Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak ortaya çıkan, prim ve yaş mağdurlarının son yapılan düzenlemeyle birlikte 2 milyonu aşkın vatandaş, emeklilik hakkı kazanmıştı. Ancak bu düzenlemenin yeterli olmadığı önemli bir kesim de var. Bağkur Tescil Mağdurları, seslerini duyurmak için büyük çaba sergiliyor.

Milletvekili maaşlarına 4 emekli maaşı kadar zam geliyor Milletvekili maaşlarına 4 emekli maaşı kadar zam geliyor

Yıllarca çalışan, istihdam yaratan, ekonomiye katkı sağlayıp vergisini ödeyen birçok esnaf, Bağkur Tescil Mağdurları olduklarını ve kazanılmış haklarını istediklerini her platformda kamuoyuna ifade ediyorlar.

“73 YAŞINDA EMEKLİ OLAMAYAN AMCAMIZ VAR”

Uzun yıllar dükkan işlettiğini ve bir işletme sahibi olarak devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini söyleyen esnaf Mesut Kesik, “2002’de devlet bizim hakkımızda yasa çıkarıp bağkurumuzu iptal ediyor. Ne sosyal medya var ne bir şey var… 15-20 yıllık bağkur tescilimiz sayılmıyor ve EYT’ye katılamıyoruz. 50-58 yaşında insanlarız ve emekli olamıyoruz. Devlet gelip 10-15 yıllık iş hayatınızı siliyor. Biz bu kadar yıl boşuna mı çalıştık?” dedi.

GERİYE DÖNÜK ÖDEME

Kesik yıllarca geriye dönük ödeme yapacağını kaydederek, “Bağkur tescilleri olarak geriye dönük ödeme yapacağız. Bugün 115 lira sigorta girişinden ödeme yapsam 280 bin TL ödeme yaparak emekli olacağım. 7500 lira emekli maaşı alarak 3-4 yıla öderim. Benim yaşım 52 ama 54-55 yaşında emekli olacağım. 500 bin kadar bağkur tescili mağdurları arasında 300-400 bin lira ödeme yapacak arkadaşlarımız var.” ifadelerini kullandı.

“ÇOK ACI OLAYLAR YAŞIYORUZ”

Borçları ödemek adına birikimlerin yok olduğunu söyleyen Kesik, “Örneğin işler ters gitti iflas ettim. İflas edince devlet adınıza olan araba ve ev gibi mallara el koyuyor. Vergi borcunu ödemeden arabanı evini satamazsın diyor. Ben de gidip annemin, eşimin bileziklerini satıyorum devlete olan vergi borcumu ödüyorum sonra arabamı satıyorum ve sattığım altınları yerine koyuyorum.

Bu kadar vergi ödeyip istihdam yaratmışken siz nasıl 10 yıllık 20 yıllık iş hayatımı yok sayarsınız, bu adalet mi?” dedi.

“AYLARDIR SOMUT ADIM YOK”

Mesut Kesik, Çalışma Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Vedat Bilgin’in de “Bu mağduriyetleri gidermemiz gerekiyor” dediğini hatırlatarak 4-5 aydır somut bir adım atılmadığını söyledi. Kesik,99 öncesi vergi kayıtlarımız, on yıllardır sahibi olduğumuz işletmelerimiz var. Geriye dönük ödeyelim, tescilimizi versinler, herkes mutlu olacak.” dedi.

“MUHALEFET DE SÖZ VERDİ”

Seçimde ikinci tura gidildiğini ve olası bir iktidar değişikliğinde muhalefetin söylemlerini hatırlatan Kesik, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun Bağkur tescil mağdurlarıyla ilgili vaatleri var. Özgür Özel, Veli Ağbaba gibi vekillerimiz de konuyla ilgili sözler verdiler. İktidara gelmeleri halinde bu sözlerini yerine getireceklerini umuyoruz.” dedi.

“VATANDAŞIN DERDİ DEVLETİN DEĞİL KENDİ BÜTÇESİ!”

Hazinenin böyle bir düzenleme yapması halinde karşılaşacağı maliyet yüküyle ilgili sorumuzu yanıtlayan Bağkur Tescil Mağduru Mesut Kesik, “Devletin vereceği bütçe açığı bizi vatandaşlar olarak ilgilendirmez. Vatandaşın sorunlarının çözülmesi, varsa mağduriyetlerinin giderilmesi gerekir. Bakan Bilgin’in de “Vatandaşı rahatlatmamız lazım, vergi yükünü de aşarız” dediği gibi bu sorunu hep birlikte çözmemiz gerekiyor. Ayrıca insanlar geriye dönük ödeme yaparak borçlarını ödeyecekler. Biz zaten kendi paramızı ödemiş olacağız. Bizim ödediğimiz parayı devlet işleterek çözüm üretebilir. Biz sonuç olarak sadece hakkımızı istiyoruz.” diye konuştu. Fazıl Anıl Kılıçlı/KENT YAŞAM

Editör: Anıl Kılıçlı