Çikolatalı sosunu tam çeken, kuru yeri kalmayan, görüntüsü ve aromasıyla iştah açıcı bir boyut kazanan ıslak kek tarifi resimli, videolu ve püf noktalı anlatımıyla her daim yanınızda! İster web sitemizden ister ios ve android uyumlu ücretsiz mobil uygulamamızdan hızlıca ulaşabilir, dilerseniz tarif defterinize ekleyerek bu lezzeti arşivinize kaydedebilirsiniz.

Mutfakla arası mesafeli olanların dahi enfes sonuçlar elde edebileceği ıslak kek yapımı hiç bu kadar kolay olmamıştı! Kek harcı ve özel sosu olmak üzere 2 aşamadan oluşan ıslak kek yapılışı Elif Atalar anlatımı ve Nefis Yemek Tarifleri ailesinden neredeyse kırk bine yakın kişinin tadım onayı ile sizleri bekliyor, kaçırmayın!

Islak Kek Tarifi, Nasıl Yapılır?

Ne zaman kek yapsam kabarmıyor, yumuşacık olmuyor diyenler, ıslak kek yapmayı deniyorum ama ölçülerini tutturamıyorum kuru kalıyor diyenler… Toplanın, şimdi hemen şu anda size dünyanın en ama en ıslak kek tarifi ve püf noktalarının lezzet kapılarını aralıyoruz!

Önce hazırlık: Islak kek malzemeleri

Islak kek yaparken her evin mutfağında bulunabilecek temel kek ve tatlı malzemeleri kullanılır. Malzeme ölçüleri ve kullanım sırası için linki ziyaret edebilirsiniz.

  • Yumurta
  • Şeker
  • Süt
  • Sıvı yağ
  • Kakao
  • Kabartma tozu
  • Vanilya
  • Un

Süslemek için servis önerisi: Ceviz


Yumuşacık, sünger gibi kek ve özel sos: Kek ve sos yapımı

  • Islak kekin kakaolu kekini yapabilmek için şekeri ve yumurtayı, şeker iyice eriyip yumurtanın da rengi açılana ve köpürene dek 5-6 dakika kadar çırpmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Şimdi undan önce süt, sıvı yağ ve kakao ekleyerek karışımı iyice özdeşleştirmelisiniz.
  • Bu karışımın 1 su bardağı kadarını ayırın; çünkü bu ıslak kek sosu olacak.
  • Sıra geldi bu karışımı bir kek harcına dönüştürmeye! Kuru malzemeleri, yani un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip karıştırın ve tepsi veya borcama dökün.


Islak kek sosu için ek aşama:

  • 1 su bardağı kadar ayırdığınız kakaolu sıvı karışımı küçük bir tencereye alın.
  • Süt de ilave ederek 5 dakika kaynatın. Sosunuz hazır!


Islak Kek Kaç Derecede Pişer?

  • Borcama aldığınız kek harcını hafifçe sağa sola sallayıp 1-2 defa tezgaha nazikçe vurduktan sonra sıra geldi fırına vermeye!
  • Islak kekin pişmesi için 170 derecelik fırın ısısı yeterli olacaktır.
  • Kekin pişmesi fırına göre farklılık gösterebilir; genel hatlarıyla 30-35 dakika yeterli olacaktır.
  • İlk yarım saatten sonra kürdan testi ile kontrollü pişirebilirsiniz.


Islak Kek Sosu Ne Zaman Dökülür?

İster şerbet olsun ister farklı bir sos, tatlıların istenilen ıslak ve yumuşak dokusunu elde edebilmek için sosun ilave edileceği zamanı iyi bilmek çok şeyi değiştirir.

Peki, ıslak keke sos sıcak mı dökülür?

  • Fırından çıkan kekin ilk sıcağı 10 dakika içinde çıkacak ve kekiniz güzelce dinlenecektir.
  • Yani, kek piştiğinde sosu dökmek için 10 dakika beklemelisiniz.
  • Bu aşamadan sonra keki dilediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz.
  • Sosunuz ılık olabilir. Böylece ilk sıcağı çıkan kek, sosu daha iyi emecektir.


Islak Kek Süsleme Fikirleri

Kakaolu kekiniz güzelce pişti, nefis sosunu da döktünüz yani işlem tamam! Peki, sunumlarında fark yaratmak isteyenler ıslak kekini nasıl süsleyebilir?

  • Toz ceviz, fındık, badem veya Antep fıstığını dilimlerin üzerine serpebilirsiniz. Eğer brownie aromasını daha yoğun isterseniz tercihiniz cevizden yana olabilir; tarifin orijinalinde ceviz kullanıldı.
  • Hazır sıkma soslardan faydalanabilirsiniz. Meyveli, çikolatalı veya karamelli soslarla dilimlerin üzerinde yaratıcı şekiller yapabilirsiniz.
  • Sıcak yaz aylarında vanilyalı dondurma veya kesme Maraş dondurması çikolatalı yoğun kekin yanında harika gidecektir.
  • Dilerseniz dondurma yerine bir parça kaymak da sunabilirsiniz.
  • Krem şanti hazırlayıp kekin üzerini kaplayabilir veya sıkma torbasıyla pasta süsler gibi süsleyebilirsiniz.
  • Dilerseniz kakaolu kek harcının içine vişne, portakal kabuğu, kuru üzüm gibi farklı malzemeler de ekleyebilir, kekin içindeki dokuyu renklendirebilirsiniz.


Islak Kek Kaç Kalori?

Fırından çıkmış sıcacık bir kekin kokusu zaten yeterince iştah kabartırken bir de üzerine sos eklenince lezzeti katlanıyor; tabii kalorisi de!

Kilo kontrolü sürecinde olanlar ve formuna dikkat edenler, maalesef bu kekten çok az tüketmeli. Şeker, yağ ve un içeren kek diyet için uygun bir tatlı değildir. Ama bu lezzete karşı koymak epey zor. Yedikten sonra acaba 1 dilim ıslak kek kaç kalori diye merak ediyor iseniz hemen yanıtlayalım:

  • 100 gramlık orta boyutlarda 1 dilim ıslak kek yaklaşık 380 kalori içerir.
  • Yumurta ve sütten gelen az miktardaki protein oranının yanı sıra kalorisini neredeyse yarı yarıya yağ ve karbonhidrat oluşturur.
  • Islak kek yediğiniz bir öğünden sonra tempolu yürüyüş veya koşu gün içindeki kalori dengesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Islak keki diyete uyarlayabilmek için:

  • Tam buğday, kepekli veya yulaf unu tercih edebilirsiniz.
  • Keçiboynuzu unu oldukça besleyici içeriğe sahiptir ve hemen hemen kakao ile aynı renktedir.
  • Sosu ve keki az miktarda bal ile tatlandırabilirsiniz.
  • Yağ kullanmayıp tencerede su buharıyla pişirerek de gayet yumuşak bir kek elde edebilirsiniz.
Editör: Haber Merkezi