Özellikle ülkemizin kamu ve özel fark etmeksizin eksikliğini yaşadığı yabancı dil öğrenimi konusunda American Time’ın uzun yıllardır önemli çalışmaları var. İstanbul’da birçok şubesi olan American Time artık Avcılar’da da faaliyetlerine başlıyor. Prof. Dr. Mehmet Çelik’in girişimiyle kurulan American Time Avcılar, geçtiğimiz gün yoğun katılımlı bir davetle açılışını yaptı. Eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katıldığı American Time, Avcılar Merkez Mahallesi Merkez Cami Sokak’taki binasında kursiyerlerini bekliyor.

MEHMET ÇELİK: 10 YILDAN FAZLA YABANCI DİL OKUYORUZ AMA ÖĞRENEMİYORUZ

Yabancı dil konusunda müfredattaki eksikliklere değinen Prof. Dr. Mehmet Çelik, “American Time markasıyla Avcılar’da yeni bir işe girişmenin heyecanını yaşıyoruz hepinize sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sayın bakanım değerli hocalarım kıymetli meslek taşlarım değerli basın mensupları hanımefendiler hepiniz şeref verdiniz hoş geldiniz. 7 yıldan beri bu binada yaptık hala yapmaya devam ediyoruz.

Türkçe öğretiyoruz, ‘Yabancılara Türkçe öğretirken Türklere de yabancı dil öğretebilir miyiz?’ dedik American Time sağ olsun destek verdi buranın bir şubesi olarak açıldık ve yabancı dile yeni bir soluk getirebileceğimizi ilerleyen zamanlarda katılan kursiyerler ve veliler görecektir.

Etek giyen erkek öğrencilerin 23 Nisanına soruşturma Etek giyen erkek öğrencilerin 23 Nisanına soruşturma

Her şey önce dilde var olur, bizim de Türkiye’de maalesef on yıldan fazladır yabancı dil okuduğumuz halde yabancı dil öğrenemiyoruz bütün dillere yabancı kalıyoruz biz bunun önündeki engelin nasıl kalkacağına dair çok kafa yorduk arkadaşlarımız kendi alanlarında çok uzman arkadaşlarımız ve o dili konuşabilen ve öğretecekleri dili ana dili gibi konuşan arkadaşlarımız var. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum başta sayın bakanımız olmak üzere saygıyla selamlıyorum bütün misafirlerime hürmetlerimi sunuyorum sağlıcakla kalın.” diye konuştu.

BAKAN ÇELİK: İNSAN KENDİ DİLİNİ İYİ BİLMEDEN YABANCI DİL ÖĞRENEMEZ

Açılışta en yüksek katılımcı olarak bulunan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de bir konuşma yaparak, “Bugün hayırlı bir iş için, bir eğitim kurumunun açılışını yapmak üzere bir aradayız. Öncelikle teşriflerinizden dolayı bu güzelliğe ortak olduğunuzdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Mehmet Çelik kardeşim olduğu için ona karşı objektif olmam söz konusu olmaz. Mehmet hoca ailemizin medarı iftarıdır gerçekten çocukluğumdan itibaren bu farklılığı fark ettiren bir insandır. Hem akademisyen hem iyi bir dost hem iyi bir sohbet üstadıdır. Ben hep derdim ki ‘Mehmet çok iyi bir eğitim üyesi çok iyi bir öğretmendir. Ama bu ticaret işleri falan Mehmet hocaya göre değildir. Evet Mehmet hoca ticarette başarılı olduğunu gösterdi ticaret ile eğitimi birleştirebilen bir insandır daha önce zaten vatan dil kursu ağırlıklı olarak Türkiye’de üniversite eğitimi almak isteyen öğrencilere Türkçe öğretme üzerine ihtisas seviyesine ulaşmış bir kurstur. Şimdi Türkiye'nin doğu ve batı arasında köprü olmasının da esprisinin adeta bir tebessüm etmiş kesinleşmiş hali olarak hem doğu dillerini öğreten hem batı dillerini öğreten American Time kursunun da burada bir şubesi açılıyor. Çok kötü olduğumuz yabancı dilde yabancı duruma düştük. Siyasetin başladığı milli eğitim bakanlığı yapmış birisi olarak bu öz eleştiriyi yapıyorum bunun için çok adım attık ama bu bir iki günde olacak bir şey değil. Türkiye özellikle İran'ı Afganistan’ı dahil eden bir mesele maalesef dil konusunda en kötü ülkelerden birisidir. Biz çocuklarımıza dil öğretemiyoruz sebebine gelince biliyorsunuz dil iki türlü öğretilir; bu kulaktan dolma tabi ortamında bulunarak öğretilen dile semai denir yani biz annemizden babamızdan ana dilimizi nasıl öğrendiysek bir çocuk bulunduğu ortamda 3 yaşına gelmeye başladığında şakır şakır konuşmaya başlar buna kulaktan dolma semai öğretim denir. Bir de mukayese grametik öğrenme diye bir şey var. Bizim yaşlarımıza gelmiş bir insan yabancı dil öğrendiği zaman eğer önce kendi dilini çok iyi bilmezse yabancı dil öğrenmekte zorluk çeker biz bize yabancı dil öğretememe sebeplerinden birisi biz Türkçe’yi iyi öğretmememiz.  Dolayısıyla kendi dilini iyi bilen, iyi Türkçe öğrenmiş birisi yabancı dili de çok rahatlıkla öğrenebilir.” ifadelerini kullandı.

“ORGANİK BÜYÜME İLE OBEZ BÜYÜME ÇOK FARKLIDIR”

Kuruluş ve büyümeye ilişkin önemli söylemlerde bulunan eski Bakan Çelik, “American Time’ın bu manada başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü buna inanan bir kadro var, ümit ediyorum ki bu insanlar hem uluslararası düzeyde buraya gelen insanlara hem kendi ülkemizdeki gençlere dil öğretme konusunda başarılı olacaklardır.

Öncelikle kardeşim Prof. Dr. Mehmet Çelik olmak üzere Sezer Işık kardeşim o da Almanya'da büyümüş Almanya'da eğitim yapmış kurs tahsili yapmış birisi ve burada Mehmet hocayla kafa kafaya vermişler. Ayrıca American Time’ın temsilcisi Serkan Bey de burada Serkan Bey inşallah böyle genişleyerek büyürsünüz, biliyorsunuz organik büyüme ile hormonel büyüme yani obezite farklı şeylerdir. Kazan kazan modeli ile bu işler olursa çok daha mantıklı bir zemin üzerinde yürür ve büyürsünüz gelişirsiniz.

Allah yolunuzu açık etsin hayırlı uğurlu olsun ve dediğim gibi bugün burada sayın başkanımız da burada tekrar hayırlı olsun dileklerimi söylüyorum hoş geldiniz sefa getirdiniz müessesimiz hayırlı olsun.” şeklinde konuştu. Sümeyra Duğan/KENT YAŞAM

Editör: Sümeyra Duğan