Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremlerin ardından dönüştürülmeyen yapı stoğu ve özellikle İstanbul'daki son durum tartışmaya açıldı. Vatandaşlar, Özel İletişim Vergisi adı altında 1999 yılının ardından toplanmaya başlayan deprem vergilerinin tutarını ve nereye harcandığını merak ediyor.

NE KADAR TOPLANDI?

Özel İletişim Vergisi, 1999’un kasım ayında getirildi. 2000-2022 yılları arasında tahsil edilen toplam  özel iletişim vergisi miktarının ise 88 milyar 298 milyon TL olduğu görülüyor. İlgili yılların TCMB’den alınan ortalama dolar kuru ile hesaplama yapıldığında, 22 yıl içinde toplanan Özel İletişim Vergisi tutarı 38,4 milyar dolara denk geliyor. 

1-3

2S

2-33-3

NERELERE HARCANDI?

Deprem vergilerinin nerelere harcandığı konusunda ise vatandaşlar sorgulamalara devam ediyor. Geçmiş dönemlerde Bakanlık görevlerinde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplanan vergilerle ilgili açıklamalar yapmıştı.

YILDIZ: 2001 KRİZİNİN YARALARI SARILDI

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Hatırlayın, 2001 yılında Dünya toz pembeydi. Herhangi bir global kriz yoktu. Buna rağmen Türkiye toz duman hale gelmişti. Bu siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanmıştı o yıllarda. 238 milyar dolar zararı oldu, 48.5 milyar doları bankacılıktan olmak kaydıyla. Çok büyük zararını çektik bunların. O deprem vergisi dediğimiz vergilerle toplanan paralar o yılki krize gitmişti. O yüzden Türkiye artık siyasi istikrarıyla beraber bütün sektörlerdeki başarısını katlayarak devam ettirecektir. Yalnızca enerji sektörüne has bir konu değil” demişti.

ŞİMŞEK: DUBLE YOLLARA, HAVALİMANLARI VE SAĞLIK HARCAMALARINA GİTTİ

2011 Van depremi ‘deprem vergileri’ sorusuna yanıt veren dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise toplanan paraların duble yollar, havalimanları ve sağlık harcamalarında kullanıldığını söylemişti. Şimşek’e, 1999 depreminden sonra çıkarılan vergiler neticesinde yaklaşık 46 ila 48 milyar liralık gelir elde edildiği ve bu vergilerin nereye harcandığı soruldu. Şimşek şu ifadeleri kullanmıştı: “Sonuçta bunlar 74 milyonun servetidir. Deprem vergisi adı altındaki vergiden çok sürekli hale gelmiş ÖTV vs. var. Bu vergiler bizim sağlığımıza gidiyor. Diyorsunuz ki bu çerçevede 44 milyar liralık vergi topladınız, nereye gitti. Sadece bir yıllık vatandaşın sağlığı için yaptığımız harcama 44 milyar lira. Bu, duble yollara gidiyor, demiryollarına, havayollarına, çiftçimize, eğitime gidiyor.” Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Editör Yazar