleri düzenledi. Bu eylemlerde ne sokağa çıkma yasağı yaptırımları uygulandı ne de mesafe ve maske kuralına dikkat edildi. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlıkları bu hususta ne bir yaptırım ne de açıklama da bulunmadılar.

Protesto eylemlerinin ardından futbolda Türkiye Süper Ligi 2020-2021 Sezonu’nun sona ermesi ve Beşiktaş takımının şampiyon olması ile işler daha da çığırından çıktı. Yasağın bitmesine iki gün kala Cumartesi akşamı şampiyonun belli olması ile İstanbul’un her ilçesinde Beşiktaş taraftarları meydan ve caddelerde toplandı. Davullar çalındı, marşlar söylendi, halaylar çekildi. Bu kutlamalarda da pandemi kuralları hiçe sayıldı. Maske ve mesafe kurallarına dikkat edilmedi.

TARAFTARA NAZİK UYARI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca maçın ardından sosyal medyadan “Süper Lig şampiyonu belli oldu. Beşiktaş’ı ve taraftarını kutluyoruz. An itibariyle, Beşiktaş camiasının salgınla mücadelenin sıkı taraftarı olmayı sürdüreceğine inanıyorum. Sevinçleri paylaşırken riskten uzak duralım.” şeklinde bir paylaşım yaptı.

FİLİSTİN EYLEMİNDE SESSİZLİK

İsrail saldırıları içinde “Mescid-i Aksa, kutsal mabeddir. Mabedde zulme sessiz kalınamaz. Zalimin zulmüne mani olmadıkça kimseye kurtuluş yoktur.” Sözleriyle paylaşım yapıp pandemi uyarısında bulunmaması dikkat çekti. Aynı konularda İç İşleri Bakanlığı’nın ve Bakan Süleyman Soylu’nun sosyal medya hesaplarında hiçbir uyarının yapılmadığı görülüyor.

YASAKLARDA SEYAHAT KURNAZLIĞI

Yasaklar nedeniyle İstanbul’dan memleketlerine gitmek isteyenlerde ayrı bir tedbirsizlik konusuydu. E- devlet sistemi üzerinden izin alamayanlar da bir yöntem geliştirdi. Trafiğin normal koşullardaki yoğunlaşma saatlerini gözeterek yola çıktılar. Yollar oldukça yoğun bir hal alınca polis ve jandarma ekipleri kontrol noktalarında durdurup çevirme görevini ifa edemez oldular. Bu yöntemi kullananlar ne çevirildiler ne de ceza yediler.


Pek çok siyasi faaliyetin yürütüldüğü, nüfuslu kimselerin cenazelerinin kalabalık kaldırıldığı, protesto ve kutlamaların serbest olduğu dönemde yasak bir tek evine ekmek götürmek isteyen küçük esnafa uygulandı. Bunun içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kendilerinden helallik istendi. TAYFUN ERCAN – KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi