2011 yılında meydana gelen Van depreminde yıkılan Bayram Otel'inin enkazında kalarak yaşamını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Atsushi Miyazaki’nin Sarıyer’de kendi adına yaptırılan ‘Japon Parkı’nki büstü ikinci kez çalındı.

Japonya’nın AFAD’ı olarak kabul edilen Japon Yardımlaşma ve Kurtarma Derneği AAR’da görev yapan Dr. Atsushi Miyazaki, 23 Ekim 2011’de Van’da yaşanan 7.2 büyüklüğündeki depremde enkaz çalışmalarına katılmak için Türkiye’ye gelmişti.

Görevlerini tamamlamalarına rağmen kentten ayrılmayan Dr. Miyazaki ve ekibi, 2 gazetecinin de hayatını kaybettiği Bayram Otel’de kalıyordu. 9 Kasım 2011’de 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde Bayram Otel yıkılınca Miyazaki enkaz altında kaldı. 13 saat sonra ağır yaralı olarak çıkarılan Miyazaki kurtarılamayarak yaşamını kaybettti.

Depremden iki yıl sonra ise Sarıyer Belediyesi tarafından, Tarabya’da Atsushi Miyazaki adına bir ‘Japon Parkı’ yaptırıldı.

Parkın açılış törenine CHP’li milletvekilleri, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Keiji Fukuda ile Sarıyer’le kardeş belediye olan Almanya'nın Aachen kentinin Belediye Başkanı Marcel Philipp ve çok sayıda vatandaş katılmıştı. Japon Başkonsolos Fukuda ise, Sarıyer'de bir Japon parkının yapılmasından dolayı teşekkür etmişti.

 

İKİNCİ KEZ ÇALINDI

 

Sarıyer Belediyesi Basın Bürosundan alınan bilgiye göre Japon Parkı’nın bir köşesine yerleştirilen Dr. Atsushi Miyazaki’nin tunçtan büstü ise iki ay öncesine kadar yerinde duruyordu. Ancak büst kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından bir gece çalındı. Bulunduğu kaidesi üzerinden demir çubuklar kesilerek çalınan büstün kimler tarafından götürüldüğü bugüne kadar tespit edilemedi. Bunun üzerine Sarıyer Belediyesi yeni bir büst yaptırarak kaide üzerine yerleştirilmesini sağladı. Fakat bu sırada çalınan eski büst bulundu. Eski büst yenisiyle değiştirilecekken bu kez yenisi de çalındı. Şimdi bulunan eski büstün kaide üzerine yerleştirileceği belirtildi.

 

Türkiye’ye yardım için gelip, burada yaşamını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki’nin büstünün çalınması vatandaşların büyük tepkisini çekti. Büstün yerinde olmadığını görüp, çalınmış olduğunu öğrenen vatandaşlar, “Bu ayıp bize yeter. Yardım için canını feda eden bir insanın büstünü çalmak utanılacak bir durum. Hele ki bu büstü metal olarak hurdacıya satmak için çalmışlarsa çok daha ayıp” dediler.

 

(Tuncay DAĞLI- Kent Yaşam)










Editör: Haber Merkezi