İstanbul Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin ve özellikle de megakent İstanbul’un bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşmesine neden oldu. Depremin ardından gözler yeniden riskli yapı stokuna ve kentsel dönüşüm çalışmalarına çevrilirken, konu Küçükçekmece Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumlarında da gündemin ilk sırasında yer aldı.
Küçükçekmece Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi ve İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Pamuk, Kent Yaşam’a verdiği röportajda hem ilçe özelinde hem de İstanbul geneline dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Pamuk, “Yarısı Bizden” kampanyasına tüm halkı davet ederken, Küçükçekmece’de belediye yönetiminin sosyal konut üretimine odaklanması gerektiğini vurguladı.
"SİYASET ÜSTÜ BAKMALIYIZ"
Aynı zamanda, İBB Meclisi’nde alınan kararla çatılar artık bağımsız konut birimi olarak değerlendirilecek. Bu yeni uygulamanın da dönüşüm sürecine katkı sunabileceği belirtilirken Pamuk, bu kararla birlikte çatı katlarının dönüşümde önemli rol oynayabileceğini söyledi ve “Ortada bir yangın var, hep birlikte söndürmeliyiz” diyerek ‘siyaset üstü birlik’ çağrısı yaptı. Pamuk, Küçükçekmece Belediyesi İştiraki KİTAŞ ile İBB İştiraki KİPTAŞ’ın eski işlevlerini yitirdiğini ve konut üretmek yerine adeta personel istihdam merkezi haline dönüştüğünü söyledi.
Mehmet Pamuk, İBB ve Küçükçekmece Belediye yönetimine eleştirilerini de sunarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 100 bin konut yapması gerekirdi. Bu konutlardan Küçükçekmece’nin payına düşen de 5 bindi ama ortada ne 100 bin konut var ne de Küçükçekmece’nin 5 bin konutu…” dedi.
Mehmet Pamuk ile röportajımız şöyle;
Çatı Piyes… Sanıyorum İstanbul geneline uygulanacak. Nedir bu Çatı Piyes?
Yıllardır gündemde olan çatı arası piyesli daireler, halk arasında dubleks daire olarak da bilinir. Vatandaşlardan gelen ana şikayet, bu dairelerin çok basık olması ve rahat kullanılamamasıydı. “Çocuk evleniyor, misafir geliyor, ama gelen kişi orada yaşamakta zorlanıyor.” Bu ve benzeri birçok şikâyeti İmar Komisyonu olarak değerlendirdik. Bu noktada Sedat Özkan Başkanımızın da büyük gayretleri oldu. Kendisinin tecrübesi ve saha hâkimiyeti, komisyonun elini güçlendirdi.
AK Parti Grubu, MHP, BBP ve CHP Grubu olarak; meclis üyelerimizden gelen birçok imar talebi vardı. Bunların başında, çatı arası piyeslerin daha kullanışlı hale getirilmesi ve mümkünse bu bölümlere bağımsız tapu verilmesi geliyordu. Bu doğrultuda Küçükçekmece İmar Komisyonu olarak çalıştık. İstanbul İmar Komisyonu’nda da destek verdik.
Nihayetinde iki ay önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, bu ay da 9 Mayıs 2025 tarihinde Küçükçekmece Belediye Meclisi, çatı arası piyeslerin çatı katı olarak inşa edilmesine müsaade eden bir meclis kararı aldı. İnşallah gerekli izin süreçleri tamamlandıktan sonra Küçükçekmece’de çatı arası piyesler — yani dubleks daireler, İstanbul’un tamamında olduğu gibi burada da daha rahat kullanılabilir ve bağımsız tapulu hale gelecek.
“KARAR ÖNCESİNİ VE SONRASINI KAPSAYACAK ŞEKİLDE ALINDI”
Bu uygulama, sadece bundan sonra yapılacak yapıları değil, öncesinde yapılmış ve uygun olan binaları da kapsayacak. Bunun için binanın tüm maliklerinden muvafakat alınması, projenin tadil edilmesi ve binanın bu eklentileri taşıyabileceğinin mühendislik raporuyla belgelenmesi gerekiyor. Çünkü burada vatandaşın mülkiyet hakkı genişletilirken, binanın deprem güvenliğinden taviz verilemez. Buradaki ana amaç, öncelikle deprem güvenliği sağlam binalar inşa etmek ve bu dönüşüm sürecinde vatandaşı rahatlatmaktır.
“YARISI BİZDEN KAMPANYAMIZIN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ”
Kampanya, 2023 Mayıs ayında başladı. 2024 Nisan ayından itibaren İstanbul’daki tüm vatandaşlara açıldı ve finansal destekler ödenmeye başlandı.
İstanbul’da bugüne kadar 62.000 bağımsız bölüm, bu kampanya kapsamında dönüşümünü tamamladı veya süreci devam ediyor. Halkımızın kabul ettiği ve sahiplendiği bir kampanyaya dönüştü. Biz de sahadan gelen talepleri, yani bu desteklerin artırılmasının mümkün olup olmadığını sürekli ilgili kurumlara iletiyoruz.
30 Nisan 2025 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla, “Yarısı Bizden” destek rakamları güncellendi. Konutlar için 1.500.000 TL olan destek, 1.875.000 TL’ye, iş yerleri için 800.000 TL olan destek ise 1.000.000 TL’ye yükseltildi. Bu da örneğin dört daireli bir binada neredeyse 1,5 milyon TL’ye yakın ek finansal destek anlamına geliyor.
Devlet, bu rakamın 1.000.000 TL’sini hibe ediyor. 875.000 TL’sini ise çok uygun koşullarla tahsil ediyor. Bu 875.000 TL’lik kısmın ödemesi, ruhsat çıktıktan sonra ilk 24 ay talep edilmiyor. Ardından gelen 12 ay da faizsiz. Yani ilk 36 ay tamamen faizsiz geçiyor. Toplam geri ödeme süresi ise 144 ay.
Ayrıca yıllık artışlar, TEFE-TÜFE ortalamasının yarısı kadar belirleniyor. Örneğin, enflasyon %50 ise artış oranı %25 oluyor. Böylece zaman içinde daha uygun koşullarda ödenecek bir sistem oluşmuş oluyor.
Kısacası, bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde kentsel dönüşüm alanında verilen en kapsamlı ve en büyük finansal destek kampanyasından bahsediyoruz.
Bu, Küçükçekmece’de de büyük bir hüsnükabulle karşılandı. Şu anda binlerce konut, “Yarısı Bizden” kampanyası desteklerini alarak dönüşüyor. Tek şartı, binanızın riskli olduğunu tespit ettirmeniz.
İskân Şartı Aranıyor mu?
Aranmıyor. İmar şartı aranmıyor. Ruhsat şartı aranmıyor. Bina baştan sona kaçak yapılmış olsa bile, eğer toprak tapunuz varsa ve bu tapunun size ait olduğunu Küçükçekmece Belediyesi’ne beyan ettiğinizi kanıtlayabiliyorsanız, bu kampanyadan faydalanabiliyorsunuz.
Yani bu kampanya, özel bir zümreye veya özel bir kesime hitap eden bir kampanya değil. Tüm milleti kapsayan bir kampanya. Yeter ki mülkiyet sahibi olsun. İsterse bina komple ruhsatsız yapılmış olsun. O binada toprak hissesi olduğunu kanıtlayan ve toprak hissesi karşılığında “bu daire benimdir” diye belediyede beyanı olan herkes, bu kampanyadan faydalanıp 1.875.000 TL desteğini alabilir.
Bu paralelde Küçükçekmece Belediyesi, vatandaşı bilgilendirmek adına oluşturacağı teknik bir heyetle TORKAM’ın içerisine, Küçükçekmece Meydanı’na, Halkalı Meydanı’na, İkitelli Mehmet Akif’te merkezi bir noktaya “Yarısı Bizden” kampanyası iletişim ve irtibat noktaları kurmalı. Bu ekip aynı zamanda Büyükşehir’le irtibat halinde olmalı.
Bunu, partiler, siyaset ve kişiler üstü bir mesele olarak kabul görüp herkes sahiplenmeli. Tabiri caizse bir yangın var ve kimi elindeki bardağıyla, kimi elindeki kovasıyla, kimi de ulaştığı hortumuyla yangına söndürmeye destek olmalı. Aksi halde söz konusu yangın herkesi yakar.
“KİTAŞ VE KİPTAŞ İSTİHDAM OFİSİNE DÖNÜŞMÜŞ”
KİTAŞ’ın kuruluş gayesi — ve ben KİTAŞ’ın kurucu yönetim kurulu üyesiyim — Sayın Başkanımız KİTAŞ’ı kurarken ana gayesi sosyal konut üretmekti. Zaten açılımı da “Küçükçekmece İnşaat Taahhüt Anonim Şirketi.” Yani isminde inşaat olan, taahhüt olan bir şirket. O dönemki şartlar gereği bir iştirak şirketi ve amacı sosyal konut üretmekti. Gelinen noktada ise KİTAŞ, sadece personel istihdam eden bir şirket haline getirildi. Bizim dönemimizde Yenimahalle’de 100’ün üzerinde konutu da sosyal konut olarak dönüştürerek bu gayeye hizmet eden projelere imza attı. KİTAŞ asli kuruluş unsuruna geri döndürülmeli ve sosyal konut ürettirilmeli. Küçükçekmece’de bir afet olsa, Küçükçekmece Belediyesi, oradaki rezerv konutlarına o yangından etkilenmiş vatandaşı yerleştirebilmeli.
Belediyenin Rezerv Konutu Yok mu?
Yok. Küçükçekmece Belediyesi’nin yeterli konutu yoktur.
“BELEDİYE, BORÇ İÇİN ARAZİSİNİ SATMASA SOSYAL KONUT YAPABİLİR”
Belediye, birkaç ay önceki meclis toplantısında SGK’ya olan 1 milyar 2 milyon TL’lik borcu karşılığında İstasyon Mahallesi’nde, neredeyse 150 konut üretebilecek büyüklükteki bir araziyi, belediyeye ait bir araziyi götürdük, biz borcumuzu ödemek için SGK’ya takasa verdik. Halbuki o borç zaten bütçede yeri olan, ödenmesi gereken bir borçtu. Doğru bütçesini doğru kullanan, ödemeleri düzenli yapan bir belediye olmuş olsaydı, karşımızda İstasyon Mahallesi’ndeki köşe başındaki o arazi, rezerv konut alanları için kullanılır ve yüzlerce konut üretilebilirdi. Ama Küçükçekmece Belediyesi, SGK borçları için elinde bulunan ve böylesi zamanlarda kullanabileceği arazilerini SGK kurumuna verdi.
Peki Büyükşehir Bünyesinde Olan KİPTAŞ’la İlgili Düşünceniz Nedir?
KİPTAŞ’la alakalı düşüncemiz şudur: KİPTAŞ şu anda içi boşaltılmış, eski ışıltısını kaybetmiş, millete yönelik sosyal konut üretebilme kabiliyetini kaybetmiş bir kurum haline getirilmiştir. Maalesef, Küçükçekmece’de üretemediği konutlardan, İstanbul genelinde üretemediği konutlardan da görebilirsiniz. Yani son 6 senede yapılan en çok eser, AK Parti döneminde başlanıp tamamlanamamış projelerin tamamlanması hüviyetinde gerçekleşti. Yeni bir proje üretme kabiliyeti yok.
“Söz Verilen 5 Bin Konut Ortalıkta Yok”
Siyasiler ancak verdikleri sözlerle değerlendirilebilir. Yani siyasetçi seçim öncesinde vatandaşa bir taahhütte bulunur ve der ki, “Beni seçerseniz ben bunları yapacağım.” Vatandaş da ona göre kanaatini geliştirir ve oy verir. Daha sonrasında da vatandaş da, muhalefet de, seçilenin verdiği sözleri tutmasını bekler.
Biz bu 100.000 konutu kendimiz icat etmedik, biz çıkartmadık. Bu, o dönemdeki Cumhuriyet Halk Partisi’nin Büyükşehir Belediye Başkanının taahhüdüydü. “5 senede 100.000 konut üreteceğim” demişti. Biz de basit hesapla, 16 milyonluk İstanbul’un 800.000’inin Küçükçekmece’de yaşadığını varsayarsak, bu 100.000’in 20’de biri Küçükçekmece’ye düşer. Matematiksel olarak. Buradan çıkan sonuç ise şu: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan ve o gün 100.000 konut sözü veren CHP’li belediye başkan adayının, Küçükçekmece’ye verdiği 5.000 konut sözü var. Biz diyoruz ki, Büyükşehir Belediyesi ve KİPTAŞ bu 5.000 konut sözünü acilen tutmalı.
“7/24 Her Soruya Cevap Verebiliriz”
Bu noktada vatandaşımıza çağrımız şudur: Herhangi bir sosyal konut, “Yarısı Bizden” kampanyasıyla alakalı, çatı arası dönüşümüyle ilgili bir sorunuz varsa, “7/24 telefonlarımız açık, ulaşabilirsiniz. Gerek Kent Yaşam Gazetesi gibi, merkezi Küçükçekmece’de bulunan ve öncelikle Küçükçekmece’nin dertleriyle ilgilenen basın yayın kuruluşuna ulaşarak, gerek şahsımıza, gerek AK Parti ailesine, gerek Küçükçekmece Belediyesi’nin yetkili birimlerine ulaşarak destek alabilirler. Milletimizin en ufak bir problemine çözüm üretebilmek bizim için mutlulukların en büyüğüdür.” CELAL KARAALİ- FAZIL ANIL KILIÇLI / KENT YAŞAM