HEP İMKANSIZLARI SEVDİM

Bazen içimde fırtınalar koparan sensizlik

Başımın püsküllü belası, içimden söküp atamadığım.

Beceremiyorum gülmeyi, mutlu olmayı ve tebessümü

Soğuk iklimlerin aşığıyım ben

Sevdayı hep çıkmazlara umudu yarınlara bıraktım

Dalgalı denizlerin yağmurlu havaların uçurumlu yolları yolcusuyum

Buğulu gözlerle söylerim tüm şarkılarımı

Seninle sensizlik arasında gittim geldim

Tek başıma oynadım rollerimi

Hep hüzünlü şarkılar dinliyorum

Sensizim hazan mevsiminde Mersin’de

Penceremden çok çok uzaklara bakıyorum

Ben hep imkansızları sevdim ve seçtim

Yoklukla varlıkla arasında sınandım

Şükrettim şükrettim olanlarla yetindim

Benim oldu bütün ayrılıklar

Belki hisseder düşlerine girerim

Kim bilir.

Aklına düşerim belki hatırlarsın Tarsus’u, Anamur’u, ille de Silifke’yi..

Meşhur Abidin Usta’nın tantunisini

Mersin’de Akdeniz akşamlarını

Kokumu duyarsın yüreğinin ucunda

Bekledim, gelmedin,

Ben sevdanın da imkansızını sevdim..

27/Eylül/2019(Enver ŞENGÜL)

PAYİTAHT’TAN ANADOLU’YA AKIN AKIN

AKDENİZ’İN İNCİSİ MERSİN

Mersin, 1 milyon 840 bin nüfusu ile Türkiye’nin onuncu büyük şehridir. Konum itibari ile en çok göç alan illerimizin başında gelir. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden çok göç almıştır. Bu iki bölgeden göç eden Türk kökenli vatandaşların tercihi İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir iken, göç eden Kürt nüfus ilk olarak Mersin ve Adana’yı tercih etmiştir. Mersin’in çok fazla Kürt nüfusuna ev sahipliği yapması, etnik yapısını oldukça değiştirmiştir.  Mersin’in yerlileri Yörükler(Türkmen) ile beraber Tahtacılardır. Birçok ilçe, belde, köy, Tahtacı nüfusu bakımından yoğundur. Tahtacılar Alevi, Yörükler Sunni’dir. Tahtacıların en önemli özelliği ise; ağacı bol olan köylerde yaşamalarıdır. Tahta işlerinde çok mahir oldukları için onlara “Tahtacı” adı verilmiştir. Merkez ilçelerde Türk nüfusu çoğunluktadır. Ayrıca, Mersin’in bazı ilçelerinde Araplar da yaşamaktadır; onlar da Alevidir. Bugün Mersin’in %75’i Türk, %20’si Kürt, %5’i Arap Alevisi’dir. Türkiye’nin Doğu Karadeniz’den (Artvin, Rize, Trabzon, Giresun) gelenler göçerleri, genellikle müteahhitlik işleri ile uğraşmaktadırlar. Mersin’in diğer adı İçel’dir. Mersin Limanı, Türkiye’nin en büyük limanları arasında yer alır. Turizm, sanayi, denizcilik çok gelişmiştir. Narenciye üretiminde de Türkiye’nin sayılı illerindendir. Tarihi doku bakımından önemli yerleşim birimlerine sahiptir. Tarsus ilçesinde Ashabı Keyf, Hz.Danyal Peygamber’in kabri, Roma dönemine ait Kleopatra Kapısı, Aziz Paulus Kilisesi; Silifke İlçesi’nde Cennet ve Cehennem göçükleri, Astım Mağarası; Aydıncık İlçesi’nde ise; Aynalı Göl Mağarası ile meşhurdur Mersin ilimiz. Kentin kuzeyindeki Yamuk Tepe Höyüğü’nde yapılan kazılarda çok eski eserler bulunmuştur. En eski eser M.Ö. 630’lerde, en yenisi ise Selçuklu Dönemine ait kazılarda çıkarılan eserlerdir. Bu eserlerin her biri günümüzde Mersin Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Helenistik Dönemde şehrin ismi Zephyrion, Mezitli İlçesi’nin adı da Soli’dir. Mersin’in tarih sahnesine çıkışı 19.yüzyıl ortalarına rastlar. Kapadokya Bölgesi’nden o zaman köy olan Mersin’e gelen Rumlar, kentin nüfusuna hakim olmuştur. Mersin’de 1850’de 520 Ortodoks Rum, 1600 Müslüman yaşamaktadır. Çukurova’da gelişen pamuk üretimi ve bölgenin 1866’da demiryolu ağına bağlanması kentin kaderini değiştirmiştir. Hristiyan Levantenlerin önemi yadsınamaz. Levantenlere ait iki tane katedral bulunmaktadır; Latin-İtalyan Katedrali ve Arap-Ortodoks Katedrali. Ayrıca, şehrin yaşayan Rumlar için bir kilise yapılması gündemdeki yerini koruyor.

Mersin Limanı, Türkiye’nin dünyaya açılan bir kapısı olup, şehrin ekonomi dayanak noktasıdır. Doğu Anadolu, Batı Akdeniz ve İç Anadolu’daki fabrikalar ve ticaret firmaları, ithalat ve ihracatını Mersin Limanı’ndan yapar. Türkiye’nin en büyük ikinci serbest bölgesi  Mersin Serbest Bölgesi’dir. 433 şirkete ev sahipliği yapmaktadır. İşletmecisi MESBAŞ’tır. Ayrıca, Mersin’in ilçesi olan Tarsus’un organize sanayi bölgesinde 150 yatırım firması iş yapmaktadır. 2009 yılında açılan ve Avrupa’nın en iyi seçilen Forum Alışveriş Merkezi Mersin’dedir. Mersin’de yat limanının 500 yat, 300 kara yatı kapasitesi mevcuttur. Yemek kültürü bakımından ise tantuni, kerebiç tatlısı, bozyazı kavutu tatlısı gibi lezzetleri vardır Mersin İlimizin.

                                                   

Eğitimde önce öğretmen, sonra yönetici ikisinin de amacı en iyiye ulaşmak ve başarmak; Milli Eğitim Mersin İl Müdürü Adem Koca, başarılı projelerini hayata geçirerek Mersin’e büyük katkı sağlamıştır. Üretmede mahir müdürün 5 yılda başardıkları sayılacak olursa Suphi Öner Öğretmen Evini 5 yıldızlı otele çevirmiştir. Hem öğretmenlerin hem de sivil müşterilerin taktirlerini kazanan güler yüzlü müdürü Ferhat Kantar’ı da ayrıca tebrik ediyorum.

Gelin Mersin İlimiz’in Eğitim ve sosyal alanda sağladığı başarılara şöyle bir göz atalım;

  1. İlimiz Erasmus + KA1 (Okul Eğitimi) projelerinde 2015 yılında Türkiye 2.si, 2016-2019 yılları arasında Türkiye 1. si olmuştur.
  2. e-twinning faaliyetlerinde 2015-2019 yılları arasında Türkiye 1.si olmuştur.
  3. TÜBİTAK Bilim Toplum 2020 Programları kapsamında Milli Eğitim Müdürlükleri düzeyinde 50 Proje başvurusuyla Türkiye 1. Olmuştur.
  4. TÜBİTAK 2204 A lise öğrencileri araştırma proje yarışmaları başvuru sayısında Mersin 2016 -2018 yılları arasında bölge 1.si, 2019 yılında Türkiye 1.si, 2020 yılında bölge 1.si olmuştur.
  5. TÜBİTAK 2204 B ortaokul araştırma proje yarışmaları başvuru sayıları bakımından 2020’de bölge 1. si olmuştur.
  6. AB Kod Haftası 2019’da dünyada etkinliğe katılan 82 ülke arasında en çok etkinlikle (5698 etkinlik) katılım sağlanarak birincilik kazanan Mersin ili oldu.
  7. Covid – 19 salgını döneminde sağlık çalışanları için okullarla birlikte 3B yazıcıları ile 5000 siperlik basarak teslim edildi.
  8. TEKNOFEST 2020 yarışmalarına MERSİN İli’nden 7 takım Gaziantep ilinde düzenlenen finallere katılmaya hak kazandı ve 1 takımı birinci olmuştur.
  9. Kızılay ile ortaklaşa gerçekleştirilen Can Kurtaran Okullar Projesi kapsamında toplamda 10000 ünite kan bağışı yapılması sağlanmıştır.
  10. Gençlik ve Spor Bakanlığı 2019-1 Özel Çağrı Dönemi Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında yürütülen "Fikir Sizden Uygulama Sizden" adlı hibe programına 925 tane başvuru yapılmış olup 36 okulun projesi desteğe layık görülmüştü.
  11. Mersin ilinde 2020 yılı başlarından itibaren 11 adet marka başvurusu yaptırıldı; 2. si tescillenmiştir. Başvuruları 28 Şubat 2021’de bitecek olan 1. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışmasına 114 adet patent/faydalı model başvuru gerçekleşmiştir.
  12. Salgın döneminde öğrenciler için 11, öğretmenleri için ise 1 adet yarışma düzenlenmiştir.
  13. Salgın Sürecinde Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi koordinatörlüğünde toplam 39.275 katılımcıya, 148 Webinar semineri, 5 Mesleki Eğitim Buluşmaları(E-Konferans yoluyla)6 Ulusal/Uluslararası E- Konferans, 36 E- Kurs, 10 Erasmus+ KA2 Atölyeleri düzenlenmiştir.
  14. 94 Yeni okul-kurum yapılmıştır.
  15. 283 TBA [Tasarım Beceri Atölyesi] kurulmuştur.
  16. Tüm okullar, EBA destek noktası yapılmıştır.[909 Tane]
  17. 6 Mobil Araç mevcuttur.
  18. Salgın sürecinde meslek liselerinin önlük ihracatı yapmıştır.
  19. Salgın sürecinde meslek liseleri ve halk eğitimi merkezleri ülkemizin ve milletimizin ihtiyacı olan malzemelerin üretimi yapılmıştır.
  20. Tüm ilçelerde EBA-uzaktan eğitim sorumluları görevlendirildi ve sorunlar anında çözülüyor.
     

AÇIKLAMA

  • eTwinning: İletişim kurmak, işbirliği yapmak
  • EBA: Eğitim Bilişim Ağı
  • Webinar: İnternet semineri