Büyük bir endüstriye dönüşen yumurta sektörü tüm dünyada inanılmaz hacimlere ulaşmış durumda. Küresel yumurta endüstrisinin büyüklüğü 2022 yılında 248,49 milyar dolara yükseldi. 2027'de bu rakamın 274,89 milyar dolara çıkması bekleniyor. Türkiye'de ise yıllık toplam yumurta tüketimi 1,02 milyon ton seviyesinde.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nin Kafessiz Türkiye Direktörü Emre Kaplan, her yıl Mahatma Gandhi’nin doğum gününde kutlanan 2 Ekim Dünya Çiftlik Hayvanları Günü’nde önemli açıklamalara imza attı.

Kaplan,  "Kafes tavukçuluğu, endüstriyel hayvancılık uygulamaları arasında hayvanlara en çok eziyet eden yetiştirme yöntemi. Her yıl dünyada milyarlarca tavuk, yumurta endüstrisinin kârlılığını artırmak için bir A4 kağıdından daha küçük bir alana hapsediliyor ve ömrü boyunca eziyet dolu kafeslerden hiç çıkarılmıyor. Türkiye’de ise yumurta için yetiştirilen 109 milyon tavuktan 100 milyonu kafeslerde tutuluyor.

Havada fantezi; Uçağın içinde cinsel ilişkiye girdiler Havada fantezi; Uçağın içinde cinsel ilişkiye girdiler

Yumurtalar için kafeslere kapatılan tavukların eziyet çekmesi ve erkek civcivlerin doğuştan ölüme mahkum edilmesi endüstriyel hayvancılığın yarattığı sorunların önemli bir kısmını oluşturuyor. Erkek civcivlerin öldürülmesi uygulaması hem etik hem de çevresel açıdan sorunlu bir durumdur ve bu uygulamanın son bulmasını istiyoruz. Aynı şekilde, tavukların yaşam koşullarını iyileştirmek ve kafeslerden kurtarmak için şirketleri kafes yumurtasını terk etmeye davet ediyoruz.

Kafessiz Türkiye olarak, bu önemli günde çiftlik hayvanlarına destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Birlikte, adil bir gelecek inşa edebiliriz. Herkesi hayvanların sesi olmak için kampanyamıza destek olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Editör Yazar