DEDE KORKUT’UN BAYBURT’U

Selam olsun Türkiye’me bir vatan parçasına güzelim  Bayburt iline

Erzurum’dan çıktık yola aklımda fikrimde kaldı Erzurum’a

Geçtik Kop Dağı’nın sarp yollarından

Güneşli bir günde

 Vardık Türkiye’min en küçük ve şirin ili dağlar arasındaki Bayburt’a

Selamlıyor insanı kıvrıla kıvrıla akan Çoruh Nehri ve kalesi                

Su yeşilin dostu su hayatın pınarıdır Çoruh Nehri bölgenin Bayburt’un her şeyi

Yeşiline ilham veriyor uzun uzun kavak ağaçları

 Yaşadığı şehirdir Türklerin efsanesi Dede Korkut’tur ozanların piri

Unutmak mümkün mü şair Zihniyi Bamsi Beyrek’i

 Birde Eyüp EL Ensari hazretlerinin

yakın dostu Abdülvehhap Gazi’yi

Simgesidir saat kulesi meşhurdur Bayburt döneri

Misafir berber samimidir Anadolu’n güzel insanları

Mükemmeldir vatan sevgileri mutluluğun kaynağı bakış açıları

Yüreğime akıyor merhaba dediğim insanların manalı bakışları

Hepsi birer değerdir halkımızın gönlünde

Konakladık Hanecioğlu Konağı’na

Güler yüzlü ablam Melahat Haneci karşıladı bizi

Eşimin ablası

Mükemmel bir Bayburt sofrası değme keyfime

İki akşam konakladık

Yolcu yoluna gerek buram buram memleket hasreti

Sonbaharın sabahları hep hüzün hasret yükler geldi veda zamanı

Şirin mi şirin doğasıyla insanıyla büyülüyor insanı

Yollar yapılmış Zigana tünelleri bitmiş sunulmuş hizmete

Eskiden 6 saatte gidilen yol 2 saate inmiş vatandaş mutlu bahtiyar

Görmeyenin içi yanar göreni hayran bakar

Kalbimin bir köşesi senindir Bayburt’um

Unutmayacağım unutmayacağım hatıramsın hatıramsın anılarımdan birisin

16/Ekim/2016 BAYBURT

ENVER ŞENGÜL

Bayburt Doğu Karadeniz iklimi ile Doğu Anadolu’da hakim olan karasal iklim arasında bir geçiş iklimi sürmektedir. Yazları kurak ve sıcak, kışları ise soğuk ayaz ve yağmurludur. Ekonomisinin önemli bir bölümü tarım ve hayvancılık oluşmaktadur.22 Mayıs 2008’de kurulan Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Kampüsü 5 bin 600 öğrencisi ile şehre kültürel ve ekonomik olarak çok büyük katkısı oluyor. Erzurum-Trabzon yolu üzerinde bulunan Bayburt’un nüfusu 82 bin 274’tür. Üç ilçesi bulunan şehrin nüfus dağılımı ise şu şekilde:  Merkez ilçe 66 bin 628, Demiröz’ü ilçesi, 8 bin 848 , Aydıntepe ilçesi ise 6 bin 434.

Halkının hatırı sayılır nüfusu Türkler ve Çepnilerden oluşur. Şehrin tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bayburt’un Türkmenlerin ilk yerleşim yeri olduğunu söyleyen azımsanmayacak kadar tarih kaynakları mevcuttur.

TURİZM

Üzerinde rahatlıkla rafting yapacağınız Çoruh Nehri bu şehrin sınırları içindedir.

Bayburt’ta el sanatları çok önemlidir. Bakır işletmeciliği taş işletmeciliği, ehram ve kilim dokumacılığı çok yaygındır. Saf koyun yününden yapılan ehram kadınların giydiği yöresel bir giysidir

Tarihi ve gezilecek yerleri:

Bayburt’ta saklı cennetler

1) Yakupabdal Göleti ve Doğu Parkı

2) Aslandağ Vilayet Ormanı

3) Kavakyanı Şelaleleri,

4) Kaçkar Dağları ve Balıklı Göl Aygır Gölü harika yerler

5) Korgan Köprüsü hem güzelliği hem de tarihsel önemi açısından gezilmesi gereken yerlerden biridir. Dünya Kültür Listesi’nde olan Dede Korkut Türbesi ve heykelinin kentte önemli bir yeri vardır.

6) Kavaklar Konağı’nda bulunan Bayburt Müzesi, Ferahşad Bey Camii ve külliyesi KOP Savunma Anıtı ve Şehitliği, Vali Konağı, Şehit Osman Türbesi ve şehitliği

7) Bayburt’un cazibe merkezi Baksi Müzesi, Bayburt’un dışında Bayraktar Köyü’nde Bayburtlu bir ressam olan Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından kurulmuş ve 2014’te Avrupa  Müze ödülünü almıştır.

8) Aydıntepe Yer Altı Şehri ve şehrin simgesi saat kulesi gezilmeli

ANEKDOT

Sizleri 1978 yani 43 yıl öncesine götüreceğim. Atatürk Üniversitesi Matematik üçüncü sınıf öğrencisi, babası DOPDER üyesi diye(Gürkan Naci Bayraktar) gözlerimizin önünde bıçaklandı ve sonuçta rahmetli oldu. Bir civanın hayatı kaydı gitti.  O bıçağı Gürkan’a saplayan hangi vicdanla yaşıyor. Yıllardır hafızamdan silinmedi. Üniversite bir hafta kapandı bende memleketim Trabzon’a gittim. Trabzon’dan Erzurum’a son dönüşüm oldu bu tatil dönüşü. Sabah saat 10.00’da Trabzon’dan Erzurum’a gitmek için yola çıktık. Geçit vermiyor Zigana yol vermiyor. 7 saat sonra çok zor şartlarda Saat 05.00’te Bayburt’a geldik. Bayburt - Erzurum yolu Kop Dağı mevkiinde kapandı. Otobüs şoförü bizi merkezde bir otele getirdi. İçerde kocaman bir odun sobası yanıyor. Sere serpe sabaha kadar orada bekledik. Gece karnım acıktı, otel sahibi Bayburt’a has bir kete getirdi çay ile bana verdi Hayatımın en güzel yemeğini yedim. Bende bulunan iki paket iki lüks sigaralarımı verdim. 2020’de 2 gün kaldığım Bayburt’tan Trabzon’a 1 saat 45 dakikada gittim. Mükemmel yollar ve Zigana Tüneli’nin yapılmış olmasıyla beraber seyahatin konforunu gidince göreceksiniz Nerden nereye geldi güzel Türkiye’m. Tabi otelin sahibi 60 yaşın üstündeydi. Sohbet koyulaştı. 40 Keçi hikayesini anlattı:

 Türkler Bayburt’u işgal etmek istiyor yalınız kaleyi ele geçirilmiyor. 1500’lü yıllar. Türk komutan Bamsi Beyrek Kale komutanın kızı ile arkadaş olur ve babasının zaaflarını öğrenmeye çalışıyor. Komutanın ateşten çok korktuğunu öğrenen Türk komutan Bamsi Beyrek köylerden 40 Keçi bulunmasını söyledi. Her birinin boynuzlarına toplam 80 mum bağladı ve gece yarısı mumları yakarak keçileri kaleye gönderdi. bunu ateş zanneden kale gözlemcileri komutana ateşin kaleye geldiğini söyleyince korkan komutan kaleyi boşaltır. Beyrek Bey ve askerleri kan dökmeden fethini tamamlar.

Haftaya Gümüşhane hatıralarımda buluşmak dileğiyle...