Türkiye’de son yıllarda genç ve eğitimli nüfusun yurt dışına göçünde artış gözlemlendi. 25-29 yaş aralığındaki vatandaşların 2019’da yurtdışına en fazla göç edenler arasında olduğu belirtildi. Konu son olarak Şubat ayında CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ve partililerin hazırladığı çalışmayla gündeme gelmişti. Beyin göçünün ülkeler arasındaki rekabetin en ciddi konusu ve ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ve devamlılığında belirleyici olduğuna dikkat çekilen ve meclis gündemine taşınan çalışmada Türkiye’nin risk altında olduğu belirtildi. Araştırma önergesinde, en fazla beyin göçü veren ülkeler arasında Türkiye’nin 24’üncü sırada olduğu ifade edildi.

Araştırma önergesinde öne çıkanlar başlıklar şu şekilde

 Ülkemizin, en fazla beyin göçü veren 32 ülke içinde 24’üncü sırada yer aldığı kaydedilmekte. Başka bir araştırmanın sonuçları ise; Türkiye’nin, ABD’de en fazla öğrenci okutan 10’uncu ülke olduğunu göstermektedir.

EN ÇOK GÖÇÜN YAŞANDIĞI YAŞ GRUBU 25-29

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in geçen yıl açıkladığı verilere göre, 2019’da Türkiye’den en çok göçün yaşandığı yaş grubu 25-29. Ülkeden yurt dışına giden 330 bin 289 kişiden 50 bin 154’ünü, 25-29 yaş grubunun oluşturduğu belirtilmekte.

Pazarlama Sektöründe Beyin Göçü | Pazarlama Türkiye

KAÇIŞ LİSEDEN SONRA BAŞLIYOR

Eğitim kurumlarımızda, siyasi etki başta olmak üzere çeşitli nedenlerden kaynaklı yaşanan niteliksel erozyon ve yüzde 30’lara varan genç işsizlik oranı, çok sayıda başarılı öğrenciyi, lise eğitimi sonrası yurt dışına göç ettirmekte. Liseye Geçiş Sistemi (LGS)'de tüm soruları doğru yanıtlayıp, 500 tam puan alan yüzde 1'lik dilimdeki öğrencilerin eğitim aldığı İstanbul Erkek’in yanı sıra Galatasaray, Alman Lisesi gibi asırlık okulları kazanan öğrenciler, 'işsizlik korkusu' ve 'niteliksiz üniversiteler' gerekçesiyle eğitimlerini yurtdışında sürdürmekte. İstanbul Erkek Lisesi'nden 2019 mezunlarının yüzde 52.6'sının, Alman Lisesi’nde yüzde 94.7'sinin, Galatasaray Lisesi'nden yüzde 32.6'sının yükseköğrenim için Almanya, ABD, Kanada ya da Fransa gittiği kaydedilmekte.

GENÇLERİN YÜZDE 64’Ü VATANDAŞLIK DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Göç eden nüfusun yanı sıra ülkede yanı sıra yapılan anketler doğrultusunda ülkede kalan gençlerin büyük çoğunluğunun yurt dışında yaşama isteği olduğu gözlemlendi. Türkiye’de gençlere yönelik yapılan iki geniş kapsamlı anket bulunuyor. MAK tarafından hazırlanan Gençlik araştırması, 18-29 yaş grubu arasında ve 71 ilde yapılmış. Bunun yanında araştırmada TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi de yapılmış. Bir diğer güncel anket olan ve SODEV tarafından hazırlanan Türkiye’nin Gençliği Araştırması Raporu ise, 15-25 yaş grubu arasındaki gençleri dahil ediyor. Bu araştırma için 12 ilde 600 genç ile görüşülmüş.

Size Eğitim veya İş Amaçlı Bir Başka Ülkede Geçici Süreli Yaşama Fırsatı Tanınsa Yurt Dışına Gitmek İster Misiniz?

EVET, KESİNLİKLE GİDERİM

%76,2

EVET AMA ÜLKEMDE AYNI ŞARTLAR BULURSAM GİTMEM

%14

HAYIR, KESİNLİKLE ÜLKEMDE KALIRIM

%5,5

KARARSIZ / CEVAP YOK

%4,3

MAK raporuna göre, gençlerin %76,2’si daha iyi iş ve daha iyi eğitim amacıyla yurt dışına gitmek istiyor. Bu nedenle, pek çok eğitim kurumu eğitimin bir kısmının yurt dışında devam ettirebilecekleri programlar öneriyor. SODEV raporunda ise, Türkiye’de gençlerin %62,5’i yurtdışına yerleşip orada yaşamak istiyor.

Size Geçici Süreli (Eğitim / İş vb.) Değil Kalıcı Olarak Bir Başka Ülke Vatandaşlığı Verilse Türkiye’yi Terk Edip o Ülkeye Yerleşmeyi Düşünür Müsünüz?

The reasons why these are the only passport colours you'll see - Lonely  Planet

EVET, TERK EDERİM

%64

HAYIR, ÜLKEMDE KALIRIM

%14

KARARSIZ / CEVAP YOK

%22

MAK araştırma raporuna göre, gençlerin üçte ikisi kendilerini başka bir ülkede vatandaşlık verilse Türkiye’yi terk edip gitmeyi düşünüyor. Terk ederim cevabı veren 5115 gence, “Niçin gitmek istersiniz?” sorusu yöneltildiğinde %59’u daha iyi bir gelecek, %6’sı adalet/eşitlik, %14,6’sı daha huzurlu hayat ve %20,4’ü başka cevaplar vermiş. İSA KARAARSLAN / KENT YAŞAM

Editör: Haber Merkezi