Son zamanlarda ekonomik koşullar nedeniyle ev sahibi ile kiracılar arasında sorunlar, tartışmalar ve hatta telafisi edilemez kötü olaylar yaşanmaya başlamıştı.

Mahkemelerde tahliye davaları patlarken, adliyeler kiracı ve ev sahipleriyle dolup taştı. Nisan ayında gündeme gelen düzenlemeyle birlikte tahliye davalarında arabuluculuk sistemi getirileceği konuşulmuştu.

SON GÜN

İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı İBB'nin 'yalıtım yapılacak' dediği otopark halen açılmadı

Temmuz ayında yasalaşan sisteme göre yarın, 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle ev sahibi ile kiracı arasında tahliye davası açılmadan arabulucular ile görüşülme zorunluluğu getiriliyor.

Bu uygulamanın mahkemelerin iş yükünü azaltıp ev sahibi ile kiracıları da davalık etmemesi bekleniyor.

BAYAT: DAVA YOĞUNLUĞU AZALSIN DİYE GETİRİLDİ

Bu dava açılmadan önceki bir uzlaşma yöntemidir. Kiralarla ilgili ilk defa uygulanacak. 1 Eylül’den sonra artık direkt dava açılamayacak.

Bir kişi Bakırköy sınırlarında yaşıyorsa o kişi Bakırköy’deki arabuluculuk bürosuna başvuru yapacak. Ev sahibi bunu yapacak. Adliye içerisindeki büroya başvuru yapmak zorunda. Arabulucu da kiracıya bildirim gönderecek. Gelin oturup konuşalım diye haber verecek. Taraflar bir araya gelecek, anlaşabilirlerse anlaşacaklar. Anlaşma olmaz ise tutanak tutulacak “Anlaşma olmadı” şeklinde. Özet olarak 1 Eylül itibariyle arabulucuya gitmeden dava açamayacaksınız.

Bu tamamen dava yoğunluğunun azaltılmasına yönelik bir düzenlemedir.

Editör: Anıl Kılıçlı