Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’nin kurucusu ve 50 yıllık balıkçılık tecrübesiyle tanınan Balıkçı Kenan Balcı, Marmara ve Karadeniz’deki palamut hareketliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Av sezonunun başlamasıyla birlikte yaklaşık iki ay boyunca devam eden palamut bolluğunun kısa süreli bir durgunluğun ardından yeniden hız kazandığını belirten Balcı, vatandaşlara müjdeli haberi verdi.

Palamutun yeniden Marmara ve Karadeniz sularında yoğun şekilde görülmeye başladığını ifade eden Balcı, sezonun geri kalanında da balık tezgâhlarında bolluk yaşanmasını beklediklerini söyledi.

“PALAMUT YENİDEN MARMARA VE KARADENİZ’E DÖNDÜ”

Palamut avında yaşanan kısa süreli durgunluğun sona erdiğini belirten Kenan Balcı, Marmara ve Karadeniz’deki balık hareketliliğinin yeniden arttığını söyledi.

Balcı, “Av sezonunun açılmasıyla birlikte iki aydan daha fazla palamut akını devam ediyordu. Vatandaşımız, halkımız bol bol palamut yiyordu. Kısa bir aranın ardından palamut tekrardan geri döndü. Marmara ve Karadeniz'de hamsi ve sardalyanın bol olması palamutu adeta geri çekti. Şimdi ise Marmara ve Karadeniz yeniden palamutla dolmaya başladı. Halkımız bol bol palamut yemeye devam edecek” ifadelerini kullandı.

“BİR PALAMUT ÜÇ KİŞİLİK AİLEYİ DOYURUYOR”

Bu sezon avlanan palamutların büyüklüğüne ve yağ oranına dikkat çeken Balcı, bir kilogramın üzerinde ağırlığa ulaşan balıkların tezgâhlarda yerini aldığını belirtti.

Palamutun hem besleyici hem de ekonomik bir seçenek olduğunu ifade eden Balcı, özellikle ailelerin uygun fiyatlarla balık tüketebileceğini söyledi.

Balcı, “Bir tane palamut bir kilonun üzerinde çıktı. Yağlandı, lezzetlendi ve ağırlaştı. Üç kişilik bir aile bir palamutla rahatlıkla doyabiliyor. Fiyatı da çok uygun. Hem besin açısından çok değerli ve zengin bir balık hem de fiyat açısından vatandaşımızın ulaşabileceği en uygun gıdalardan biri” dedi.

Bağcılar'daki Cinayetin Şüphelisi Yunanistan'a Kaçamadan Çeşme'de Yakalandı!
Bağcılar'daki Cinayetin Şüphelisi Yunanistan'a Kaçamadan Çeşme'de Yakalandı!
İçeriği Görüntüle

ÇOCUKLARA VE YAŞLILARA BALIK TÜKETİMİ TAVSİYESİ

Balık tüketiminin sağlıklı beslenmedeki önemine değinen Kenan Balcı, özellikle çocukların ve ileri yaştaki vatandaşların düzenli olarak balık tüketmesi gerektiğini belirtti.

Omega-3 açısından zengin balıkların sofralarda daha fazla yer almasını tavsiye eden Balcı, palamut bolluğunun vatandaşlar için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.

Balcı, “Palamut omega-3 açısından en zengin balıklardan bir tanesi. Özellikle çocuklara tavsiye ediyorum, bol bol balık yesinler. Yaşlılara tavsiye ediyorum, onlar da bol bol balık yesinler. Haftada iki gün balık diyorduk. Şimdi artık haftada üç gün, dört gün balık yiyelim. Hem sağlıklı besleneceksiniz hem de bunu çok uygun fiyatlarla yapabileceksiniz” diye konuştu.

“BU BOLLUK 25-30 YILDA BİR GELİYOR”

Palamut bolluğunun her yıl yaşanmadığını belirten Balcı, bu sezonun son derece bereketli geçtiğini söyledi. Yaklaşık 25-30 yılda bir bu ölçekte bolluk yaşandığını ifade eden Balcı, vatandaşlara palamut tüketmeleri ve uygun saklama koşullarında muhafaza etmeleri çağrısında bulundu.

Balcı, “Bu bolluk 25-30 senede bir geliyor. Hazır gelmişken bol bol yemekte fayda var. Dolapları doldurmakta fayda var. Çünkü bu sene balığa doyacağız. Halkımız, vatandaşlarımız balığa doyacak. Palamut yeniden geri döndü. Balık yemeye devam efendim” ifadelerini kullandı.

BALIK TEZGÂHLARINDA PALAMUT HAREKETLİLİĞİ

Marmara ve Karadeniz’de palamut avının yeniden hız kazanması, balık sezonuna ilişkin beklentileri artırdı. Kenan Balcı’nın açıklamalarına göre bu sezon palamutların hem büyüklüğü hem de yağ oranı dikkat çekiyor.

Balıkçı Kenan Balcı, palamut bolluğunun vatandaşların uygun fiyatlarla balık tüketebilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak sezon boyunca balık tüketiminin artırılması çağrısını yineledi.