On beşinci yüzyılın başlarında, Almanya’nın Nuremberg yakınlarında küçük bir köyde on sekiz çocuklu Dürer ailesi yaşamaktadır.

Aile reisi babanın esas mesleği kuyum ustalığıdır fakat kalabalık ailesini geçindirebilmek, hatta sadece doyurabilmek için birçok ek işte de çalışmaktadır. Macaristan asılıdır. 18 çocuklu bir ailedir. Resimle ilgilenen 2 erkek çocukları vardır.  Albert ve Albrecht…

İki çocukları da sanata çok yatkındırlar.

Albrecht Dürer, çocukluğunu babasının kuyumcu dükkânında çalışarak geçirir ve sürekli resimler yapar. 13 yaşındayken kendi portresini, 14 yaşındayken "Madonna ve Müzik Melekleri" portresini yaparak erken gelişen resim yeteneğini kanıtlar.

Dua eden eller, olarak bildiği esas ismi 'Hands' (Eller) olan resimin doğuşuna neden olan hikâyesi ise çok daha ilginçtir.

İki kardeşin de resme karsı olağanüstü bir ilgileri ve yetenekleri var. Her ikisi de sanat okuluna gidip büyük bir ressam olma hayali kuruyorlardır. Aile ise bu durum karşısında çaresizdir.

Madencilik yaparak geçinmeye çalışıyorlar ve karınlarını zor doyurabilmektedirler. 

Bu durum karşısında iki kardeş kendi aralarında kura çekmeye ve kazananın sanat okuluna gitmesine, geride kalanın daha çok çalışıp diğer kardeşi okutması yönünde bir karar alırlar. Albert ve Albrecht arasındaki bu kurada anlaşırlar; okula giden dönüşte diğer kardeşi okuması için okula gönderecek ve kendisi de madende çalışacaktır.

Kurayı kazanan Albrecht okula gider ve bütün öğretim görevlilerini kendine hayran bırakarak çok büyük başarılar elde eder.

Okulu birincilikle bitirdiğinde yöredeki bütün okullarda ismi bilinmektedir.

Eve büyük bir gururla döner.

Ailesi Albrecht onuruna güzel bir yemek verir.

Kendisini öven konuşmalardan sonra Albrecht söz alır ve kendisine bu başarıları yaşatan kardeşine teşekkür eder. Şimdi sıranın kardeşinde olduğunu ve okumaya göndereceği kardeşi için madende çalışmaktan büyük gurur duyacağını söyler.

Kardeşinin yanıtı ise; "İmkânsız sevgili kardeşim" şeklindedir. "Seni okulda okutabilmek için çalıştığım senelerde bütün parmaklarım madende defalarca kırıldı, değil kalem tutmak, senin şerefine su şarap kadehini bile zor tutuyorum."

Kardeşinin durumuna çok üzülen Albrecht ise kendisini dünyanın en ünlü ressamları arasına sokan o ellerin, kardeşinin ellerinin resmini çizer. Bütün dünyanın 'Praying Hands' (Dua eden eller) olarak bildiği esas ismi 'Hands' (Eller) olan resim Albrecht Durer'in kardeşinin elleridir.

Praying Hands isimli bu eser, sanatçının kardeşinin ellerinden doğmuş olup, var olmaya karşı Tanrı’ya şükretmenin ve Tanrı’ya yakarmaya karşı kutsallığın bir simgesidir.

Albrecht ünlü ressam olup, Almanya'da doğmuş ve ölmüştür. (1471 -1528)

Almanya’nın en ünlü  Ressamlarındandır.  

En bilindik eserlerinden biri, Dua Eden Eller’dir.

6 Nisan 1528'de ölen Dürer, Nürnberg'de Johannesfriedhof'a (Yuhanna Mezarlığı) gömülür.  Yetiştirdiği sanatçıların da gösterdiği gibi, çağının en etkili ressamlarından biridir. 25.01.2024