Beşiktaş, Şişli ve Beyoğlu ilçe sınırlarında, Nişantaşı, Teşvikiye Harbiye, Maçka, Taksim ve Dolmabahçe gibi nezih semtlerin merkezinde yer alan ve üstünde teleferik geçen İstanbul’un en büyük parklarından biri olan Maçka Demokrasi Parkı’nın içler açısı durumunu resimlerle beraber hazırladığı yazılı önergeyle İBB Mecli’sinin Mayıs ayı meclis oturumunda gündeme getiren CHP İBB ve Bahçelievler Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerini göreve çağırdı.



CHP İBB Meclis Üyesi Mehmet Berke Merter, yerinde incelediği Maçka Demokrasi Parkı ile ilgili izlenimlerini dile getirdiği yazılı önergesinde şu ifadelere yer verdi; Dünyadaki şehir parklarının yanında çok küçük kalsa da, İstanbul için önemli yeşil alanların arasında bulunan Maçka Demokrasi Parkı maalesef içler acısı durumunda. AKP iktidarının Demokrasimize bakışı, ismiyle Demokrasi Sembolü olan bu parkımıza da adeta yansımış görünüyor! Bakımsızlık ve özensizlik maalesef Parkın her yerinde kendini fark ettiriyor. Resimlerde de görüldüğü gibi! Her yerinde toplanmamış çöp birikintilere rastlamak mümkün. Bu yetmiyormuş gibi inşaat molozları ve hurda araba bile içinde görebilirsiniz! Maalesef bozuk banklardan tutun eski plastik güvenlik kulübelerine kadar olmaması gereken her şeye parkta rastlayabilirsiniz.

Merter, aynı zamanda Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “Maçka Demokrasi Parkı AKP'nin iyi oy alamadığı Şişli bölgesinde bulunuyor. Bu durum parkın acaba bakımına da yansımış mı bulunuyor? Bundan dolayı Şişli halkı mı cezalandırılıyor? Yoksa farklı bir algı mı yaratılmaya çalışılıyor?Ya da sadece başarısız özentisiz bir yönetim biçimi mi bunun sorumlusu?

‘TARİHİ DEĞERLER YOK OLUYOR’
Osmanlı’ya sık sık atıfta bulunan AKP, tarafınca yönetilen İBB parkın yanında bir Osmanlı döneminden kalmış güzel çeşmeyi neden restore etmez? Neden belediyemiz bu çeşmeyi adeta çürümeye terk edilmiş bir şekilde bırakır?Toplum olarak geçmişimize verdiğimiz değer aynı zamanda tarihi yapılara sahip çıkıp çıkmamakla kendini ortaya koymaz mı? Parkın içindeki cağdaş sanat eseri heykelin neden bakımı yapılmıyor?



ÇÖPLER VE MOLOZLAR NEDEN TOPLANMIYOR?


Parkın yanına ana caddeye özentisiz bir şekilde atılmış molozlar ve bahçe çöpleri Belediye ekipleri tarafından mı oraya bırakılmış? Kentin merkezi olan yerde Belediye ekipleri tarafından bırakılmamış ise veya başkaları tarafından bırakılmış ise neden çöpler ve molozlar atılmıyor? Tamamıyla bakımsız durumda olan süs havuzlarının durumu ne olacak?



YETKİLİLER GÖREVLERİNİ YAPMIYOR MU?
Parkın içinde yaşayan çok sayıda sokak köpekleri ne olacak? Bu köpekler hastalıklı mı? Kuduz mu? Veteriner Müdürlüğü tarafından gerekli denetimler yapılıyor mu? Maçka Demokrasi Parkı’nın bu içler acısı durumu ile ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bu durumu düzeltip güzelleştirmeyi düşünüyor musunuz? Yoksa parkı böyle bırakmaya devam mı edeceksiniz? Maçka Demokrasi Parkı özelinde ve İstanbul genelinde ki parklarla ilgili İBB Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ve Park ve Bahçeler Müdürlükleri ve öteki yetkilileri bu olumsuzlukları görmüyor mu? Gerekli kontrol ve denetimleri yapmıyorlar mı? Yapıyorlarsa bu olumsuz durumlar neden var? Sorumluları kimlerdir?” Güvenlik kulübeleri kendi haline terk edilmiş vaziyette, İBB’ye bağlı bir aracın içindeki görevlilerin parkı dolaştığını gördük fakat bizim gördüklerimizi onların neden görmediğini açıklayabilir misiniz?

İBB Meclisi CHP Üyeleri Mehmet Berke Merter, Tonguç Çoban, Muharrem Çatalkaya, Selahattin Engez, Seyit Ali Aydoğmuş ve Hasan Tapan imzaları ile İBB Meclis Başkanlığına sunulan soru önergesi oy birliği ile başkanlık makamına havale edildi.

Küçük kutu

MAÇKA DEMOKRASİ PARKI
19. yüzyıldan itibaren park olarak değerlendirilen ve 1993 yılında restore edilerek bugün ki halini alan Maçka Demokrasi Parkı, İstanbul’da Kadırgalar Vadisi’nde (Harbiye Kongre Vadisi) üzerine kurulu Dolmabahçe, Maçka, Nişantaşı ve Harbiye arasındaki geniş bir alanı kaplar. Maçka Demokrasi Parkı, bitki örtüsü bakımından zengin parklardan biridir. Parkta, ıhlamur, kavak, gürgen, kestane, meşe, akasya, çınar, şimşir, kızılağaç, ceviz ve dışbudak ağaçlarının dışında yüzlerce çeşit bitki bulunur. Doğal park olarak bilinmektedir.

Editör: Haber Merkezi