Sarıyer Merkez Mahallesi’ndeki SAGEM’in önü. SAGEM, Sarıyer Belediyesi’ne ait Gençlik Eğitim Merkezi. Burada ilk ve ortaokul çağındaki öğrencilerin derslerine yardımcı olmanın yanı sıra sosyal ve kültürel anlamda gelişmelerine katkı veriliyor. Fotoğrafa ilk bakışta çocukların içlerindeki enerjiyi atmak için sokakta top oynamaya çalıştıklarını görüyoruz. Ancak bunu yapmaları için ne yer müsait ne de ortam. Çünkü sokağın bir bölümünü ve kaldırımları araçlar işgal etmiş, çünkü otopark yok. SAGEM binasının önüne araç park edilmesin diye de dubalar yerleştirilmiş. Aynı sokağın devamındaki sokakta da durum farklı değil, trafiğin tek yönlü olduğunun trafik işaretiyle belirtildiği sokağın yarısını taksi durağı işgal etmiş, yarısına da özel araçlar park edilmiş. Yayalar ise araç yolundan yürüyor.

Çocuklar ne yapsın, nerede oynasın, içlerindeki enerjiyi nasıl ve nerede boşaltsınlar? Yürüme yolları yok, top peşinde koşacak sahaları yok. Koskoca ilçede iki tane stadyum, birkaç tane halı saha, mahalle aralarına sıkıştırılmış küçük küçük yeşil alanlardan başka insanların gün içinde dolaşabileceği, spor yapacağı, sakin bir zaman geçireceği hiçbir yer yok. Tek şansları ilçenin boğaz kenarında olması, bu sayede kaldırımda yürüme ve koşma şansını yakalıyorlar ancak orası da çocuklar için oldukça tehlikeli. Çünkü bu güne kadar çok sayıda insan denize düşerek yaşamını kaybetti.

Evet, küçük bir fotoğraf karesi bize, bir şehrimizin eksiğini, sorununu, ihtiyacını fazlasıyla anlatıyor.. Bakmak ve görmek gerek.

Tuncay DAĞLI-Kent Yaşam

Editör: Haber Merkezi