Belediyelerin çalışmalarını görünür kılmak için “Üreten Belediye” ve “Sosyal Belediyecilik” anlayışının öne çıkan örneklerinin sergilendiği CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi, 30 Eylül – 2 Ekim 2021 tarihleri arasında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde Gösteri Merkezi’nde düzenlendi. Belediyelerin; üretici kooperatifleri aracılığıyla tarımsal üretime olan desteklerinin yanı sıra, üretici ve tüketiciye yönelik yürüttüğü sosyal yardım ve destek programlarını görünür kılmayı da amaçlayan zirvede; üreticinin, kooperatiflerin ve tüketicilerin buluşması ile öncelikle büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerin üretim ve kooperatif dayanışmaları, üretici ve tüketiciye yönelik yürüttüğü destek programları ortaya kondu.Zirveye katılım sağlayan belediyeler; özgün projelerinin, dayanışma içinde bulundukları üretici kooperatif ve birliklere özgü ürünlerin tanıtımını gerçekleştirdi Gıda, sosyal yardım, gibi sosyal projelerini aktararak ve geleceğe dönük tarımsal üretime destek projeleripaylaştı.

KILIÇDAROĞLU: ÖTV’Yİ KALDIRACAĞIZ

Zirvenin ilk gününde açılış konuşmasını yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın gıda fiyatlarındaki artışı polisiye tedbirlerle çözmeye çalıştığını belirterek, “Aklı kullanmayıp da copu kullanırsanız, devleti yönetemezsiniz” dedi. “İktidara geldiğimizde ilk yapacağımız iş; çiftçinin ister bankalardan, ister tarım kredi kooperatifinden aldıkları kredilerin faizlerini ilk bir haftada sileceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, “Bitti. Faiz yok. Anaparayı da makul şekilde alacağız. İki; hiçbir çiftçinin üretim araçları asla ve asla borcu ne olursa olsun, haczedilmeyecek. Yata mazotu hangi fiyattan veriyorsan, çiftçinin traktörüne de mazotu aynı fiyattan vereceğiz. Hiç ortası yok bunun. ÖTV'yi kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU: PAYLAŞILACAK HER FİKİR TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ EKİLEN SAĞLIKLI TOHUMLARDIR

Zirvenin ‘ev sahibi’ sıfatıyla açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da mülteci sorununa dikkat çekti. İstanbul’un 16 milyonluk nüfusuyla Avrupa'nın en kalabalık metropolü olduğunu belirten İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlattıkları zirve hazırlıklarının 6 ay önce başladığı bilgisini paylaştı. Zirvenin, son yıllarda yerel yönetim anlayışlarında yaşanan çok önemli bir değişimin en net ifadesi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Tarımsal Kalkınma Zirvesi, bu belediyelerin ve üreticilerin birlikte neler başardıklarını ve neler başarabileceklerini bu güzel buluşmada ortaya koyacak. Bu zirvede paylaşılacak her fikir Türkiye’nin geleceğini ekilen sağlıklı tohumlardır.” dedi.

KÜÇÜKÇEKMECE HOBİ BAHÇELERİNDE YETİŞEN ÜRÜNLERLE FUARDAYDI

Küçükçekmece Belediyesi’nin Atakent Hobi Bahçesi’nde yetişen organik ürünlerin yer aldığı standı, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “Bir kent belediyesi olarak, tarımla ilgili çok fazla ürünümüz olmasa da şehrin ortasında vatandaşlarımıza tarım yapma imkânı sağladığımız Hobi Bahçemizde yetişen ürünlerimizle buradayız. Onun hemen yanı başında sadece meyve ağaçlarının olduğu bir bahçemiz de bulunuyor. Burada yetiştirdiğimiz meyveleri maddi durumu iyi olmayan ailelere iletiyoruz. Anadolu'daki kooperatiflerden, belediyelerimizin üretici kooperatiflerden doğrudan zaman zaman hem kendimizin kullanması hem de vatandaşa ulaştırmak açısından bir çalışmamız var.” dedi.

Küçükçekmece Belediyesi, fuarda tanıtımı yapılan Küçükçekmece Gıda Bankası’ndan 4 ayda 20 bin 202 kilogram meyve sebzeyi 2 bin 729 aileye ulaştırdı. Aynı zamanda 6 bin 737 parça tekstil ürünü de 2 bin 8 aileye giysi mağazası aracılığıyla teslim edildi.

ESENYURT ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE ARACISIZ GIDA PROJESİNİ TANITTI

               

Esenyurt Belediyesi, zirvede Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un geliştirdiği “Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda” projesini ve bu projelerde iş birliği yaptığı üretici kooperatiflerin de ürünlerini tanıtma fırsatı buldu.Çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Yardımcısı Veysel Bal, tarım politikalarını anlattı. Anadolu’daki çiftçi kooperatiflerinden alınan ürünleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz verdiklerini söyleyen Bal, “Kooperatiflerimizin doğal ve kendi ürettikleri ürünleri standımızda sergiliyoruz. Kooperatiflerin birbirlerini tanımalarını amaçlıyoruz. Böylece kaynaşma olacaktır ve bu da tarıma büyük destek sağlayacaktır.” dedi.

KARTAL EKOLOJİK PAZAR VE KIRMIZI SOLUCAN GÜBRESİNİ TANITTI

Kartal Belediyesi, zirvede açmış olduğu stantta 12 yıldan beri çevre ve halk sağlığına katkıda bulunmak, kimyasal gübreye alternatif olarak pazarlardan çıkan sebze-meyve atıklarının ve mutfak atıklarının Kırmızı Kaliforniya Solucanları yardımı ile organik gübreye dönüştürülmesini sağladığı ‘Kaliforniya Solucan Gübresi Projesi’ni tanıttı. Stantta ayrıca tüketiciler ve Buğday Derneği ile Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen organik tarım üreticilerini buluşturduğu Kartal Ekolojik Pazarı’nda satışa sunulan ürünlerin yanı sıra Kültür Merkezlerinde devam eden el sanatları kurslarında yapılan çalışmalar da sergilendi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Kartal Belediyesi standını ziyaret ederek Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’den, Kartal Belediyesi tarafından yerli üreticiye destek amaçlı kurulan ‘Ekolojik Pazar’ ve ‘Kırmızı Solucan Gübresi’ gibi uygulamaya konulan projelerin ayrıntılarını dinleyip bilgi aldılar.

BEYLİKDÜZÜ’NÜN ATA TOHUMLARI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Beylikdüzü Belediyesi’nin kent tarımında üreten, paylaşan ve kendi kendine yeten bir kent olma yolunda kente kazandırdığı Yaşam Bahçesi’nden elde edilen mahsuller ve ilçe halkının toprakla olan bağını kuvvetlendirmek ve kent tarımını desteklemek amacıyla oluşturulan 15 bin metrekarelik Umut Meyve Ormanı ve Hobi Bahçeleri’nde çoğaltılan ata tohumları zirvede yerini aldı. 

Zirvede CHP lideri Kemal Kılıçdaroğu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Sarıyer Belediyesi standını ziyaretinde Sarıyer’de köyler bölgesinde yapılan tarımla ilgili Belediye Başkanı Şükrü Genç’ten ve üretici kadınlardan bilgi aldı. Tarımsal kalkınmada yeni politikalar ve üretici odaklı çözümler sloganıyla düzenlenen zirve için bir rapor hazırlayan Sarıyerli girişimci kadınlar taleplerinin yer aldığı raporu Kemal Kılıçdaroğlu ile paylaştı. “S.S. Sarıyer Mahalle ve Köyle­ri Kadın Çiftçiler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi” adıyla kurulan ve kadınları güçlendirmek amacıyla çalışmalarını yürüten üretici kadınlar tarım zirvesinde göz önüne alınması gereken ve içerisinde ‘vergi muafiyeti, yerel yönetimler yasası, genel kurul,  kadın kooperatifi öncelikli satış alanları” gibi maddeleri içeren raporu hem sözlü hem de yazılı olarak dile getirdiler.

BÜYÜKÇEKMECE’NİN TOPRAK ANALİZ CİHAZI YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Büyükçekmece Belediyesi’nin kurduğu stantta Büyükçekmece’de üretimine başlanan Ata Tohumu Siyez Buğdayı, Celaliye Bamyası gibi ürünlerin yanı sıra yine Büyükçekmece Belediyesi tarafından çiftçilere ücretsiz hizmet verecek olan toprak analiz cihazı katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Kurulan stantlarda Büyükçekmece Belediyesi ve kooperatiflerin işbirliği ve dayanışmasıyla gerçekleşen tarım alanındaki projeler, standı ziyaret edenlere anlatıldı. Belediye Başkan Vekili Ahmet Şahin, belediyenin standını ziyaret eden ziyaretçilere Büyükçekmece Belediyesi’nin tarım faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

KESKİN: KOOPERATİFLERLE İŞ BİRLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ

Şişli Belediyesi, daha önce protokol yaptığı; Şişli Komşu Dayanışma Gıda İşleme Kooperatifi ve Temiz Hasat Tüketim Kooperatifi’nin yanı sıra, destek verdiği Niğde Çakıt Vadisi Birleşik Üretim, Tüketim ve İşletme Kooperatifi'nin ürünlerini sergiledi. Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Açtığımız stantta ürünlerini sergileyen ve ilçemizde kurulan; Şişli Komşu Dayanışma Gıda İşleme Kooperatifi, Türkiye genelinde tüm kooperatiflerle bağ kuruyor. Şişli Belediyesi olarak sağlıklı ürünleri sadece Şişlili komşularımıza değil, tüm vatandaşlarımıza ulaştırmak için bundan sonra da ülke genelindeki diğer kooperatiflerle iş birliğine devam edeceğiz.” dedi.KENT YAŞAM

Uzunköprü Belediyesi CHP’li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesinde yerini aldı.

Editör: Haber Merkezi