Zeytinburnu’nun tanınan ve sevilen simalarından, Demokrat Parti eski MYK Üyesi ve iş adamı Mimar Süleyman Uluocak, “Türk Demokrasisi yeni bir sınav veriyor” diyerek seçim sonrası değerlendirmelerde bulundu.

“CEMAATLERİN DESTEKLEMESİNE RAĞMEN BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI TBMM'YE GİREMEDİ”

“7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları, HDP dışında hiçbir siyasi partiyi tatmin etmedi” diyerek konuşmasına başlayan Mimar Süleyman Uluocak, cemaatlerin desteklemesine rağmen, uzun yıllardan sonra ilk kez Türkiye genelinde bağımsız milletvekili adaylarının TBMM'ne giremediklerine dikkat çekerek, 4 siyasi parti dışında seçimlere katılmayı hak kazanan diğer siyasi partilerin de başarılı olamadıklarını ifade etti.

“Bakalım siyasi parti yöneticileri, Türk milletinin seçim sandığında verdiği mesajı yeteri kadar algılayabilecekler mi?” diyen Uluocak, “Bu seçimin çok kaybedeni olduğu gibi, çok da kazananı vardır. Bu seçimin kaybedenlerinin başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gelmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, hiç gerek yokken Türkiye genelinde açılışlar ve toplu törenler adı altında, diğer siyasi parti liderleriyle seçim yarışına girdiğini söyleyen Uluocak, gece yarısı CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ı aranarak ve Cumhurbaşkanlığı konutu yerine dışişleri konutunda görüşmesini de, Cumhurbaşkanı’nın seçim mağlubiyetini kabullenmesi anlamına geldiğini söyledi.

“Bu seçimin diğer kaybedeni de, AK Parti olmuştur” diyen Uluocak, “2002 seçimlerinde yüzde 10 barajına takılan siyasi partiler, AK Parti’ye iktidar imkanı vermiştir. 13 yıllık iktidar, 2015 seçimlerinde yüzde 10 barajını aşan bir siyasi partinin TBMM girmesiyle son bulmuştur” dedi.

“KAYBEDENLERDEN BİRİSİ DE CHP VE KEMAL KILIÇDAROĞLU’DUR”

“Her ne kadar şu an tartışılmasa da, bu seçimin kaybedenlerden birisi de CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu olmuştur” diyen Uluocak, CHP’nin çok güzel bir seçim kampanyası yürütmelerine ve seçim vaatlerine rağmen yüzde 25’lik bandı aşamadıklarını dile getirerek, eğer HDP yüzde 10 barajına takılsa ve meclis dışında kalsaydı, bugün AK Parti iktidarı dışında bir seçeneğin de konuşulmuyor olacağı söyledi.
Uluocak, “Seçimin ertesi günü, ya CHP Parti Meclisi Kemal Kılıçdaroğlu'nu istifaya davet edecekti ya da sayın Kılıçdaroğlu kendisi istifa edecekti” dedi. Uluocak, Kılıçdaroğlu ve CHP’nin kurulacak hükümetin dışında kaldığı gün, siyasi tartışmaların odak noktası olacağını ifade ederek, “Zaten Deniz Baykal üzerinden, aba altından sopa gösterilmeye başlanmıştır” dedi.

“SEÇİMİN BİR DİĞER KAYBEDENİ DE DEVLET BAHÇELİ VE MHP’DİR”

Yzüde 16 oy almasına rağmen seçimin bir diğer kaybedenin Devlet Bahçeli ve MHP olduğunu iddia eden Uluocak, “1 yıl önce yapılan yerel seçimlerde MHP’nin Türkiye genelinde aldığı oy yüzde 17,3 tür. Sayın Devlet Bahçeli, seçim öncesi MHP çatısı altında milli ittifak yapılması görüşmelerini bile elinin tersiyle itmiştir. ‘Aday olacaklar partilerinden istifa ederek, MHP'den aday olabilirler’ diyerek, ittifaka yakın siyasi parti liderlerini de, rencide etmişlerdir. Halbuki, bu sinerjiyle MHP çatısı altında bu milli ittifak yüzde 25 bandında oy alma şansına sahipti” diyerek düşüncelerini anlatmaya devam etti.

“MHP MERKEZ SAĞIN BÜYÜK PARTİSİ OLMA ŞANSINI KULLANAMAMIŞTIR”

“2007 seçimlerinde DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun kaçırdığı, merkez sağın büyük partisi olma şansını MHP de kullanamamıştır” diyen Uluocak, “Koalisyon görüşmeleri ve MHP'nin hükümette olması veya olamaması, MHP içinde kırılmalar meydana getirecektir. Meral Akşener ve Sinan Oğan isimlerinin kamuoyu önünde tartışılması, bu seçimde MHP'ye oy veren seçmen üzerinde olumsuz etki yapmıştır” dedi.


“SEÇİMİN KAZANANLARINDAN BİRİSİ BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU’DUR”

Bu seçimin kazananlarından birisi olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu olduğunu söyleyen Uluocak “Her ne kadar AK Parti aldığı oy oranıyla seçimin galibi olsa da, hükümeti tek başına kuramama veya kurulacak koalisyon hükümetinde bulunamama riskiyle karşı karşıyadır. Başbakanlığı gitse de, sayın Davutoğlu bir vesayetten, sayın Cumhurbaşkanı’nın gölgesinde siyaset yapmaktan kurtulmuştur. Ak Parti, kurulacak olan bir hükümetin dışında kalırsa, sayın Davutoğlu AK Parti içindeki truva atlarıyla da (3 dönemlikler, DP ve HAS Parti eski genel başkanları) mücadele ederek, siyaseten kendini ispat etmek zorunda kalacaktır. Her siyasi partide olduğu gibi, hükümet dışında kalacak AK Parti’de de menfaat zamkıyla birbirine bağlı olan birliktelikler çözülme sürecine girecektir. 17-25 Aralık dosyaları, çözüm süreci veya çözülme süreci, 4 Bakanın Yüce Divan’a gönderilme senaryoları hükümet dışındaki AK Parti'nin başını ağrıtacaktır” şeklinde ifadelerde bulundu.

“SEÇİMİN BİR KAZANANI DA TBMM OLMUŞTUR”

“Seçimin bir kazananı da TBMM olmuştur. Kendisine başkanlık isteyen Cumhurbaşkanı yerine, halkın yüzde 60’ı parlamenter sistemi tercih etmiştir” diyen Uluocak, “Bu süreçten sonra, meclise giren siyasi partilere düşen en büyük görev, TBMM’nin itibarını yükseltmektir. Siyasi partiler kanunu ve seçim sistemini değiştirerek, yüzde 10 seçim barajı ayıbından kurtarmaktır. Ön seçim şartını getirmektir. Halk ile siyasi partiler arasındaki kopukluğu gidermek, Türkiye genelinde örgütlenmeyen siyasi partilerin kurulmalarını zorlaştırmak, seçime girmeye hak kazanan siyasi partileri denetlemek ve tamamına hazine yardımı yapmak gibi düzenlemeleri yapmak zorundadırlar” dedi.

“SEÇİMİN KAZANANLARDAN BİRİSİ DE HDP VE SELAHATTİN DEMİRTAŞ’TIR”

Bu seçimin kazananlardan birisi olarak, HDP ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı süresince performansını artıran Selahattin Demirtaş olduğunu ifade eden Uluocak, “Sayın Demirtaş’ın, seçim günü yaptığı konuşmada da belirttiği gibi verilen emanet oyların farkında olduklarını ve Türkiye’nin Partisi olmak istemeleri. Geçtiğimiz dönemlerde Ak Parti ve CHP’ye oy veren seçmenler, bu seçimde tercihlerini HDP’den yana kullanmışlardır. Kandil ve İmralı vesayetinden kurtulabilen bir HDP’nin emanet oylara ihtiyacı olmadan, yüzde 10 seçim barajı problemi olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

“BU SEÇİMİN KAYBEDENLERİNİN BAŞINDA, MECLİS DIŞINDA KALAN SİYASİ PARTİLER OLMUŞTUR”

Bu seçimin kaybedenlerinin başında, kendisinin de oy verdiğini söylediği Demokrat Parti ve meclis dışında kalan diğer siyasi partiler olduğunun altını çizen Uluocak, “Bu seçimini kazananların başında, Türk seçmeni gelmektedir. Seçim süreci boyunca seçmen çok büyük bir olgunluk göstermiştir. Büyük bir çoğunlukla sandığa gitmiş, oyunu kullanmış ve siyasi partilere mesaj vermiştir. Koalisyon görüşmeleri bittikten ve hükümet kurulduktan sonra Türkiye’de siyaset yeniden şekillenecektir” dedi.

Selvi SARITAÇ-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi