Tabi hangi kedi mamasının alınması gerektiğine sadece siz karar veremezsiniz. Çünkü kediler mama konusunda oldukça seçici varlıklardır. Bu yüzden seçtiğiniz her ürünü tüketmek istemeyebilir. Bunun için can dostunuza uygun mama seçmek biraz zahmetli olabilir. Bizde bunun üzerine kedi maması seçiminde ihtiyacınız olabilecek tüyoları derledik. Can dostunuzu mutlu edebileceğiniz mama seçimleri için dikkat etmeniz gereken faktörleri yazımızda bulabilirsiniz.

Öncelikle Mama Çeşitlerini Tanıyalım

Kedilerin besin ihtiyaçlarına özel olarak üretilen mamalar farklı formda sunuluyor. Beslenme rutininde farklı yerlere sahip olan ürünleri belirli zaman aralıklarıyla kedinize verebilirsiniz. Kıvam ve içerikleriyle çeşitlenen kedi mamalarını iki kategoriye ayırabiliriz:

Kuru Kedi Mamaları: Katı formda sunulan kuru mama çeşitleri kedilerin kolaylıkla tüketebileceği büyüklüğe sahiptir. Mide ve bağırsak sağlığının korunmasında etkili olan kuru mama çeşitlerini günlük beslenme rutininde kullanabilirsiniz. Kedilerinizin damak zevkine göre et, balık ve tavuk içeren ürünleri değerlendirebilirsiniz.

Yaş Kedi Mamaları: İçeriğinde et ve sebze parçalarının bulunduğu yaş mamaların kedilerin en sevdiği yiyecekler arasında olduğunu söyleyebiliriz. Kokusu ve görüntüsüyle kedileri mest eden yaş mamalar yüksek besin değerleriyle dikkat çekiyor. Bu yüzden yaş mamaları kedinize günlük olarak vermeniz pek mantıklı olmaz. Çünkü can dostunuz obezite ve mide sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun için konserve ürünleri kedinize belirli aralıklara vermeli veya ödül maması olarak değerlendirmelisiniz.

Yaş mama çeşitlerinin yanı sıra ödül maması olarak verebileceğiniz farklı ürün çeşitleri de bulunuyor. Et ve deniz ürünleri içeren içi dolgulu bisküvi çeşitleri bunlardan biri. Özellikle protein bakımından zengin olan bu tip ürünleri kedinize düzenli aralıklarda verebilirsiniz. Bu tip ürünlerin yanı sıra stick ve kremalı ürünleri de kedinizin farklı lezzetleri deneyimlemesi için değerlendirebilirsiniz. Unutmayın ki kediler sürekli aynı mamayı yemekten sıkılabilir. “Kedi neden mamasını yemez?” gibi sorular sormadan önce can dostunuzun beslenme rutinini renklendiricek tercihler yapmalısınız.

Kedinizin Yaşına Uygun Mamaları Tercih Edin

Gelişim dönemine göre ürün seçimi, kedi maması alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelebilir. Çünkü kedi mamaları kedilerin belirli gelişim dönemlerine göre çeşitleniyor. Kedinizin farklı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamaları için minik dostunuzun yaşına uygun ürünleri seçmeyi tercih edin. Kedilerin gelişim dönemlerine göre geliştirilen ürünleri şu şekilde kategorize edebiliriz:

1 Yaşın Altındaki Yavru Kediler: Büyüme döneminde olan 1 yaş altı kediler için geliştirilen ürünler zengin içerikleriyle ön plana çıkıyor. Minik dostunuzun ihtiyacı olan vitamin ve mineraller için yavru kedilere özel sunulan ürünleri tercih edin.

1 ila 7 Yaş Arası Yetişkin Kediler: Kilo dengesini korumaya yönelik geliştirilen yetişkin kedi mamaları can dostunuzun sağlığı için oldukça önemli. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekleyen bu tür ürünleri düzenli olarak vermeye özen gösterin.

7 Yaş ve Üzeri Yaşlı Kediler: Tahıl ve sebze içeriğinin ağırlık kazandığı yaşlı kedi mamaları genellikle mide sağlığına özel olarak geliştiriliyor. Kedinizin sindirim sistemini koruyan bu tip ürünler diğer hastalıklara karşı da bağışıklığın artmasına yardımcı oluyor.

Kedilerin yaş ve gelişim durumuna özel olarak geliştirilen ürünleri seçmek için mamaların ambalajlarına göz atmayı unutmayın. Kedinizin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve hastalıklara karşı korunması için bu tip ürünler her zaman yeterli olmayabilir. Kısırlık veya hastalık durumlarına özel olarak üretilen ürünleri de kedinizin özel dönemlerinde tercih etmeniz gerekiyor. Böylece can dostunuz vücudunu zayıf duruma düşüren anları sağlıklı bir şekilde atlatacaktır.

Obezite Gibi Risklere Karşı Mama Seçimi

Düzensiz beslenme ve aşırı tüketim sonucunda meydana gelebilen kilo sorunu kedilerin yaşamlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Kedinizin hareketliliğini azaltan kilo problemi obezite hastalığına dönüşürse daha ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Diyabet, kemik hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşmamak için diyet ürünleri tercih edebilirsiniz. Kilo almaya eğilimli ve obezite hastalığıyla savaşan can dostunuz için doğru diyet maması seçimi yapmanız gerekli. Bunun için mama tercihinde birkaç faktöre dikkat etmeniz yeterli. Kilolu dostlarınız için “kedi maması nasıl olmalı?“ gibi sorulara sahipseniz şu faktörleri dikkate almalısınız:

Düşük kalorili ve yağsız ürünleri tercih edin: Mama seçimi esnasında besin değeri tablosunu inceleyin. Düşük kalorili ürünler kedinizin kilo alma hızını yavaşlatacaktır.

Yüksek Lifli ve Sebze İçerikli Ürünleri Seçin: Düşük kalorili ve besleyici ürünler olarak ön plana çıkan bu tip mamalar kedinizin doymasını sağlarken kilo almasını engelleyecektir.

Özel Olarak Geliştirilen Light Mamaları İnceleyin: Obeziteyle mücadele eden kedilere özel olarak geliştirilen ürünlere göz atın. Bu tip ürünlerin içerisinde yer alan L-Carnitin gibi maddeler hızlı kilo kaybını destekliyor. Ayrıca minik dostunuzun uzun süre tok kalmasına yardımcı oluyor.

Kilo problemleriyle mücadele eden kedinizin diyet maması tüketmesini sağlayın. Bunun yanında minik dostunuza egzersiz yaptırmayı da ihmal etmeyin. Eğer kediniz hızlı kilo kaybı yaşarsa bunun da sorun olabileceğini unutmayın. Böyle durumlarda can dostunuzu mutlaka bir veterinere götürün.

Kısırlaştırılmış Kedilere Özel Mamalar

Kısırlaştırma operasyonu kedinizi yıpratabilen ve yorabilen bir süreci de beraberinde getirebilir. Can dostunuzun eski formunu kazanması için kısırlaştırılmış kedi mamalarını tercih etmek mantıklı bir adım olacaktır. “Neden kısırlaştırılmış kedi maması?” diye sormak isterseniz, cevabını ürün içeriklerinden bahsederek verebiliriz. Kısırlaştırılmış kedi mamasının diğer mamalardan farkını yağ ve protein değeridir. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında can dostunuz bir süre hareket edecek bünyeye sahip olamayabilir. Bu yüzden kısırlaştırılmış kedi mamaları daha az protein ve yağ oranıyla sunulmaktadır. Bununla birlikte bu tip mamalar A, E ve C vitamini ve mineral açısından zengin içeriğe sahip. Kısırlaştırılmış kedi mamalarını tercih ederek, can dostunuzun hızla eski formuna kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Hastalıklar ve Alerji Durumları İçin Mama Çeşitleri

Tıpkı insanlar gibi kedilerde de çeşitli alerjik durumlar görülebilir. Kaşıntı, sağlıksız tüy görünümü ve deri dökülmesi sorunlarıyla belirti gösteren alerjiler çeşitli sorunları beraberinde getirebilir. Eğer minik dostunuz bu tip belirtileri sık sık yaşıyorsa öncelikle veteriner hekime başvurmanız gerekli. Sonrasında ise alerjik reaksiyonların oluşmasını önleyen ürünleri tercih etmelisiniz. Alerji sorunlara karşı geliştirilen mama çeşitleri genellikle sindirimi kolay ürünler olarak yer alır. İçeriğinde özel protein ve karbonhidrat çeşitlerinin bulunduğu ürünlerle alerji riskinin azalmasını sağlayabilirsiniz. Bu tip mamaları bulabilmek için “hipoalerjik” ve “sensitive” yazılı ürünlere göz atabilirsiniz. Glutensiz veya yağsız olarak sunulan ürünlerle “kedi maması alerji yapar mı?” kaygılarından kurtulun.

Mama çeşitleri alerjik reaksiyonların yanında farklı hastalıklara göre de çeşitleniyor. Zaman geçtikçe yaşlanan can dostunuz çeşitli hastalıklarla karşılaşabiliyor. Bununla birlikte doğuştan gelen hastalık durumu da söz konusu olabiliyor. Bunun için çeşitli hastalıklara özel olarak üretilen mamaları değerlendirebilirsiniz. Mide, bağırsak, kalp ve kemik sağlığının korunmasını sağlayan ürünler farklı içeriklerle sunuluyor. Farklı markaların çıkardığı envaiçeşit ürün arasından seçim yaparken kedinizin yaş ve sağlık durumunu dikkate almanız mantıklı olacaktır. Bu tip durumlarda “hangi kedi maması alınmalı?” sorularıyla boğuşmamak için veteriner hekime de başvurabilirsiniz.

Özel Kedi Mamalarıyla Minik Dostunuz Sağlıkla Büyüsün

Kedi maması markalarının yaş ve sağlık durumlarının yanında ırklara özel ürünleri de mevcut. Eğer kediniz british shorthair ırkına mensupsa bu tip ürünlere göz atabilirisiniz. Bunların yanında tüy ve diş sağlığını destekleyen ürünleri değerlendirebilirsiniz. Farklı içeriklerle sunulan kedi mamaları can dostunuzun ihtiyaçlarına göre geliştiriliyor. Envaiçeşit ürün arasında doğru seçim yapmak ise sizin bilginiz ve kedinizin damak tadına bağlı. “Kedi maması alırken nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular için rehber niteliğindeki yazımız size ürün seçiminde yardımcı olacaktır. Kedinizin gelişim dönemine uygun ürün çeşitleri için akrep.com’da yer alan kedi maması kategorisine göz atabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi