Sarıyer’deki 20 devlet okulunda uygulanacak pilot projeyle üstün zekalı ya da öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler robot setleri, zeka oyunları ve bilim malzemeleriyle özel eğitim-öğretim görecek.


Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) tarafından 20 devlet okulunda “Dört Dörtlük Destek Eğitim Odaları” projesi hayata geçirilecek. Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin destek verdiği projede, sınıflarda üstün zekalı ya da öğrenme güçlüğü yaşayan 4-14 yaş grubu öğrenciler eğitim görecek.
Bir yıl boyunca pilot bölge Sarıyer’de uygulanacak proje kapsamında ileri giden ve geride kalan öğrenciler haftalık ders saatlerinin yüzde 40’ında özel eğitim desteği alacak. Sarıyer’de 20 devlet okulunda uygulanacak olan çalışmada öğrenciler robot setleri, zeka oyunları ve bilim malzemeleriyle eğitim ve öğretim görecek. Hazırlık aşamasında önce öğretmenlere eğitim verilecek, ardından uygun okullar belirlenip, laboratuvarlar kurulacak.



KİMLER NASIL YARARLANACAK?

Destek Eğitim Odası açılmasının kanunen zorunlu olduğunu belirten TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun ailelerin izlemesi gereken yolu şöyle anlattı:
"Özel eğitim yönetmenliği kanununa göre zorunlu bir şey.. Yani sizin çocuğunuz üstün zekalı ya da öğrenme ile ilgili bir problem yaşıyorsa, okulunuzun destek eğitim odası açtırma zorunluluğu vardır. Bunun için aileler rehberlik araştırma merkezlerinden raporlarını alarak, okul müdürlerine başvurularını yapacaklar. Başvurduğunuzda çocuğunuz üstündür, dâhidir, normaldir, parlaktır gibi bir takım şeyler orada belirlenmiş ve rapora yazılmış olacak. O rapora istinaden çocuğun Destek Eğitim Odası’ndan faydalanması gerekiyorsa, okul rehberlik birimi bu kararı vermiş olacak."



30 SAATİN 12 SAATİNDE DESTEK EĞİTİM

Üstün zekalı ve dahi çocuklar için yapılacak materyallerden geride kalan öğrencilerinde faydalanabileceğini söyleyen Tunahan Coşkun, “Öğrenciler 30 saatlik ders saatinin en fazla 12 saatinde buradan destek alabilecek. Çocuk üstünse öğrenme ile ilgili bir takım güçlükler yaşıyorsa destek eğitim odasından rahatlıkla faydalanabilir. Burada özellikle üstün zekalı ve dahi çocukların kullanabileceği robot setleri, zeka oyunları bilim malzemelerini koyuyoruz ki ileri giden çocuklar fazlaca faydalanabilsin. Geri giden çocuklar da bir takım uygulamalarla normal düzeye çekilebilsin istiyoruz" dedi.

"1 MİLYON BÜTÇE"

TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun uygulama süresi  bir yıl olan projenin maliyetinin de oldukça yüksek olduğunu belirterek; "Projenin yaklaşık bir milyon TL civarında bir bütçesi var. Kalkınma Ajansı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında yürütülen bir proje. Sarıyer’de 20 okulda açılacak. Bu vesile ile biz diğer ilçelerde ve Türkiye genelinde bunun modelleme yolunda yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz” diye konuştur.



“20 EĞİTİM ODASI”

Sarıyer İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Tahmaz ise, rehberlik araştırma merkezlerinden aldıkları rapor sonrasında seçilen öğrencilerin destek alacağını belirterek, "Zaman zaman çocuklarının üstün zekalı olup olmadığıyla ilgili neler yapılabileceğini merak ederek, okullarımızın rehberlik servisine gelen velilerimiz olmakta. Rehberlik servislerimiz ve rehberlik araştırma merkezlerimiz bu öğrencilerimize çeşitli testler yaparak, onların durumlarını tespit ettikten sonra bir veri oluşturmaktadır. Biz o verilerle birlikte, tespit ettiğimiz öğrencilerimizle 20 tane eğitim odasında hizmetler yürüteceğiz” dedi.
Kaynak : İHA


 
 
 
Editör: Haber Merkezi